Så gick det sen för "Dallas"-stjärnorna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Di-du-di-du-di-du-di-du-du...

Visst känner du igen titelspåret till "Dallas" – tidernas mest klassiska tv-såpa?

Men skulle du känna igen "Dallas"-stjärnorna i dag?

Så gick det sen – för intrigmakarna, kärleksparen och Texas oljigaste tuffingar.

"Dallas" var 80-talssuccén som kan ha stått för alla tiders största tv-cliffhanger – "Vem sköt JR?"

Och serien har också bjussat på ett av de mest hånade tv-ögonblicken någonsin – när tittarna får veta att Pamela bara drömt att Bobby var död - under en massa avsnitt.

I dag är berättelsen om oljefamiljen Ewing och dess rivalitet med familjen Barnes legendarisk. Intrigerna, dolkstötarna i ryggen, kärlekshistorierna och de osannolika vändningarna gör att serien kommer att bli ihågkommen som en av de största tv-såporna någonsin.

Det var också serien där rollfigurerna i många fall växte sig större och mer berömda än skådespelarna själva.

Men vad hände med dem efter att de lagt cowboyhattarna på hyllan?


Larry Hagman som "JR".

Karaktär: John Ross "JR" Ewing

Skådespelare: Larry Hagman

Den mest kände – och ökände – i Ewingklanen har varit med i samtliga 365 avsnitt.

JR blev skjuten (men överlevde) i det sista avsnittet av säsong tre. Det resulterade i en åtta månader lång pina då var och varannan tittare frågade sig vem som egentligen gjorde det. Spekulationerna blev ett fenomen i sig – med "Vem sköt JR?"-t-thirts och muggar. Under en semester i England blev Larry Hagman erbjuden pengar. Han skulle få 100 000 pund om han avslöjade identiteten på skytten.

Efter "Dallas" medverkade Larry Hagman sporadiskt i tv- och filmproduktioner som till exempel "Nip/tuck" och "Desperate housewives".

Larry Hagman genomgick en operation mot levercancer 1995 och drabbades 2011 åter av cancer, den här gången i strupen. Han avled i november 2012, sörjd av en hel värld "Dallas"-fans.


Patrick Duffy som Bobby Ewing.

Karaktär: Bobby Ewing

Skådespelare: Patrick Duffy

Efter en rad småroller på 70-talet fick Patrick Duffy sitt stora genombrott som yngre sonen Bobby Ewing i "Dallas".

Bobby var killen med hjärtat på det rätta stället och den som alltid försökte ställa saker till rätta – vilket gjorde att han befann sig på ständig kollisionskurs med äldre brorsan JR.

1985 sköts Bobby ihjäl – fansen var bedrövade – och många tittare trodde att Bobby hade gjort sitt i rutan.

Men icke.

Ett år senare återvände Bobby i ett oförglömligt ögonblick då han livslevande kliver ut ur duschen. Hela dödssekvensen visade sig bara ha skett i sömnen – under en dröm i hans älskade Pamela Barnes Ewings huvud.

Medan serien spelades in drabbades Patrick Duffy av en stor privat tragedi då hans föräldrar mördades under ett rån mot den bar de drev i delstaten Montana.

Precis som Larry Hagman (JR) så har Patrick Duffy återvänt i flera "Dallas"-spinoffs under åren men har också synts i såpan "Glamour" mellan åren 2006 och 2011. Han hade också en roll i tv-serien "Lugn i stormen" och har varit programledare för "Bingo America".

Patrick Duffy är buddhist och har varit gift med sin fru Carlyn i 41 år. De har två söner och fyra barnbarn.


Linday Gray som Sue Ellen.

Karaktär: Sue Ellen

Skådespelare: Linda Gray

Innan "Dallas" nådde tv-apparater världen över var Linda Gray mest känd för att ha lånat ut sitt ben till "Mrs Robinson" på affischen för filmen "Mandomsprovet" med bland andra Dustin Hoffman. Det sägs att lönen var 25 dollar.

I "Dallas" spelade Linda Gray Sue Ellen, hårt prövad hustru till JR.

Själv har Linda Gray beskrivit sin roll som en förebild till kvinnorna i "Desperate housewives"-serien.

Efter "Dallas " har Linda Gray spelat i flera amerikanska tv-filmer. Hon har också dykt upp i "Melrose place" och även fått göra "Mrs Robinson" på riktigt då "Mandomsprovet" sattes upp på teaterscenen i London.

Även Linda Gray lockades tillbaka när serien gjorde comeback 2012.

Hon är gift med Ed Trasher sen 21 år och tillsammans har de två söner och två barnbarn.


Victoria Principal som Pamela.

Karaktär: Pamela Barnes Ewing

Skådespelare: Victoria Principal

Pamela och Bobby var seriens motsvarighet till Romeo och Julia – och deras kärlek hamnade ständigt i kläm då familjerna Ewing och Barnes stred.

Victoria Principal lämnade serien 1987 men kommer för alltid att bli ihågkommen – och orättvist – förlöjligad för drömsekvensen då hon drömmer om att Bobby är död – under ett helt år.

Victoria växte upp med en pappa som tjänstgjorde i flygvapnet och bodde under barndomen på många olika platser, bland annat i England, där hon studerade på den kungliga balettskolan.

Efter "Dallas" har hon medverkat i flera tv-filmer och gjort många gästinhopp. Men hon är också en slipad affärskvinna som startat produktionsbolag och dessutom tjänat stora pengar på skönhetsprodukter i eget namn. Är engagerad i miljöfrågor och rymdturism.


Jim Davis som pappa Jock.

Karaktär: Jock Ewing

Skådespelare: Jim Davis

Jim Davis spelade tuffing och kärleksfull familjefar. Han favoriserade yngste sonen Bobby men var hård mot den äldre, JR. Detta drev  en kil mellan bröderna som skulle vara under ett helt årtionde av "Dallas".

Under den fjärde säsongen av serien diagnostiserades Jim Davis med blodcancer, leukemi. På grund av behandlingen under sjukdomen tvingades produktionsteamet dubba hans tal.

Jim Davis dog 1981 och karaktären Jock Ewing skrevs ut ur serien några avsnitt senare.


Barbara Bel Geddes som Ellie.

Karaktär: Ellie Ewing Farlow

Skådespelare: Barbara Bel Geddes

Barbara Bel Geddes hade en lång Broadway- och Hollywoodkarriär bakom sig när hon skrev på för "Dallas". Bland annat hade hon varit nominerad för en Oscar på 40-talet.

Hon spelade familjens matriark, Ellie Ewing, under nästan hela den tid originalserien gick på tv förutom under 1984, då hon återhämtade sig efter en hjärtoperation och ersattes av Oscarvinnaren Donna Reed.

"Dallas" blev Barbara Bel Geddes sista stora skådespelaruppdrag. Hon pensionerade sig efter seriens slut och började arbeta som konstnär, designer och barnboksförfattare. Hon dog i augusti 2005, 82 år gammal.


Charlene Tilton som Lucy.

Karaktär: Lucy Ewing

Skådespelare: Charlene Tilton

Seriens yrväder Lucy Ewing skolkade från skolan och hade romantiska möten på ranchens höloft.

Efter en kort karriär som popartist på 80-talet har Charlene Tilton återvänt till skådespelandet i mindre produktioner och som tävlande i "Stjärnor på is".

Charlene Tilton har också varit med i ett avsnitt av svenska "High Chaparall" med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Hon har engagerat sig som fosterförälder efter att själv ha vuxit upp som fosterbarn då hennes mamma diagnostiserades med paranoid schizofreni.


Steve Kanaly som Ray Krebbs.

Karaktär: Ray Krebbs

Skådespelare: Steve Kanaly

Ray var tuffingen med ett hjärta av guld – och till synes okomplicerad.

Men oj vad komplicerat det skulle bli.

Ray var i själva verket hemlig son till Jock Ewing och halvbror till JR och Bobby. Och det blev ännu konstigare då Ray hade en romans med Lucy – som skulle visa vara hans eget syskonbarn.

Efter den tolfte säsongen började Steve Kanalys stjärna att dala och precis som många av de andra "Dallas"-skådespelarna lyckades han aldrig upprepa framgången.

Han har spelat in en reklamfilm för den amerikanska pro-vapenorganisationen NRA.


Ken Kercheval som Cliff Barnes.

Karaktär: Cliff Barnes

Skådespelare: Ken Kercheval

Seriens ärkeloser, den hämndtörstande Cliff Barnes, planerade många diaboliska intriger mot JR och familjen Ewing men det ville sig aldrig riktigt även om han faktiskt inledde en romans med JR:s fru, Sue Ellen.

Efter serien har Ken Kercheval spelat i England. Han investerade i ett popcornföretag som gick i konkurs.

Han har också överlevt lungcancer och har sju barn från fyra äktenskap.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.