Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så har Felix och Claras privatliv inspirerat ”Bonusfamiljen”

”Bonusfamiljen” är en familjeaffär på flera sätt än ett.
SVT-serien är skapad av Clara Herngren, Moa Herngren och Felix Herngren tillsammans med Calle Marthin. I tredje säsongen är Måns Herngren huvudregissör.
Dessutom är serien inspirerad av de inblandades liv.
Clara Herngren och Felix Herngren.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

”Bonusfamiljen” är en familjeaffär på flera sätt än ett. 

SVT-serien är skapad av Clara Herngren, Moa Herngren och Felix Herngren tillsammans med Calle Marthin. I tredje säsongen är Måns Herngren huvudregissör. 

Dessutom är serien inspirerad av de inblandades liv.

– Det som är så häftigt med bonusfamiljer är att det är en familj nu, men om tio år är det en helt annan familj, även om vissas saker kommer leva kvar, menar Moa Herngren. 

Vägen har varit krokig och lång, så vi tar det från början: Clara Herngren utbildade sig till samtalsterapeut när hon fick idén. Kort därefter började diskussionerna med svägerskan Moa Herngren. 

Sedan följde ett antal år av manusutveckling och därefter spelades ett pilotavsnitt in. 

Från det pilotavsnittet klarade sig endast Fredrik Hallgren, som spelar Martin i ”Bonusfamiljen”, vidare. I ungefär ett års tid testades mellan 30 till 50 nya personer för varje roll i serien. Målet: att hitta skådespelare som klarade av att balansera mixen av komedi och drama.

Till slut stod bland andra Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Frank Dorsin, Jacob Lundqvist, Amanda Lindh och Marianne Mörck redo i startblocken och i ett nästan ostört flöde spelades 20 avsnitt in.

Inspirerade av trions egna liv

Första och andra säsongen av ”Bonusfamiljen” presterade bättre än SVT önskade och serien fick förnyat förtroende. 

I april förra året startade inspelningen av vad som förväntas vara sista säsongen av ”Bonusfamiljen”. Under måndagskvällen sänds det sjätte av sammanlagt tio avsnitt. 

Sedan start har Clara och Felix Herngren, precis som Felix syster Moa Herngren varit öppna med att ”Bonusfamiljen” delvis är inspirerade av trions egna liv. 

Samma gäller även för manusförfattarna - i säsong 3 handlar det utöver Clara Herngren och Moa Herngren även om huvudförfattaren Ditta Bongenhielm samt Jonna Bolin Cullberg och Jacob Seth Fransson - grävt i sina egna historier för att krydda berättelsen. 

I den tredje säsongen finns ett typexempel på hur ”Bonusfamiljen” är strukturerat utifrån detta och hur seriens manusförfattare låter känslomotsatser studsa mot varandra: i avsnitt fyra är det Biancas euforiska känsla av att ta studenten som får en emotionell motsats i att Ingmar går bort, och i Patrik reaktion på det.  

 ”Glädje i ena stunden och sorg i nästa”

Ditta Bongenhielm, som är huvudmanusförfattare för ”Bonusfamiljen” säsong 3, skriver i ett mejl: 

”Eftersom vi i manusgruppen på många sätt gräver där vi står (vi lever alla i egna bonusfamiljer) delar vi med oss av egna erfarenheter och har slagits av hur livet faktiskt ofta ser ut just så. Det är upp och ner, glädje i ena stunden och sorg i nästa. Jag tänker också att det är en del i att många kan identifiera sig med ”Bonusfamiljen”. Det är inte så jävla lätt att leva. Beslutet att låta Biancas lycka och Ingmars död studsa mot varandra blev ganska självklart för oss när vi skissade på säsong 3, en fin bild av hur komplicerat livet kan vara.”

I måndagens avsnitt hittas ytterligare ett exempel på hur serieskaparnas liv inspirerat ”Bonusfamiljen”. 

Efter att Patriks pappa Ingmar gått bort väljer Patrik och Lisa att använda sig av hans husbil när det är dags för sommarsemester. 

Som titeln ”Herngrens husbil” avslöjar äger Felix Herngren en husbil modell större. I TV4:s tv-program var det han och Moa Herngren som åkte runt i Sverige för att intervju kändissyskon, men Felix fru Clara Herngren har naturligtvis också åkt i den. 

Clara, det är svårt, nästan omöjligt, att inte tänka på Felix och hans husbil när man ser Lisa och Patrik semestra i ”Bonusfamiljen”. Är denna del av ”Bonusfamiljen” inspirerad av Felix husbilsmonster eller hur ligger det till egentligen? 

”Haha klart vi har inspirerats av vår egen husbil som både jag (Clara) och Moa använt (även om det inte är Felix husbilsmonster som är med i serien utan en lite mindre variant)”, skriver Clara Herngren i ett mejl och fortsätter:  

”Det är ju en frihetskänsla som vi framför allt ville visa med Ingemar och hans sista tid i livet. Sedan kändes det ju självklart att Lisa och Patrik skulle använda den och semestra i när han har gått bort. Sant är också att vi tror att just själva husbilssemestrandes lämpar sig bäst för vuxna och yngre barn. Tonåringar i en husbil är kanske inte alltid den bästa idén.” 

 

Bonusfamiljen

# ”Bonusfamiljen” är en dramaserie i SVT skapad av Felix Herngren, Moa Herngren, Clara Herngren och Calle Marthin som hade premiär våren 2017. Seriens tredje säsong började sändas 18 februari.

# I huvudensemblen i ”Bonusfamiljen” säsong 3 finns Vera Vitali, Erik Johansson, Petra Mede, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Nour El-Refai, Frank Dorsin, Niklas Engdahl, Amanda Lindh, Jacob Lundqvist med flera.

# Huvudförfattare för ”Bonusfamiljen” säsong 3 är Ditta Bongenhielm och Moa Herngren. Även Clara Herngren, Jonna Bolin Cullberg och Jacob Seth Fransson har skrivit manus.

# Måns Herngren regisserar tre avsnitt i den nya omgången, medan Amanda Adolfsson och Eddie Åhgren tar hand om två avsnitt var samtidigt som Martin Persson regisserar de avslutande tre avsnitten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.