Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så gick det sen för folket i ”Rederiet”

Känner ni igen dem? Det första avsnittet av tv-serien "Rederiet" sändes. En riktig succé som gick i 318 avsnitt fram till 2002. Skådespelarna var inte heller vilka som helst, Suzanne Reuter, Krister Henriksson, Johannes Brost, Mikael Persbrandt, Per Morberg, Gaby Stenberg och många fler.

Långköraren Rederiet seglade in i Svenska folkets hjärtan i början av 90-talet och lockade en mångmiljonpublik under ett decennium.

Med över 300 avsnitt och en gedigen skådespelarensemble lockar serien stor publik än i dag.

– Folk kände igen sig i mångt och mycket. Jag tror att det var mycket det som gjorde det, säger skådespelaren Bert-Åke Varg som spelade Gustav Sjögren i serien.

Rederiet hade premiär i Sveriges Television 1992 och fick snabbt en mångmiljonpublik. Under 10 år följde svenska folket de dramatiska händelserna som kretsade kring det familjeägda Dahlén-rederiet vilket trafikerar sträckan mellan Sverige och Finland.

Förutom kampen på liv och död om Östersjön, handlade serien om besättningen och passagerarnas öden och äventyr ombord på rederiets flaggskepp M/S Freja.

Hot, smuggling och utpressning är bara några av alla de dramatiska vändningar som serien tog – men livet ombord kantades också av bröllop, kärlekskryssningar och framgångar.

Seriens styrka – karaktärerna

Det 318:e och sista avsnittet av Rederiet sändes 2002 men än i dag har programmet en speciell plats i många människors hjärtan. Förra året toppade programmet listan av de mest sedda programmen på SVT Öppet Arkiv.

– Uppenbarligen så träffade den rätt, säger Ola Forssmed, 42, som spelade Micki Sandell.

Han tror att seriens styrka låg i det välskrivna karaktärsgalleriet som fick liv genom duktiga skådespelare – men också i storyns möte mellan makthavarnas värld och det man i vardagligt tal kallar de "vanliga" människornas.

– Jag tror att det är något kittlande med mötet mellan två världar. Dels de här magnaterna som satt i företagen. Man fick se en värld som de flesta av oss i alla fall, inte känner till. Sen har vi de anställda som de flesta av oss känner igen sig i, som kämpar mot överheten. Ibland lyckas de och ibland lyckas de inte. Sen är det är som i vilka sagor som helst, det finns kärlek, otrohet, svek och pengar, säger Ola Forssmed.

"Han var precis som jag är själv"

Bert Åke Varg, 83, spelade orubblige förstemaskinisten Gustav Sjögren som drevs av ett stort rättspatos.

– Han var precis som jag är själv, fast jag är gladare privat. Jag hade precis samma värderingar som Gustav och har det fortfarande, säger Bert-Åke Varg.

Han tror att seriens framgångar bottnar i att många känner igen sig i färjemiljön – men också i duktiga manusförfattare, bra rollbesättning och rollprestationer.

– Vi hade ett par rollbesättare som besatte det där så alla roller var intressanta. Det var ett gediget jobb, hela Rederiet. Jag tror att det var det som gjorde att det var så bra kvalitet och att folk tittade. Vi kunde ju ha fortsatt längre. Det kanske var bra att man slutade när det var i topp, men jag tror att man hade kunnat fortsätta, säger han.

Skulle du kunna tänka dig att vara med igen, om det blev så?

– Ja det är klart, men då, men jag vet inte. Då får de väl börja om och jag får sitta på ålderdomshemmet eller långvården. Jag kunde sköta rörmokeriet på långvården kanske, säger Bert-Åke Varg och skrattar.

Slog igenom med "Rederiet"

Många skådespelare slog igenom för den stora massan med Rederiet. Än i dag är många tätt förknippade med de odödliga karaktärerna i serien.

– Jag fick träffa en helt ny generation av skådespelare och väldigt trevligt folk. Det är ju 13, 14 år sen vi slutade, men när vi träffas märker man att vi tycker om varandra, säger Bert-Åke Varg.

– Så är det inte alltid när man gjort olika saker på olika scener. Men det var väldigt bra sammanhållning.

En bra plats för intriger

Många kopplar säkert programmet till den klassiska signaturmelodin som skrevs av Anders Neglin, som också skrivit ledmotiv till bland annat Varuhuset.

I vinjetten syns "M/S Freja", fartyget som på riktigt hette M/S Birka Princess och senare döptes om till M/S Sea Diamond. Skeppet förliste 2007 utanför Grekland.

Men det fiktiva skeppet, M/S Freja, fick under seriens gång stå som kuliss för många öden. Ola Forssmed tror att valet av plats är ännu en anledning till seriens framgångar.

– Det var ett kittlande ställe att vara på, för ingen kan ta sig av båten, så det är med andra ord en väldigt bra plats för intriger, säger han.

 

Gösta Prüzelius som Reidar Dahlén. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Gösta Prüzelius (1922-2000) spelade Reidar Dahlén, familjeöverhuvudet i redarfamiljen. Reidar Dahlén var en företagsledare av den gamla stammen som inte gärna delegerade ansvaret till sina anställda. Och han styrde familjen på samma sätt som han ledde sitt rederi, det vill säga kompromisslöst. Gösta Prüzelius var med samtliga säsonger. Faktum är att han även var med i höstsäsongen 2000 trots att han dog redan i maj samma år.

Karriär: Gösta Prüzelius hade en lång och gedigen karriär inom skådespeleriet. Han var med i rader av filmer, tv-uppsättningar och teaterpjäser där han samarbetade med både Ingmar Bergman och Alf Sjöberg.

Han gjorde även den suggestiva rösten åt pantern Bagheera i Disneys Djungelboken. Han dog i maj 2000.

 

Gaby Stenberg som Ellinor Dahlén.

Gaby Stenberg (1923-2011) spelade Ellinor Dahlén och senare hennes tvillingsyster Beatrice Dahlén. Rollfiguren Ellinor var Reidars olyckliga hustru som hoppades på en lugn pensionärstillvaro med maken i soliga Portugal. Droppen blev när hon fick reda på Reidars gamla otrohetsaffär med Gerd Sjögren. I sin förtvivlan kastar hon sig ut från passagerarfartyget M/S Freja. Men Gaby Stenberg återkom senare i serien. Den här gången som tvillingsystern Beatrice som senare gifte sig med Reidar.

Karriär: Gaby Stenberg var bara 13 år gammal när hon fick en roll i filmen Bombi Bitt och jag. Två år senare dök hon upp i den svenska filmklassikern Sigge Nilsson och jag. Hon hann med flera filmer och gjorde även tunga roller i teaterklassikerna. Hon hade flera roller i uppsättningar av Ingmar Bergman då denne var chef på Malmö stadsteater. Gaby Stenberg föddes i Tokyo. Hon dog i maj 2011.

 

Mikael Samuelsson spelade Rolf Dahlén. Foto: Jan E Carlsson

Mikael Samuelson, 64, spelade M/S Frejas befälhavare Rolf Dahlén. Han var även Ellinor och Reidars förstfödda son. Rolf Dahlén var ofta ute till sjöss. Visserligen hade han inte en flicka i var hamn, men han var å andra sidan inte heller helt fläckfri. Fläcken blev heller inte mindre av att han inledde en affär med städerskan Sofie Sjögren som dessutom blev gravid på kuppen med kapten Rolf. I god dramaturgisk stil gjorde Rolf Dahlén ett fadersuppror och grundade ett konkurrerande rederi med pappa Reidars huvudfiende.

Karriär: Mikael Samuelsons karriär skiljer sig från den övriga ensemblens. Samuelsson är utbildad vid Musikhögskolan i sång, dirigering och violin.

Han sjunger både opera och visor och har blivit prisbelönt i båda facken. Dessutom har han haft flera roller i musikaler. Han hade exempelvis huvudrollen i långköraren Fantomen på Operan på Oscarsteatern.

 

Susanne Reuter spelade Renate Dahlén. Foto: Jan Düsing

Suzanne Reuter, 63, spelade Renate Dahlén. Hon var Reidars och Ellinors första dotter. Renate var smart och driven och ville avancera inom familjeföretaget. Dessvärre hölls hon tillbaka av sin patriarkale far. Renate Dahlén var nära att stryka med i en fartygsbrand. När Reidar gick bort avstod hon från sitt arv och lät i stället behållningen gå till behjärtansvärda ändamål.

Karriär: Suzanne Reuter är nog mest känd för sina roller film- och tv-succén Yrrol. Reuter har med all rätt kallats en av landets mest begåvade komedienner. Och hon är en av de skådespelerskor man med gott samvete kan kalla folkkär. Reuter har flera gånger röstats fram som Årets kvinnliga tv-personlighet och Årets kvinnliga skådespelerska. Tre gånger har hon fått Guldmasken och en gång Guldbaggen.

 

Krister Henriksson spelade Björn Lindman. Foto: Lars Nyberg

Krister Henriksson, 69, spelade Björn Lindman, den totalt samvetslöse skurken som inte drog sig för att sexuellt utnyttja de unga utsatta kvinnorna eller för den delen ägna sig åt narkotikasmuggling. Som i alla goda historier åker brottslingen dit till slut. Det gällde även Björn Lindman.

Karriär: Krister Henriksson är kanske för tillfället mest känd för sina roller som kommissarie Wallander. Men Henriksson har haft flera tunga roller innan blev bovarnas skräck i Ystad med omnejd. Henriksson har en sällsynt närvaro både på scen och framför kameran. Begåvningen har inte gått spårlöst förbi. Krister Henriksson har fått flera tunga priser för sitt sceniska arbete, bland annat O'Neill-stipendiet, två guldbaggar, en guldmask och Svenska Akademiens teaterpris. Han har även fått den kungliga medaljen Litteris et Artibus.

 

Johannes Brost som "Joker". Foto: Robban Andersson

Johannes Brost, 69, spelade M/S Frejas bartender Torbjörn "Joker" Jonasson. ”Joker” var definitivt den rollfigur som fick mest uppmärksamhet i och utanför serien. Han var bra på att blanda drinkar men fick aldrig till det riktigt i sitt kärleksliv. Han hade dessutom den tacksamma rollen att vara lite rolig.

Karriär: Med en mamma som Gudrun Brost är det kanske inte konstigt att Johannes Brost valde skådespeleriet som livsuppgift även om han stretade emot till en början. Brost fick snabbt jobb i den tuffa branschen. Han har haft tunga roller i flera biosuccéer som Besökarna, Black Jack, Änglagård och Jönssonligan dyker upp igen. Han gjorde en mycket bra rollprestation i filmatiseringen av Leif GW Perssons En pilgrims död. Han fick en Guldbagge för sin rolltolkning i filmen Avalon. Som om inte det vore tillräckligt så är han dessutom polare med grabbarna i Rolling Stones.

 

Bert-Åke Warg som Gustav Sjögren. Foto: Bengt Wanselius/SVT

Bert-Åke Varg, 83, spelade den orubblige förstemaskinisten Gustav Sjögren som kunde tända på alla cylindrar. Han var den karaktär i serien som drevs av ett starkt rättspatos. Gustav Sjögren hade båda fötterna på jorden, även om han nu råkade vara maskinist ombord på ett fartyg till havs. Som alla truliga personer med stort hjärta var han lätt att tycka om.

Karriär: Den mångsidige västerbottningen har haft en mer än 60-årig karriär som skådespelare. De som är lite äldre kommer ihåg Bert-Åke Varg som Pentti Vargs röst i Fablernas värld. Djurriket verkar ha legat Varg nära om hjärtat. I tv-serien Från A till Ö spelade han ugglan Helge. Bert-Åke Varg har medverkat i massor av tv-uppsättningar och revyer och han ser inte ut att ha slagit av på takten. I fjol spelade han med i Martina Haags långfilm Glada hälsningar från Missångerträsk.

 

Lena Strömdahl som Yvonne Dahlén. Foto: Carl Johan Söder/SVT

Lena Strömdahl, 68, spelade Yvonne Dahlén som var gift med kaptenen Rolf Dahlén – Reidars och Ellinors förstfödde. Men när Yvonne fick reda på att Rolf gått bakom hennes rygg och inlett ett kärleksförhållande med en städerska ombord på Freja var äktenskapet över. Hon prövade sedan lyckan med Henrik Bjurhed men även den äktenskapliga lyckan blev kortvarig.

Karriär: Lena Strömdahl var med och grundade Orionteatern 1983 som då ansågs vara en av de mer intressanta spelplatserna för svensk scenkonst. Hon har haft flera roller i både tv-uppsättningar och på film. Lena Strömdahl hade även en roll i den amerikanska filmatiseringen av Stieg Larssons bok The Girl with the Dragon Tattoo (Män som hatar kvinnor).

 

Hans V. Engström som Uno Kronqvist. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Hans V. Engström (1949-2014) spelade taxfreechefen Uno Kronqvist med det rymliga samvetet. Han var tillsammans med ”Joker” den figur som tv-publiken fann lättast att ta till sig. Karaktärer som tar sig själva på stort allvar men ändå hela tiden råkar ut för tillkortakommanden har en förmåga att gå hem hos tittarna och Uno Kronqvist var inget undantag.

Karriär: Hans V. Engströms stora publika genombrott var utan tvekan rollen son Uno Kronqvist i Rederiet. Men innan dess hade han hunnit med en räcka roller på teatrar som Riksteatern, Scalateatern och Stockholms stadsteater.

Han hade även en roll i Suzanne Ostens film Mamma som bygger på delar ur Ostens eget liv. Hans V. Engström dog i augusti 2014.

 

Mikael Persbrandt som Ola Simonsson.

Mikael Persbrandt, 52, spelade fotografen Ola Simonsson. Ola var en hal figur som inte alltid höll sig inom lagens råmärken. Detta visste konkurrenten Henrik Bjurhed som pressade Ola Simonsson till att placera en bomb ombord på Freja. Men Ola Simonssons sabotage tar inte slut där. Något senare sätter han eld på det nya fartyget med hela familjen Dahlén ombord. Bara en ombord på skeppet dog.

Karriär: Mikael Persbrandt är en av våra mest begåvade och framgångsrika skådespelare. För många är han identisk med den koleriske polisen Gunvald Larsson eller superhjälten Carl Hamilton. Men han har även gjort många tunga roller skrivna av världslitteraturens giganter. Få skådespelare är så övertygande som Persbrandt. Han har kammat hem två Guldbaggar och även fått Ingmar Bergmanpriset.

 

Per Morberg som Viggo Streiber. Foto: Bengt Wanselius/SVT

Per Morberg, 55, spelade psykopaten Viggo Streiber. Streiber var maskinist ombord på fartyget – och som sådan fungerade han som motor i såpan. Den här typen av serier behöver de samvetslösa för att sätta i gång intrigen och framåtrörelsen i berättelsen. Våldtäktsmannen och utpressaren Streiber gjorde ingen besviken. Dog till slut en inte oväntat dramatisk död.

Karriär: Per Morberg har en liten annorlunda karriär: svart bälte i judo med flera tunga medaljer, därefter kock på flera kända restauranger och sedan skådespelare på heltid. I dag är han en mycket framgångsrik entreprenör inom mat och dryck. Hans bolag omsätter en bit över hundra miljoner kronor.

Han har skrivit flera kokböcker, varit tv-kock och deltagit i juryn för Sveriges mästerkock. Men han har sagt att han längtar tillbaka till scenen och en riktigt bra roll.

 

Ola Forssmed som Micki Sandell.

Ola Forssmed, 42, spelade Micki Sandell, en ung man som inte hymlade med sin homosexualitet. Hans far Göran var till en början mycket tveksam till sonens läggning och tyckte att han borde överväga terapi för att bli heterosexuell. När Mickis syster Bella och hennes make Johan dör i en bilolycka får han vårdnaden om deras dotter Christine.

Karriär: Ola Forssmed fick en bra start i karriären i rollen som Micki Sandell i Rederiet. Forssmed har en komisk talang med både tajmning och skicklig plastik. Han har gjort flera roller på privatteatrarna, bland annat som Groucho Marx i Den stora premiären som spelades på Fredriksdalsteatern. Där spelade han mot teaterdirektören Eva Rydberg och Johannes Brost.

 

Peter Harryson som Pehr Silver. Foto: Bengt Wanselius

Peter Harryson, 67, spelade redaren Pehr Silver som hade expansiva planer för sin fartygsrörelse. Han var manipulativ och drog sig inte för att använda människor i sin närhet som schackpjäser för att intrigera och skaffa sig själv fördelar. Rollnamnet kan inte ha varit valt på måfå. Det låter alldeles för likt förre Volvochefen Pehr G Gyllenhammars för att vara en tillfällighet.

Karriär: Peter Harryson är son till skådespelaren John Harryson. De spelade mot varandra i tv-klassikern Hedebyborna. Peter Harryson slog igenom tidigt och har snart haft en 50-årig karriär. Han har gjort flera film- och teaterroller. Han gjorde en minnesvärd rollprestation som Paddan i Det susar i säven på Stockholms stadsteater. Lika övertygande var han som aggressiv och utfallande hund i julkalendern Pelle Svanslös. Han är även en duktig vissångare. I flera år var han programledare i SVT:s Så ska det låta.

 

Regina Lund som Mona Kjellgren. Foto: Bengt Wanselius

Regina Lund, 48, spelade sekreteraren Mona Kjellgren och oäkta dotter till den promiskuöse redarhövdingen Reidar Dahlén. Intriger, skörlevnad och utomäktenskapliga barn är återkommande teman i serien. Mona Kjellgren behärskade både maktspel och sexuella eskapader. Men det var ingen munter upptäckt när hon fick reda på att hon hoppat i säng med två av sina halvbröder.

Karriär: Regina Lund låter sig knappast placeras i något fack. Hon har haft flera tunga roller på teatern, gjort massor av film och tv-roller, målat och haft utställningar, skrivit poesi och musik, gett ut skivor, med mera. Regina Lund fick Guldmasken för sin roll Sugar I hetaste laget. För ett par år sedan berättade Regina Lund att hon drabbats av bröstcancer och att läkarna bara gett henne ett år att leva. Men hon trotsade både läkarna och döden. Hon är även känd för sitt djupa andliga intresse.

 

Malin Berghagen som Paula Svensson. Foto: Carl-Johan Söder

Malin Berghagen, 49, spelade Paula Svensson, en av Unos två döttrar. Hennes syster var den betydligt tuffare Peggy. Men till skillnad från sin halvkriminella och mansslukande syster så var Paula lugnare och mer eftersinnande.

Karriär: Gösta Ekman har sagt att han var känd redan som spermie. Malin Berghagen skulle kunna säga samma sak. Hon är nämligen dotter till Lill-Babs och Lasse Berghagen om det undgått någon. Malin Berghagens rollista är betydligt mindre jämfört med de andra i Rederiet. Hon har dykt upp i tv-serier och gjort röster till flera populära filmer. Precis som Regina Lund dras Malin Berghagen till det andliga. En tid var hon programledare i tv-programmet Det okända som handlade om paranormala fenomen. Under de senaste åren har hon ägnat sig åt yoga och som hon även skrivit omtyckta böcker om.

 

Erik Kiviniemi som Jussi Tola.

Erik Kiviniemi, 60, spelade överstyrman Jussi Tola. Tola hann med att både vara brottsoffer och kriminell i kolossalformat. Han var dels föremål för utpressning av psykopaten Viggo Streiber och dels styrde han en kriminell verksamhet som omfattade allt från flyktingar och vapen till narkotika och kärnavfall. Av bara farten hann han dessutom att avancera till sjökapten.

Karriär: Finlandssvenske Erik Kiviniemi gjorde en minnesvärd roll i Rederiet men förutom den prestationen är han ganska okänd för oss svenskar. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Helsingfors. Kiviniemi, som kommer från Österbotten i Finland, har varit teaterchef för Wasa Teater. Under några år var han dessutom chef för Norrbottensteatern i Luleå. Mindre känt är att han faktiskt regisserade nio avsnitt av Rederiet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!