Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så har ”Kalle Ankas jul” förändrats genom åren

Miljontals svenskar bänkar sig framför soffan klockan 15.00 varje julafton för att traditionsenligt se på Kalle Ankas jul.
I Sverige är det bortgångna Bengt Feldreich presenterar Kalle Ankas jul och sjunger med Benjamin Syrsa.
Foto: Disney
När ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” sändes i Sverige för första gången 1960 var det svart-vitt som gällde. Färg-tv:n kom 1969.
Foto: DISNEY WALT
Snövit, en klassiker ill jul.
Foto: SVT
Röjar-Ralf gav rekordmånga anmälningar till Granskningsnämnden.
Foto: OKÄND
”Kalle i djungeln” har klippts om.
Foto: Disney/SVT
”Plutos julgran”.
Foto: BUENA VISTA
1 / 7

Miljontals svenskar bänkar sig framför soffan klockan 15.00 varje julafton för att traditionsenligt se på Kalle Ankas jul. 

Men under de 60 år som ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” har sänts har det blivit en del förändringar. Så här har Kalles jul gjorts om genom åren. 

1960: Premiär för två decenniers jultradition

Klockan 16.00 visades ”Kalle och hans vänner önskar god jul” för första gången i svensk tv. Bengt Feldreich var julvärd och presenterade programmen och fick också sjunga med Benjamin Syrsa i svenska versionen ”Ser du stjärnan i det blå”. En tradition som håller i sig även denna och kommande jular, trots Feldreich bortgång.

Klippen som kommit och gått 

Det har ändrats om lite i vilka filmer som visats genom åren. Sju år efter Sverigepremiären byttes första filmen ut 1967. Det var Kalles ”Nötkriget”, som ansågs för våldsam. Den ersattes av ”Plutos julgran” som visades 1967–1968 och från 1983.

Djungelboken var med 1969 och 1970, och har sedan 1977 varit med varje år. ”Askungen” försvann 1969–1975, samt 1978, men är tillbaka nu i en nedklippt version. och 1971 visades ”Kalle Anka i djungeln” första gången. 

I ”Kalle Anka i djungeln” har våldsamma scener klippts bort.
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

1974: Det är Robin Hood vi vill ha

”Robin Hood” har varit med sedan 1974. Undantaget var 1998 då SVT:s rättigheter gått ut, något som löste sig till året därpå.

Det var inte poppis när Tjuren Ferdinand försvann – så den kom tillbaka.
Foto: SVT

1982: Missen: Ferdinand rök

Tjuren Ferdinand, som varit med sedan 1971, togs bort 1982 då den ansågs vara för långtråkig för barnen och byttes ut mot ”Den fula ankungen”. Men det visade sig inte vara en så bra idé. Tittarstormen blev så stor att Ferdinand var tillbaka året efter. 

Sedan 1982 har ”Musse Pigg på camping” från 1938 varit med på julfirandet. Men en del har gjorts om...

Att det blir popcorn av majs om man stoppar en gaffel i eluttaget var ingenting Disney ville få barn att tro – så de klippte bort scenen ur ”Musse Pigg på camping”.
Foto: Disney

Delar klipps om – för barnens skull

Flera av filmsnuttarna har klippt om under årens. Några för att de varit för långa och andra för att de varit för våldsamma eller kunnat ha en dålig påverkar. 

I ”Musse Pigg på camping” har man bland annat tagit bort en scen där Långben sticker en gaffel i ett eluttag och får en chock som gör att hans majskolv förvandlas till popcorn, för att inte sätta några idéer i barnens huvuden.

Även ett klipp där husvagnen nästan krockar med ett tåg och en lastbil är borta. 

En av slutscenerna i ”Kalle Anka i djungeln” fick också ryka med för den var för våldsam. Det är när den tokiga fågeln ställt Kalle Anka mot en kuliss och sprutar vatten på honom. I den bortklippta scenen reagerar Kalle med att ta fram ett maskingevär och börjar skjuta mot fågeln och skratta. 

Flera scener från ”I jultomtens verkstad” har klippts bort.
Foto: Disney
Ur ”I jultomtens verkstad”.
Foto: Disney

2012: Tomtens verkstad blir modernare

Disney bestämde sig för att rensa upp bland förlegade nidbilder i ”I jultomtens verkstad” och tog bort klippen med den blonda flickan, den svarta dockan och den kosackdansande mannen som ansågs symbolisera stereotyper av blondiner, svarta och judar. Något som väckte många blandade reaktioner. 

Men kanske mest ramaskri blev det över att scenen där tomten läste upp en önskelista plockades bort. Även ett klipp där tomten sjunger inför sin avfärd försvann.

2018: Rekordanmälningar mot ”Röjar-Ralf”

Ingen förändring, men en rejäl ilska. Det mest anmälda klippet till Granskningsnämnden de senaste åren står klippet ur ”Röjar-Ralf kraschar internet” för. Tittare som anmälde menar att scenen bestod av många logotyper och innebar ”otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse”. Men Granskningsnämnden höll inte med utan tyckte logorna var motiverade ur underhållningsintresse.  

Det är Disney – inte SVT som klipper

Det är oftast är SVT som får ta emot tittarstormarna när något i Kalle Ankas jul förändras, men det är faktiskt inte SVT utan Disney som klipper i julhälsningarna, som varje år sänds i 40 länder.

Valet att ta bort stereotyperna ”I jultomtens verkstad” förklarade företaget det med att man ville ta Disney ut ur 1930-talet och in i 2000-talet:

– Det är mer en självsaneringssak för Disney. Disney tycker att dockan kan upplevas som stereotyp och fördomsfull. Den blonda dockan upplevdes också som en stereotyp bild i det sammanhanget och båda dockorna togs därför bort. Detsamma gäller den judiska mannen. Det handlar alltså om tre dockor, men två sekvenser, sa Linda Andersson kommunikationsansvarig för Disney i Norden till SVT då.

Inga förändringar i år

I år 2020 kommer ”Kalle Anka och hans vänner firar jul” se ut precis som de senaste åren – inga scener har klippts bort, lagts till eller gjorts om.

– Vi var lite oroliga om det var något om skulle förändras i år, men det är inget nytt. Det är två nya filmer som visas kort i slutet som det brukar vara och inget har förändrats, säger SVT:s inköpschef Stephen Mowbray.

”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” sänds i SVT1 på julafton klockan 15.00 och går också att se samma tid på SVT Play (ej via appen). På grund av rättighetsskäl går den inte att se i efterhand. 

Falsk artikel om Kalle Ankas jul sprids – Pernilla Wahlgren lurad

Falsk artikel om Kalle Ankas jul sprids – Pernilla Wahlgren lurad
Bråk, tjurig (känd) statist och julmat i två månader - här är detaljerna som läckt ut från inspelningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.