Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen: Flaggar för Weise på halv stång

Arne Weise har gått bort – blev 89 år gammal
SVT gör ett hyllningsprogram åt bortgångne Arne Weise.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Den folkkäre tv-profilen gick i bort i går, 89 år gammal.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
SVT:s programdirektör Jan Helin.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

SVT gör ett hyllningsprogram åt bortgångne Arne Weise.

Den folkkäre Tv-profilen gick bort i går, 89 år gammal.

– Inom den närmsta tiden så kommer det ett minnesprogram med Arne Weise, säger SVT:s programdirektör Jan Helin.

Minnen, hälsningar och varma kommentarer har flödat efter att den älskade Tv-profilen Arne Weise gick bort under torsdagen.

Arne Weise blev 89 år gammal. Han dog av naturliga orsaker, enligt familjen.

På torsdagen uppger SVT:s programdirektör, Jan Helin, i SVT:s ”Morgonstudion” att ett minnesprogram kommer att sättas in för att hedra profilen.

– Det är lite oklart i talade stund när vi har det färdigt, men inom den närmaste tiden så kommer det ett minnesprogram med Arne Weise, säger Jan Helin.

Samtidigt väljer SVT att hylla tv-ikonen även på hans gamla arbetsplats. Utanför Sveriges Televisions byggnad i Stockholm hänger flaggorna på halvstång, för att ära Arne Weises minne.

– Vi hedrar Arne Weises minne i dag. Han är en tv-legendar, och är en person som har betytt otroligt mycket för tv:s historia, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation på SVT.

SVT flaggar på halv stång. Foto: Nicklas Astfors

Jan Helin: ”Legend”

Arne Weise blev känd som en del av hela svenska folkets julfirande mellan 1972 och 2002, då han tände ljuset på julafton i SVT. 

Redan när beskedet om hans död kom under gårdagen sa Jan Helin några välvalda ord om honom till Expressen:

– Det är en stor del av tv-historien som har tystnat. Det finns få tv-profiler som haft den nära relationen med svenska folket som Arne Weise hade, inte minst i sin roll som julvärd. Det handlar om mycket mer än att tända det där ljuset. Det handlar om en ton och en självklarhet. Han har betytt mycket för tv-historien.

– Han har varit närvarande som legend. Han har av naturliga skäl inte varit så närvarande fysiskt, men han har varit närvarande som en legend på SVT-huset.

SVT hyllar Arne Weise med minnesprogram

Sonen Andreas Weise: ”Somnade in i sin säng”

Beskedet om dödsfallet kom via sonen Andreas Weise på Instagram – som skrev:

Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng. Många har känt en samhörighet med vår pappa och ända in i det sista kände han värmen och kärleken han under åren fått av er - hans publik. Vi ber er respektera vår tid av sorg och ge oss det utrymme som behövs under den kommande tiden”.