Så gick det sen för gänget bakom "Galenskaparna och Aftershave"

Publicerad

"Macken", "Hajen som visste för mycket" och "Stinsen brinner".

Under åttio- och nittiotalet gjorde Galenskaparna och Aftershave en rad svenska klassiker.

Men vad hände egentligen sedan med gänget bakom succéerna?

 • 1Claes Eriksson

  Foto: Per Wissing

  Claes Eriksson, 65, är liksom övriga originalmedlemmar fortfarande kvar i gruppen.

  2003 släppte han boken "Alster – en stunds texter". Tilldelades Fridolf Rhudin-stipendiet 2004.

  2013 berättade han för Expressen om rädslan för att drabbas av cancer.

  - Vid sidan om vanliga hälsokontroller har jag gått till hudläkare varje år i 16 år nu, sa han då.


 • 2Knut Agnred

  Foto: Jan Wiriden

  Agnred har vid sidan av revyerna spelat med Triple & Touch. Gav 2004 ut soloskivan "Text & musik".

  Under förberedelser av showen "30-årsfesten" tvingades Knut Agnred ställa in 24 föreställningar. Läkaren hade gett honom spelförbud.

  - Jag åkte på ett förmaksflimmer och proppar i lungan. Jag fick ta det lugnt och kunde inte vara med på sex veckor, men i dag mår jag bra, sa han 2013.


 • 3Anders Eriksson

  Foto: Anders Ylander

  Bror till Claes.

  Uppträder, vid sidan av Galenskaparna och After Shave, ensam med instrumentet banjoele, som liknar en kombination av banjo och ukulele.

  Instrumentet hade sin storhetstid för drygt hundra år sedan. • 4Jan Rippe

  Foto: Henrik Jansson


  Gjorde den svenska rösten åt Pumbaa i Disneyfilmen "Lejonkungen". Var OS-tittarombudsman i sändningarna från OS i Turin 2006.

  2009 drabbades Rippe av en hjärtinfarkt.

  – Jag har fått rådet att steka maten i olja i stället för i smör. Och så tycker de jag kan unna mig ett glas rött lite då och då. Och de råden ska man väl kunna följa, sa han då.

  Under förberedelserna av "30-årsfesten" var han nära att slita av bicepsmusklerna. Han hade drabbats av tennisarm och slemsäcksinflammation.

  2013 berättade han att han tog Knuts sjukdom hårt.

  - Det är klart att man blir påmind och får sig en tankeställare när det händer något sådant där, sa han då. • 5Kerstin Granlund

  Foto: Jan Wiriden

  Kerstin Granlund lämnade Galenskaparna och After Shave 2011.

  Anledningen var att hon inte längre ville stå på scenen.

  – Hon är inte så hungrig som vi är, hon tycker att hon gjort sitt. Vi har försökt locka upp henne men nej, det är trögt på gamla dagar, sa Rippe till Aftonbladet då.

  Kerstin är fortfarande verksam bakom kulisserna.


 • 6Per Fritzell

  Foto: Lisa Irvall

  Gav 2012 ut soloskivan "Jag tror inte på Gud, jag tror på Tomten". Sommarpratade 2014.

  Fritzell har medverkat i en rad tv-produktioner, bland annat "Rederiet", "Playa del sol" och "Lejonkungen 3", där han gjorde rösten åt Timon.

  2015 hoppade han av som tränare i Lindlövens pojklag. Detta efter meningsskiljaktigheter med huvudtränaren och "Robinson"-profilen Leif Svensson, och barnens föräldrar.

  Hans psyke klarade inte av pressen.

  – Det har varit hemskt att stå mittemellan föräldrar som klagar och styrelsegruppen. Jag har mått jättedåligt av det här, så jag tog en timeout från tränaruppdraget, sa Fritzell då.


 • 7Peter Rangmar

  Foto: Mikael Silkeberg

  Spelade i filmerna "En på miljonen" och "Lilla Jönssonligan och cornflakeskuppen". Gjorde rösten till Timon i Disneyfilmen "Lejonkungen".

  Rangmar skulle ha varit programledare för Melodifestivalen 1997. Men han tvingades ställa in sin medverkan.

  Rangmar avled 1997, 40 år gammal, efter en tids kamp mot hudcancer. Endast de närmaste kände till sjukdomen. • 8Galenskaparna och Aftershave

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag