Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick det sen för väderprofilerna

Någon har tvingats sluta, medan andra gått i pension eller bara längtat efter en ny karriär. Men det är även sjukskrivningar och äventyr som håller de älskade väderprofilerna borta från rutan:

– Jag behövde något mer att bita i, säger Tone Bekkestad, 46, som numera är lycklig i Norge med en ny kärlek.

Foto: Joel Nilsson

Tone Bekkestad, 46:

Var en oerhört populär meteorolog på TV4, främst i början på 00-talet. Tävlade i Let’s dance 2006, och fick samma år stor uppmärksamhet för ett utvik i Slitz, något som ledde till att hon blev avstängd från jobbet som presentatör. Kom tillbaka efter en tittarstorm, men vald ändå att säga upp sig och flytta tillbaka till Norge 2011.

Jobbar i dag som moderator och föreläsare, med inriktning på information, marknadsföring och klimatförändringar. Målet är att få företag att förstå hur de kan spara pengar på en miljövänligare verksamhet. Lever sen 2,5 år tillbaka med sambon Frithiof, som är flygkapten.Pererik Åberg, 49:

Har arbetat på SVT sen 1997, och har vid sidan av nyhetssändningarna även lett program som ”Vädrets makter” och ”Meteorologi – mer än bara väder”. Utbildade sig till journalist, och har sen 2009 även jobbat som reporter. Blev sjukskriven i september för depression, vilket han delvis förklarar med utmattning av allt arbete och det allmänna livspussladet. Mjukstartade i mars med väderjobbet, och tanken är att Åberg ska jobba heltid igen i april.Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

Pär Holmgren, 52:

Jobbade i 20 år på SVT, och var bland annat chef på väderredaktionen samt en av profilerna i ”Meteorologi – mer än bara väder”. Men gick 2009 över till att jobba med hållbarhetsfrågor med inriktning på klimatförändringar. Är sen hösten 2015 anställd som naturskadespecialist på Länförsäkringar, och förekommer ofta som expert när det gäller klimatfrågor som global uppvärmning och naturkatastrofer. Är även känd för sitt långa yviga hår, som han då och då klippt av till tittarnas förfäran eller förtjusning. Idag får han dock sällan kommentarer om håret:

– Nej, till slut så har det blivit accepterat att man kan ha nästan vilken frisyr som helst. Det är märkligt vilket inskränkt samhälle vi har haft.


Anders Wettergren, 54:

Fick under uppmärksammade former gå från väderjobbet på P1 2005. När morgonrapporten var slut avrundade Wettergren med orden "...och jag får samtidigt tacka för mig. Det är sista utläsningen eftersom radion anser att jag inte är riktigt radiomässig.” Många menade att det var Wettergrens speciella östgötska som åsyftades, vilket Sveriges Radio förnekade, men i samma veva fick även skåningen Bernt Möller gå. Efter avskedet har Wettergren jobbat för Östnytt, och finns idag på SMHI sen lång tid tillbaka.Foto: Örjan Björkdahl / DN

John Pohlman, 81:

Väderprofilen framför alla andra gjorde sin sista prognos i tv 31 oktober 2002. Då hade han varit väderpresentatör på SVT i 30 år. Har efter SVT-karriären bland annat blivit vald till hedersdoktor vid Stockholms universitet, sommarpratat, föreläst och varit meteorolog på klart.se. Livet har emellanåt varit dramatiskt. I slutet på nittiotalet fick Pohlman prostatacancer, och 2000 blev han rånad och nedslagen på väg från tv-huset.

Trots att han numera är pensionär, håller sig Pohlman fortfarande aktiv med olika föredrag, och skriver även väderkrönikan till nationalencyklopedins årsbok. Han spelar dessutom piano i ett jazzband.Foto: Göran Ärnbäck

Åsa Bodén, 74:

Blev 1976 Sveriges första väderflicka i Rapport. Blev känd för sin tidstypiska glasögon, och valdes 1981 till Sveriges sexigaste tjej här i Expressen. Tillärades även en egen låt av gruppen Byfånarna 1980. Fick lämna SVT 1982 efter att ha uttalat sig om löntagarfonderna. Fortsatte att jobba på SMHI och gick i pension för snart tio år sen.Foto: Christian Örnberg

Anki Edvinsson, 46:

Började som väderpresentatör på TV4, där hon var från 1993-2000. Utbildade sig sen till journalist, och kom bland annat att leda program som ”När och fjärran”, och var även en av de tävlande i ”Stjärnor på is”. Jobbade på TV4 Nyheterna i Umeå, Luleå, Sundsvall och Östersund fram till 2014. Gifte sig 2012 med Peter Hedström. Har fortsatt med jobb inom kommunikation och journalistik, och pluggar även kriminologi sen 2014.

– Jag har ett stort intresse för kriminalitet och brott. Men jag har även skrivit en kriminalare och kommer fortsätta att skriva och där får jag också nytta av den specialkunskapen, säger Edvinsson som minns den roliga tiden på TV4:

– Men jag var konstant trött av morgonsändningarna. Vi jobbade ju fem dagar i veckan. TV4 och mina morgonkollegor var som min familj.


Pia Hultgren, 51:

Har jobbat på trygga SVT sen 2007, men är egentligen äventyrligt lagd. Tog förra året ledigt för att under sju månader långsegla från Sydamerika till Australien. Med på resan var maken som hon faktiskt träffade i samband med Gotland runt för tio år sen.

– Det är mitt livs äventyr, sa Hultgren till Expressen om den stora resan som hon tack och lov kom hem välbehållen från.

Var trots frånvaron en av sex finalister när tidningen Lands läsare helt nyligen fick rösta fram den populäraste tv-meteorologen.Foto: Tv4 / TV4

Peter Kondrup, 51:

Blev känd som den första manliga väderpresentatören på TV4 där han har arbetat sen 1997. Berättade nyligen i ”Malou efter tio” om hur ett sms kom att förändra hela hans liv 2011. Strax före sändning fick Kondrup ett meddelande som tydde på att han hade en okänd familj. Avsändaren påstod sig vara Kondrups bror, och snart skulle det visa sig att väderprofilen hade fem halvsyskon på sin biologiska pappas sida. Kondrup har i dag fin kontakt med sin nya familj som han säger har ”berikat hans liv”.Ebba Mårtensson, 48:

Började jobba för SVT 1999, men har parallellt haft olika uppdrag för bland andra F21 i Luleå, Berga Helikopterbataljon och Försvarsmaktens Meteorologiska och Oceanografiska Centrum. Slutade förra året, enligt uppgifter på Linkedin, på SVT för att börja jobba för Försvarsmakten mer på heltid. Mårtensson skriver i ett blogginlägg om sina spännande uppgifter på senare år, bland annat för marinen, men avrundar med ”men har man en gång blivit meteorolog, så är man alltid meteorolog”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.