Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så hedras Gösta Ekman av SVT och TV4

Gösta Ekman Foto: Cornelia Nordström
Gösta Ekman Foto: Veronika Ljung-Nielsen

SVT och TV4 uppmärksammar skådespelaren Gösta Ekman stort.

Efter hans bortgång har SVT lagt ut både filmen "Picassos äventyr" och skrattfesten med "Herr och Fru Papphammar" på SVT play.

TV4 kastar om i sin tablå och visar "Varning för Jönssonligan" klockan 21 på söndagskvällen.

När en av landets främsta skådespelare, Gösta Ekman, gick bort på lördagen reagerade SVT snabbt.

– I dag har vi sänt live i SVT play under stora delar av dagen. Vi har precis lagt ut ”Herr och Fru Papphammar” och vi publicerar även ”Picassos äventyr” i Play, säger Hanna Dowling på SVT:s pressjour.

Direktsände om Ekman

SVT-tittarna kan se en rejäl och omfattande genomgång av den av många högt älskade Gösta Ekmans gärning som skådespelare och regissör.

– Vi tog in röster om hur man minns Gösta Ekman. Vi hade vår egen filmkritiker Fredrik Sahlin och Björn Wiman, DN:s kulturchef Björn Wiman här, säger Maria Ringborg, digital dagchef på SVT.

SVT-chefen Hanna Stjärne tackar Ekman för sina "ovärderliga bidrag till dramatiken och till tv-historien och vänder sig direkt till den bortgångne artisten med orden:

– Din tonträff var alltid total - från "Papphammar" som fick hela Sverige att skratta, till den sjukskrivna adjunkten Gunnar i melankoliska dramaserien Soldater i månsken. Få behärskar spannet från komik till tragik - och vet att de hör ihop. Publiken sörjer i dag, både vid scenen och vid tv:n i vardagsrummet.

SVT har planerat och bestämt sin tablå för helgen sedan länge och den står fast trots Gösta Ekmans bortgång. Hur mycket Gösta Ekman det blir i SVT:s linjära kanaler framöver återstår att se.

Mycket Gösta Ekman på webben

– Vad gäller broadcast kommer vi att fatta beslut på måndag vad vi ska göra längre fram. I dag har vi fokuserat utbudet på Play, säger Hanna Dowling på SVT:s pressjour.

I SVT:s öppna arkiv på webben finns det 15 olika Ekman-program att välja på. Bland annat revyerna "Gula hund" och "Glaset i örat" som han gjorde ihop med Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

TV4 kommer i sin tur att visa Gösta Ekman i sitt ordinarie programutbud redan på söndagskvällen klockan 21.00.

– Vi kommer att sända "Varning för Jönssonligan" i morgon, säger biträdande presschefen Lina Berggrén.

Det är den första Jönssonligan-filmen från 1981 där han spelar "Sickan" (eller Charles-Ingvar Jönsson).

När Gösta Ekman får extra uppmärksamhet i TV4 på söndagskvällen får "Wallander - skytten" flytta på sig till ett senare tillfälle.