Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så klär du dig rätt i värmen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Magdalena Ribbing.
Foto: Tommy Pedersen

Sommar och värme, då vill vi ha luftigare och svalare kläder. Men hur naket kan man klä sig?

– Värmen är inte en ursäkt för att gå med bar överkropp eller minishorts bland andra än ens närmaste, säger folkvettsexperten Magdalena Ribbing.

Designern och modeskaparen, Camilla Thulin, håller med Magdalena Ribbing. Även om det är stekhett ute måste man visa andra respekt och tänka på hur man klär sig. Grundregeln är att tänka på hur man själv vill bli bemött.

– Om man ska visa andra människor respekt ska man inte vara för avklädd, många människor tycker att det är jobbigt, det blir för privat. På jobbet eller om man ska träffa nya människor kanske man ska klä på sig lite mer. Då behöver man inte ha linne och shorts, man kan ta en klänning i stället. Det är en annan sak när man är med familj eller vänner, säger Camilla Thulin.

Både Camilla Thulin och Magdalena Ribbing menar att man måste tänka på allmänheten.

– Man har ingen rätt att tvinga på andra sin icke efterfrågade nakenhet, varken helt eller delvis. Inte heller ska man besvära andra med den svett som man naturligt utsöndrar i värme, och därför ska man ha en rimligt skylande klädsel, säger Magdalena Ribbing.

– Ibland måste man respektera att det finns en omgivning, även om de har fel. Det handlar om ett samspel, säger Camilla Thulin.

Välvårdade fötter

För både kvinnor och män gäller det att hålla extra koll på fötterna när sandalerna plockas fram.

– Man kan titta över sina fötter litegrann, ta bort fortsvampen, ta ett fotbad, fila fötterna och klipp tånaglarna, det är alltid trevligt. Fötter som inte är välvårdade ser jättetråkigt ut.

På stranden är det givetvis bikini, som gäller. Men att gå rut med bikini och shorts i matbutiken är ingen höjdare.

– Bikini, baddräkt och badbyxor tycker jag är en big "no-no" i stan. Det är jobbigt för många om kvinnor går runt i stan med ett par jättetajta små korta shorts, en behåtopp och ett par högklackade skor, säger Camilla Thulin.

– Delvis avklädd är det okej att vara på stranden, sportfältet, på sin egen tomt eller hemma hos sig själv, men inte där andra människor som man inte är bekant med vistas. Som i städer, butiker, på tunnelbana, tåg, buss, flyg, på museer, kaféer och barer, säger Magdalena Ribbing.

Sju saker att inte ha i värme, enligt Ribbing.

Åtsittande byxor, oavsett längd.

Hårt åtsittande topp eller linne.

Syntetmaterial.

Kortkort kjol.

Minishorts.

Läderskor utan strumpor (som absorberar fotsvett).

Breda skärp (framkallar svett).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.