Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan Gunilla Persson dömas: ”En plåga”

Gunilla Persson greps av polis med ett par lyxglasögon - snart ställs hon inför rätta
Foto: Polisen
Gunilla Persson
Foto: /IBL / /IBL

NEW YORK. Hollywoodfrun Gunilla Persson åtalas nästa vecka i Florida för den misstänkta stölden av ett par Chanel-solglasögon värda 4 700 kronor. 

Hon riskerar som mest flera år i fängelse. Men så hårt blir knappast straffet om hon anses skyldig, enligt expertis som Expressen pratat med. 

– Det vi pratar om här är inte århundradets brott direkt, säger professor George R Dekle. 

Den 22 maj var Gunilla Persson, 59, i Palm Beach i Florida och strosade i affärer. 

Enligt polisrapporten syntes Persson på övervakningsfilmer hos lyxmärket Chanel när hon lämnar butiken – efter att ha satt på sig ett par solglasögon värda 4 700 kronor utan att ha betalat för dem. 

En bit från affären stoppades hon av en polisman. Då hade hon solglasögonen i handväskan. 

Persson hävdade att det var “ett missförstånd” och nekar till brott. 

Den 21 juni kommer åtalet presenteras i rätten i West Palm Beach i Florida. 

Då kommer försvaret få ta del av den bevisning som polis och åklagare har sammanställt i fallet, däribland övervakningsfilmerna. 

Gunilla Persson kommer själv inte behöva närvara när åtalet läggs fram, då hon har skrivit på en “waiver of presence”, ett dokument som gör att Persson överlåter till sin advokat att sköta allt på plats fram tills själva rättegången. 


George R “Bob” Dekle, professor vid University of Florida Law School, författare till en rad böcker och expert på straffrätt, tror inte att Persson kommer att riskera fängelse om hon anses skyldig. Det som händer närmast är enligt honom följande: 

– De båda sidorna försöker ta en bra position, klura ut vad de har för odds i en rättegång, och möjligen nå en uppgörelse innan det blir en rättegång. 

Om fallet skulle gå till rättegång och Persson skulle anses vara skyldig, lär hon komma lindrigt undan, enligt professor Dekle. 

– Om det är förstagångsförbrytare och det inte är något väldigt allvarligt brott så är det normalförfarandet i de flesta distrikten i Florida att "give them a break". 

– Det vi pratar om här är inte århundradets brott, direkt. Det allra värsta man kan vänta sig skulle vara att det blir en villkorlig dom. 

Men Gunilla Persson kan ha en fördel av att vara en känd person, tror Dekle. 

– Att dra ett sånt här fall till rätten är en plåga i de nedre regionerna för åklagarsidan, för är det en kändis inblandad kommer det följa med massa medier i kölvattnet, och det vill ingen ha att göra med. Så den som nu håller i det här på åklagarsidan letar nog efter en utväg där man blir av med det här så snabbt som möjligt. 

– Och försvaret letar efter ett sätt där man kommer undan så lindrigt som möjligt. Kändisar är i och för sig inte alltid är så medgörliga.

Gunilla Perssons nya advokat Philip T Ridolfo Jr har inte velat säga något om hur han förbereder fallet. 

– Jag kan inte prata nu, du får ringa senare. Och jag har ändå inga kommentarer, säger Ridolfo när Expressen når honom. Därefter har han inte svarat på fler samtal. 

Åklagarkontoret i Palm Beach, som ännu inte meddelat vilken åklagare som ska hålla i fallet, vill inte heller säga något om Gunilla Persson i nuläget.

“Vi kan inte kommentera ett öppet fall”, skriver presstalespersonen Mike Edmondson i ett mejl till Expressen. 

Brottsrubriceringen: Grov stöld

Det som Gunilla Persson åtalas för kallas “Grand theft” – grov stöld.

Att det blir grov stöld och inte “bara” stöld beror på att värde på föremålen överskrider 300 dollar. 

I Florida, där Gunilla Persson befann sig, delas grov stöld in i tre steg, och i Perssons fall rör dig som om grov stöld av tredje graden: för föremål värda mer än 300 dollar men mindre än 20 000 dollar. (Rubriceringen kan också bli aktuell i Florida om man stjäl – frukt! I händelse av stöld av fler än 2 000 stycken enskilda frukter räknas det som grov stöld även om värdet inte når upp till 300 dollar.)

Maxstraffet för detta brott är högst fem års fängelse och 5 000 dollar i böter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.