Så gick det sen för deltagarna i "Ung och bortskämd"

Publicerad
Uppdaterad


Daniel "Paris" Afshinnejad, 22

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Bodde hos mamma. Hjälpte inte till med något hemma."
LIVET EFTER PROGRAMMET
: "Har startat en blogg för att inspirera människor i livet. Planerar resa till Asien, för att bara vara - utan dator och schampo. Tänker flytta hemifrån nästa år.
"DET HAR JAG LÄRT MIG: "Jag gör mycket mer hemma, städar mitt eget rum och kan laga egen mat. Jag tar tag i saker, vilket jag aldrig gjort förut. Har insett att det inte är okej att leva och tänka som jag gjorde.
"VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Ellinor, Tim-Joel eller jag själv."


Dezirée Revell, 24

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Bodde tillsammans med min kille, men fick pengar och mycket hjälp av mamma. Att städa var inte min grej."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Blev gravid tre månader senare, så jag har varit tvungen att växa upp. Pluggar till receptionist. Mamma har slutat komma med frukost och tvätta. Bor kvar med killen."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Jag dammsuger cirka varannan vecka och har diskat några gånger ibland. Jag sprider inte ut mig på samma sätt som förut. Har insett att det inte blir några pengar utan arbete."
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Tim-Joel är den som tagit tag i sitt liv mest."Paulina Starborn, 23

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Hade aldrig rört en tvättmaskin eller lagat mat. Aldrig behövt göra någonting."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Har startat tjejgruppen Hollywood Dolls och kommer släppa en singel i början av nästa år. Bor hemma.
"DET HAR JAG LÄRT MIG: "Hur man ska bete sig mot andra människor. Jag levde i en skyddad värld och har nu lärt mig att man måste ta itu med jobbiga saker. Dammsuger inte varje dag, men kan ta disken en kväll."
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Av de andra två som var kvar förtjänade Daniel segern mest."Jerry Lahjalahti, 22

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Mamma kom till min lägenhet och städade, tvättade och fixade mat. Jag var blind och bekväm."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Tittarnas ilska fick mig att öppna ögonen. Sköter nu mitt hushåll helt själv. Har fått jobb i matbutik."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Att sköta min egen ekonomi. Det blir inte så mycket burkmat längre, jag städar, diskar och lagar mat själv. Programmet blev en stor väckarklocka."
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Daniel var absolut en värdig vinnare."


Lorenzo Alessandro Nilson, 20

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Var bekväm och städade eller diskade inte hemma.
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Mamma gör fortfarande det mesta, men jag får dåligt samvete när jag inte hjälper till. Jobbar extra i klädaffär och har fått jobb som modell."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Att uppskatta och ge tillbaka till mina föräldrar, och att det är rätt tufft med alla hushållssysslor. Försöker hjälpa till, men det går i små steg."
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Totalt sett Tim-Joel, men Daniel var också värdig.


Ellinor Friberg Svensson, 19

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Var en slarvfia deluxe och förväntade mig att mamma och pappa skulle göra allt - vilket de gjorde. Visste inte värdet av pengar."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Har klippt navelsträngen och flyttade till Lofoten i somras. Har jobbat på kafé och sparat allt utan dricksen. Bor nu hos mamma tills vidare."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Att sköta allt själv och ha en egen ekonomi. Jag har lärt mig att bli vuxen."
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Tim-Joel, Daniel eller jag - Paulina och Karolina åkte på en räkmacka.


Jean-Pierre Marques, 24

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Var en rolig snubbe som bodde i egen lägenhet i Norge och lirade professionell fotboll."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Flyttar till Stockholm med en kompis. Har startat eget företag och fått skivkontrakt under artistnamnet Jean Love."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Att jag inte är bortskämd. Jag såg programmet som ett äventyr och hade egentligen inget att lära.
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Jag själv, eftersom jag bidrar med så mycket komik."


Olgaisabelle Saulidotter, 18

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Var en typisk bortskämd tonåring. Gjorde ingenting och tänkte inte längre än näsan räckte."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Bor kvar hemma tills jag slutat gymnasiet. Sedan ska jag söka till högskolan och flytta till Stockholm. Jag är bortskämd, inte efterbliven."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Att jag ska tjäna pengar så att jag slipper städa. Har blivit lite mer medveten. Jag städar och diskar inte men kan tänka mig att plocka bort mina kläder."
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Daniel var den förutom mig som inte kunde något, men som försökte.


Karolina Rosenberg,19

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Jag bodde i egen lägenhet, men mamma och pappa kom och städade, diskade och lagade mat."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Jag bor deltid hos mamma och pappa. Brukar städa mitt rum och överraskar ibland mamma och pappa med att städa övervåningen, vilket jag aldrig gjort förut."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Att jag klarar saker jag inte trodde att jag kunde. Jag har blivit bättre på att ta tag i saker och har lärt mig att det kan vara lite kul att laga mat. Men diska gör jag inte ofta.
VILLE JAG SE SOM SEGRARE: "Hellre Daniel än många andra i huset."Tim-Joel Bergman, 20

LIVET FÖRE PROGRAMMET: "Bodde hos föräldrarna och tog ut ett års extra sommarlov, kan man säga. Gled på en räkmacka och utnyttjade situationen."
LIVET EFTER PROGRAMMET: "Har flyttat in i egen lägenhet, där jag sköter allting själv. Ber inte om pengar längre."
DET HAR JAG LÄRT MIG: "Jag har kommit till insikt. Det känns som att jag blåst min mamma och jag vill gottgöra henne. Har mognat något otroligt."
VILLE JAG SKULLE VINNA: "Jag själv eller Daniel, han lärde sig ändå väldigt mycket."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag