Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så hedras Dellert på begravningen

Kjerstin Dellert och Nils-Åke Häggbom var gifta i 50 år. Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Kjerstin Dellert begravs den 28 mars. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Operasångerskan Kjerstin Dellerts begravningsceremoni sker i Jacobs kyrka den 28 mars.

Enligt maken Nils-Åke Häggbom kommer akten vara "vacker och enkel" och genomsyras av den musik som låg Kjerstin Dellert närmast hjärtat.

– Det kommer bli som jag och Kjerstin hade talat om, säger han.

Operasångerskan Kjerstin Dellert somnade in i hemmet i närvaro av sin make sedan femtio år, Nils-Åke Häggbom, den 5 mars. Hon blev 92 år gammal.

Under sin långa karriär spelade Kjerstin Dellert över 100 olika huvudroller vid Kungliga Operan. 1976 inledde Kjerstin Dellert uppbyggnadsarbetet av Ulriksdals slottsteater, Confidencen, något som kom att bli hennes livsverk.

Begravningen kommer att ske onsdagen den 28 mars i Jacobs kyrka i Stockholm. Det blir prästen Caroline Krook, tidigare biskop av Stockholm, som förrättar begravningsceremonin. 

– Caroline Krook och Kjerstin både respekterade och tyckte mycket om varandra. Därför var det så naturligt att välja henne. Hon är rak, klar och osentimental - inget tjafs. Det är precis det Kjerstin tyckte om, säger Nils-Åke Häggbom.

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts plan för sin egen död  

 

Hedras med musik av operastjärnor i världsklass

Några av de största stjärnorna inom opera och klassisk musik kommer att hedra Kjerstin Dellert vid begravningen.

Dellert gjorde en av sitt livs stora roller i den italienska operan "Tosca" av Giacomo Puccini, därför framförs musikstycken därifrån. Emma Vetter, storsopran på Operan och i Europa, sjunger "Vissi d'Arte" och tenoren Daniel Johansson sjunger "Sången till livet". 

Pianisten Henrik Måwe ska spela ett stycke av Frédéric Chopin.

– Det finns en stor anledning till att just de här artisterna uppträder. De är stipendiater till Kjerstin och hennes fond. Det finns en anknytning, säger Nils-Åke Häggbom.

Musikalstjärnan Niklas Asknergård kommer att sjunga balladen "You raise me up".

– Han har varit med Kjerstin i tio år. Förutom att han är en väldigt bra artist är han en god vän, vilket är betydelsefullt, säger Nils-Åke Häggbom.

Hugo Ticciati och Nina Balabina ska spela "Méditation" ur "Thaïs" av Jules Massenet. Majsan Dahling är ackompanjatör under ceremonin.

Enligt maken är det stora fokuset på musiken naturligt, eftersom det var en så stor del av Kjerstin Dellerts liv.

– Det kommer framför allt bli som jag och Kjerstin hade talat om. Jag har ganska mycket att ordna med och det hjälper mig genom den här resan. Jag gör det som Kjerstin önskade.

 

LÄS MER: Kjerstin Dellerts sista önskan - till maken