Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så har Kiss lyckats överleva alla strider

Tommy Thayer, gitarrist, (överst till vänster) och Eric Singer, trummis (nederst till vänster) är nya medlemmar. De ersätter originalmedlemmarna Ace Frehley (överst till höger) och Peter Criss, (nederst till höger. Foto: Scanpix

Girighet, osämja och medlemsavhopp.

Fyrtioåringen Kiss har överlevt det mesta.

I morgon intar ett av världens största rockband Friends Arena.

Historienom Kissår för årBildades 1973

1973

Kiss bildas i New York 1973 av Gene Simmons (bas, sång), Paul Stanley (gitarr, sång), Peter Criss (trummor, sång) och Ace Frehley (gitarr). Första spelningen sker i januari på en klubb i Queens.

1974

Den första USA-turnén och första två plattorna, "Kiss" och "Hotter than hell" släpps. Skivorna säljer dåligt men bandet får uppmärksamhet för sin spektakulära liveshow.

1975

Albumen "Dressed to kill" och liveplattan "Alive!" släpps, vilket blir gruppens genombrott. Fanclubben KISS Army grundas.

1976

Året för "Destroyer", kanske Kiss mest kända skiva och gruppens första platina-platta i USA.

1977

Plattor: "Love gun" och "Alive II" . Kiss blir serietiding.

1978

Medlemmar släpper den 18 september varsin solo-platta. Samtliga säljer i minst en miljon exemplar.

1979

"Dynasty" innehåller brottarhiten "I was made for loving you".

1980

Peter Criss får sparken, ersätts av Eric Carr som sminkas som "The Fox".

1982

Frehley hoppar av gruppen för en solokarriär, ersätts av Vinnie Vincent.

1983

Kiss för första gången osminkade inför lanseringen av "Lick it up".

1984

"Animalize" blir en storsäljare, Bruce Kulick tar över på gitarr efter Vincent.

1991

Under inspelningen av skivan "Revenge" dör Carr i cancer. Eric Singer tar över på trummor.

1995

Efter några kommersiellt magra år återförenas original-Kiss under inspelningen av MTVs "Unplugged".

1996

Återkomsten är ett faktum. "Alive worldwide reunion tour" når 26 länder och drar in drygt 140 miljoner dollar,

1997

Säljer ut två kvällar på Stockholm Stadion.

1998

"Psycho Circus", den första platta där alla fyra originalmedlemmar är med sedan 1979, släpps.

2000

Efter falnande intresse för liveakten Kiss presenterar bandet "KISS farewell tour". Criss lämnar bandet året efter inför turnéns Australien-vända, ersätts av Singer som använder Criss Catman-sminkning.

2002

Kiss spelar på avslutningsceremonin för olympiska spelen i Salt Lake City, vilket blir Ace Frehleys sista framträdande med gruppen. Tommy Thayer tar över både gitarr och Spaceman-sminket.

2003

Criss återvänder ett kort tag. Året efter lämnar han igen, Singer återvänder.

2008-2009

"Alive 35 tour" blir gruppens mest omfattande hittills, når Stockholm Stadion 30 maj 2008.

2010

"Sonic Boom over Europe tour", med 2009 års "Sonic Boom" i bagaget, når Stockholm och Malmö 12 respektive 13 juni.

2012

Gemensam USA-turné med Mötley Crüe, plattan "Monster" släpps, Kiss turnerar i Sydamerika.

2013

"Monster tour" når Europa och Friends Arena 1 juni.

Bildades i New York 1973 av Gene Simmons (bas, sång), Paul Stanley (gitarr, sång), Peter Criss (trummor, sång) och Ace Frehley (gitarr).

Har under karriären sålt mer än 100 miljoner skivor.

Består i dag av Simmons, Stanley samt Tommy Thayer (gitarr) och Eric Singer (trummor).

Inleder Europadelen av "Monster World Tour" på lördag på Friends Arena i Stockholm.

"The farewell tour", avskedsturnén.

Det var så Kiss kallade det som skulle vara kvartettens sista konsert-vända för tretton år sedan.

Så blev det inte.

Kiss har istället fortsatt fram till i dag under basisten Gene Simmons och gitarristen Paul Stanleys ledning. Avskedsturnén visade sig betyda ett långsamt farväl för gruppens två andra originalmedlemmar: gitarristen Ace Frehley (som fick sparken från Kiss 2002) och trummisen Peter Criss (som slutligen lämnade 2004).

När Kiss i morgon inleder Europapremiären på Friends Arena är alltså Frehley och Criss sedan flera år tillbaka ersatta av Tommy Thayer och Eric Singer, som inför konserterna sminkar upp sig som originalen.

- Enligt mig är det två bedragare som står på scen med Gene och Paul. Fansen blir lurade, eftersom de inte får den äkta varan, säger Criss i en intervju med Sweden Rock Magazine.

I Criss självbiografi "Mannen bakom masken - mitt liv som Catman i Kiss", som nyligen gavs ut på svenska, gör trummisen upp med sina gamla bandmedlemmar och hela Kiss-imperiet.

Det är ingen vacker historia. Snarare en bitter berättelse om en vänskap mellan fyra grabbar som på grund av girighet, förnedring och manipulation går förlorad.

I boken skriver Criss att Stanley brukade likna Kiss i starten i mitten av sjuttiotalet som en bil med fyra hjul. Alla behövde varandra för att rulla jämnt och fint. Men med åren har bilen råkat ut för många punkteringar och fått reservdelar. Criss fick efter drogproblem sparken första gången redan 1980.

- Visst spelade kokainet in, men det fanns många andra orsaker. Det var mycket svek och mycket maktspel som låg till grund för mitt uppförande. Och mycket av våra pengar fördelades orättvist. När vi återförenade originalbandet 1996 var jag och Ace anställda och plötsligt blev vi tillsagda vad vi skulle och inte skulle göra, säger Criss till SRM.

Kiss-bilen rullar fortfarande. Mycket tack vare den kommersiella industri som är uppbyggd kring bandet.

Jay-Z rappade för några år sedan "I'm not a businessman, I'm a business, man". Ingen i rockhistorien har förkroppsligat det bättre än Kiss huvudarkitekter Gene Simmons och Paul Stanley. Det finns i dag över tre tusen licensierade Kiss-produkter, allt från Kiss-kondomer till Kiss-likkistor. Det är inte bara Criss som genom åren utmålat ledarduon som pengakåta och maktfullkomliga.

- Simmons och Stanley var båda mobbade som barn, så de har haft ett stort behov av revansch. De vill alltid ha mer på ett närmast omänskligt sätt. Det klart att pengarna är viktiga, men jag tror att allt bottnar i ett enormt självhävdelsebehov, säger Carl Linnaeus som gjort intervjun med Criss och som även nyligen gav ut biografin "Kiss - den osminkade sanningen".

Till boken har Linnaeus pratat med både medlemmar och folk runt bandet och grävt fram gamla intervjuer för att få fram den riktiga historien bakom ett av världens mest framgångsrika band genom tiderna. Ett digert jobb, då mycket av Kiss historia är reviderad av tvättad av medlemmarna genom åren. Sedan början av 80-talet har Kiss i praktiken bestått av Simmons och Stanley samt inhyrd arbetskraft. När Frehley och Criss senast var med i bandet var de anställda i ett företag, samma som ersättarna är idag.

- Paul och Gene har aldrig varit vänner, men de har alltid delat en skyhög arbetsmoral. De är väldigt olika till sättet. Paul är introvert och svår, Gene mer extrovert och pratglad. Det som är mest intressant med originalbandet är att de kunde bilda ett band där alla fyra var så extremt olika varandra, säger Linnaeus.

En del gamla fans protesterade högljutt när Frehley och Criss ersattes av två kopior. Samtidigt har Kiss i dag en ny kader av fans som knappt ens var födda när de fyra originalmedlemmarna senast spelade tillsammans.

- Kiss är lite som Gyllene Tider på det sättet, väldigt generationsöverskridande. Det var en av anledningarna till att jag en gång fastnade för gruppen. Och de har många fanatiska fans som är väldigt förlåtande, säger Linnaeus.

I framtiden är det inte ens säkert att Kiss behöver några originalmedlemmar alls för att överleva. I all fall inte enligt Stanley som in en intervju med Bang förra året sa att Kiss alltid varit större än de som spelar i bandet.

- Det behövs bara fyra likasinnade människor för att fortsätta Kiss. Det är helt logiskt för mig. Det skulle inte funka för andra band, men vi är inte som andra band. Vi lever inte efter andras regler, det har vi aldrig gjort, sa Stanley.

I botten verkar den sorgliga historien om Kiss fyra originalmedlemmar, som så många andra sådana här berättelser om framgångsrika band, ändå handla om en sak: pengar. Linnaeus håller delvis med.

- Det pratas alltid mycket om pengar med Kiss, men samtidigt är de här fyra för evigt sammanlänkade vid höften med varandra tack vare sin bandhistoria. De kommer alltid att vara en del av Kiss, säger han.

Tror du att originalgruppen någonsin kommer att spela tillsammans igen?

- Det skulle inte förvåna mig om de gör ett sista gig när de är sjuttio bast, säger Linnaeus.

Kiss originaltrummis är inte den som i så fall sätter käppar i hjulet. För trots all den pajkastning som Peter Criss står för i sin bok, trots alla ingående beskrivningar av svek och hat, trots att han skriver att han ett tag funderade på att mörda sina gamla bandmedlemmar, stänger han inte dörren helt för ytterligare en återförening.

- Vem fan vet? Livet är så galet. Jag är vare sig för eller emot att göra en sista spelning. Jag är alltid öppen för något som är rättvist. Det är upp till Gene och Paul om de vill göra en sista stor konsert med mig och Ace. Det enda jag vet är att den i så fall skulle sälja slut, säger Criss till SRM.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!