Så här gick det sen för barnprogramledarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Knark, sjukdomar, kärlek och toppjobb.

Vi minns dem som barnprogramledare.

Men var tog de vägen?

Så här gick det sedan för favoriterna från barnprogrammen.

1. Jörgen "Björne" Lantz

Foto: Mattias Bardå

Efter 13 år som Björne försvann Jörgen Lantz från det offentliga livet. Det har hunnit gå femton år.

– Konstigt nog känner många igen min röst fortfarande, säger han. 

Då, kring millennieskiftet, hette det att han fick sparken. Femton år senare väljer han att berätta sanningen om vad som fick honom att sluta spela Björne.

Hans hustru blev svårt sjuk - i februari 2000 avled hon.

Efter det tappade han suget. På jobbet, på livet.

– Jag ville själv sluta eftersom hon var sjuk. Jag hade ingen lust att fortsätta.

Efter hustruns död låste han in sig i sin lägenhet och försvann helt från rampljuset.

– Det första året gjorde jag ingenting. Jag orkade inte. Jag satt hemma. Jag levde i en egen värld, i en bubbla. Jag tror att många människor, där ens fru eller man går bort, stänger in sig. Jag tror inte man orkar tänka på så mycket annat, säger han.

– Det är ren tur att man överlever. Jag var väldigt nere. Många vänner försökte ta hand om mig, det hjälpte mycket.

Träffade ny kvinna efter tre år

Vännerna fanns där. Men ingen från SVT hörde av sig för att höra hur det var med Jörgen efter hustruns död, säger han.

– Det var aldrig någon som hörde av sig därifrån efter att jag slutade, säger han.

Så småningom började Jörgen komma på fötter. Tre år efter hustruns död träffade han en ny kvinna. I dag är de lyckligt gifta och bor tillsammans på Södermalm i Stockholm.

– När hon bestämt sig för att skiljas hörde hon av sig. Då var jag tillräckligt mogen för att kunna inleda en relation. Det var jag nog inte när vi träffades första gången, säger Jörgen.

"Björne var ett extrajobb"

Efter rollen som Björne valde Jörgen att sluta arbeta.

– Jag pensionerade mig mer eller mindre direkt efter Björne. Jag har inte haft något behov av att göra någonting efter det. Jag har tidigare inte haft någon lust att jobba. Men jag har läst in några barnböcker. Däremot har jag i dagarna, tillsammans Kerstin Wikström och Coste Apetrea börjat spela in ett musikprogram för teatrar och konsertlokaler, säger han.

– Björne var ett extrajobb, jag tjänade mer utanför Björne än på tv. Som Björne tjänade jag ungefär 250 000-300 000 om året. Jag har ju skrivit egna pjäser och lyckats sälja dem, därför har jag alltid haft det ganska gott ställt ekonomiskt. Dessutom är jag ganska snål också, precis som Björne.

Blir nostalgisk av låten

Dagarna går.

– Jag är hemmaman. Det har varit skönt. Jag har haft det trevligt genom att bara vara hemma. Jag går på utställningar, på gallerier och museer, går på auktionsfirmor och köper saker. Sen är jag mycket på landet.

Och visst saknar han att spela Björne.

– Jag blir nostalgisk när jag hör Björnelåten. Det blir jag, säger Jörgen.


2. Elin Ek, "Grynets show"

Foto: Anna Hã Llams / Expressen

Alla träffade Elin Ek, 38, eller Grynet som hon kallades. Till och med Zlatan. Karaktären lanserades i ungdomsprogrammet "Jupiter" i SVT. Det ledde sedan vidare till SVT-succéerna "Grynets show", "Grynet på vift" och "Grynets megashow". 

– Vi hade nästan en miljonpublik på fredagkvällar klockan halv sju. Det lade ett jättestort ansvar på mig. Det jag hade gjort på fredagen syntes direkt på skolgårdarna på måndagen. Jag var fullständigt fokuserad på vad ska Grynet göra, vad ska hon tycka, vad ska hon känna inför det här, berättade Elin Ek i en intervju med GP.

2003 kom "Grynets bok" med idolintervjuer, horoskop, tips och pyssel.

Hösten 2011 kom Elin Ek ut med boken "Supertanten", som handlar om tanter som inspirerat henne.

– Tanten står längst ned på maktskalan. Hon är ingen som man satsar pengar på, äldre kvinnor förväntas vara helt asexuella, äldre kvinnokroppar får vi aldrig se, trots att vi lever i ett naket-samhälle. Det är klart att det måste sätta sina spår att aldrig vara den som står högst upp på skalan i status och makt, förklarade hon i GP.

Expressen har sökt Elin Ek.


3. Eva Funck, "Björnes magasin"

Foto: Suvad Mrkonjic

Eva Funck, 58, slog igenom i "Björnes Magasin". Dessutom skapade hon Höna-Pöna. Eva arbetar fortfarande med barn och barnprogram, även om hon provat på att göra föreställningar för vuxna. Dessutom föreläser hon och har familjekonserter.

Efter fem år återvänder hon i slutet på mars till rutan. Då har hennes familjeprogram "Evas känslokoll" premiär i SVT Barnkanalen.

– Det bygger på en omvärldsanalys om hur vuxna och barn mår. En känsla i taget. Glädje, skam, arg, förvåning, intresse, varför har vi dem?, säger Eva.

– Ibland känns det som att man har skapat den nya generationen, när de kommer fram och säger "det är du som är min barndom", säger Eva.


4. Bengt Alsterlind, "Hajk"

Foto: Stig - Åke Jönsson

Bengt Alsterlind, 71, tog över "Hajk" 1972 och kom att bli synonym med programmet fram till det lades ner, 2003. Samma år medverkade han i Ulf Malmros film "Smala Sussie". Dessutom är han aktuell i Ulf Malmros-serien "Ack Värmland" på TV4.

I höstas avslöjade Bengt att han gått med i Centern.

– Jag slutade nyss med tv och känner mig fri att ha vilka åsikter jag vill och redogöra för dem. Då tycker jag att det är ett samhällsansvar att på det lokala planet i alla fall påverka i positiv riktning, sa Bengt då.

Han bor kvar i Karlstad tillsammans med sin fru.

– Jag gör jobb som moderator. Är konferencier. Dessutom har jag en trio jag är ute och spelar musik med. Jag gör lite av varje, säger han.


5. Katarina "Katti" Hoflin, "Bullen"

Foto: Nordström Cornelia

Katti Hoflin, 50, är dramatiker, författare och musiker. 1987 slog hon igenom med "Bullen" i SVT. Sedan i år är hon chef för Stockholms stadsbibliotek.

– Jag antar utmaningen för att jag har bibliotek i mitt blodomlopp sedan jag var ett litet barn. Jag vet väldigt väl vilket värde som skapas på bibliotek varje dag och kan inte tänka mig en mer spännande uppgift än att vara med och utveckla biblioteksverksamheten i Stockholm, sa hon i ett pressmeddelande.

Expressen har sökt Katarina Hoflin.6. Ola Lindholm, "Wild Kids"

Foto: Sven Lindwall

Ola Lindholm, 44, var chefredaktör för Kamratposten, ledamot i BRIS styrelse och programledare för populära SVT-programmet Wild Kids när han i april 2011, i samband med en fotbollsmatch på Råsunda, testade positivt för kokain. Vid Solna tingsrätt dömdes Ola Lindholm till 30 dagsböter á 50 kronor och att betala 500 kronor till brottsofferfonden. 

2012 gjorde Ola comeback med talkshowen "Riktig talkshow" på Teater Brunnsgatan. 

I samband med premiären gav Ola en intervju i Dagens Nyheter, där han svarade på frågan om han fortfarande kände sig som "barnens vän".

– Ja. Men nu träffar jag ju bara barn privat, det är ju ganska länge sedan jag var barnprogramledare så det där börjar ju försvinna. Men när jag går på gatan kan jag möta grabbgäng i 19-årsåldern som är lite luriga på folköl och skriker Ey, gissa bajset! efter mig. Jag är en del av deras barndom. Och det är jag oerhört stolt över.

Ett år senare var Lindholm en av låtskrivarna bakom Sean Banans Melodifestivalen-bidrag "Copacabanana", som gick till final i Globen.

Expressen har varit i kontakt med Ola Lindholm som inte vill uttala sig.


7. Jonas Leksell, "Myror i brallan"

1995 upptäckte läkarna en tumör stor som en golfboll i Jonas Leksells, 46, hjärna. Då pluggade han på polisskolan. Ett år senare sågade de upp hans skallben och tog bort tumören, som satt på tal- och rörelsecentrum.

– Jag var helt knäckt. Det kändes som om jag fått en riktig känga, både fysiskt och emotionellt. Jag bröt ihop av motgångar och var väldigt skör, sa han.


I dag är han helt frisk.

2008 fastnade Jonas Leksell i en poliskontroll då han åkte av Finlandsfärjan - rattonykter. Han gjorde omedelbart avbön.

– Det var en fruktansvärd känsla, som en mardröm. Jag trodde ju att jag var nykter, sa han till Expressen då.

Numera jobbar Jonas på ett produktionsbolag, huvudsakligen arbetar han fortfarande med barnprogram. Nyligen arbetade han med "Tidsjakten" som visades i SVT.


8. Ika Nord, "Ika i rutan"

Foto: Anders Thessing

Ika Nord, 54, är balettdansösen och mimartisten som dansade med skelettet Åke i SVT:s "Ika i rutan". Under flera år försörjde hon sig som gatuartist i Paris. I dag medverkar hon i flera föreställningar. Kabarén "Alla får plats", musikföreställningen "Baletto Skeletto" och föreläsningsföreställningen "En kropp säger mer än tusen ord". 

Tiden med "Ika i rutan" minns hon med glädje.

– Det var jätteroligt. Jag gick loss i kostymförrådet och hade fria händer. Jag skrev manus tillsammans med Lars Demian och han skrev även musiken, har hon sagt till Hallandsposten. 

Expressen har sök Ika Nord.9. Alice Bah-Kuhnke, "Disneyklubben"

Foto: Cornelia Nordström

Alice Bah-Kuhnke, 43, slog igenom tillsammans med Eva Röse och Johan Pettersson i "Disneyklubben". Bara ett år efter premiären gick hon vidare till "Söndagsöppet". 1998 fick hon en egen talkshow. Sedan lämnade Alice offentligheten. Arbetade som styrelseproffs och blev senare hållbarhetschef på ÅF. Dessutom har hon haft chefsposter på Skandia och Rättvisemärkt, och varit generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Efter valet 2014 utsågs hon till demokrati- och kulturminister i den rödgröna regeringen.

– Jag är inte politiskt oerfaren. Jag har jobbat med demokratifrågor i större delen av mitt yrkesverksamma liv. Jag känner Miljöpartiet, mitt parti, väldigt väl och känner så klart att det är ett stort förtroende jag har fått av mitt parti, sa hon till TT i samband med att hon tillträdde.


10. Bengt Fahlström, "Barnjournalen"

Foto: Joachim Wall

Bengt ledde kultförklarade "Barnjournalen" i 16 år, mellan 1972 och 1988.

– "Barnjournalen" var fantastiskt roligt. Vi hade väldigt många tittare, säger Bengt.

I dag är bor han i Malmö och är frånskild sedan 1995.

– Man är alltid sugen på att träffa någon, säger han.


1996 sa han upp sig från SVT. Sista programmet blev "På återseende", ett slags "Minnenas television".

– Klart jag saknar tv. Men jag ligger inte och tittar i taket, så viktigt är det inte. Har man haft en succé så vad man än hittar på i fortsättningen drar det ner lite, säger Bengt.

Dessutom är han oerhört intresserad av spel.

– Naturligtvis under absolut disciplin. Ju mer professionell man är desto försiktigare är man.

Genom åren har han skrivit fem olika spelböcker, bland annat "Spela V75 med Bengt Fahlström".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.