Så gick det sen för barnprogramledarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Cissi Elwin och Martin Timell i "Bullen".
Foto: SVT
Bengt Alsterlind i "Sommarhajk".
Foto: SVT

Har du någonsin frågat dig själv varför just din generation är så allmänbildad och begåvad?

Ja, du vet förstås redan svaret.

Det var de informativa barnprogrammen i tv under 80-talet.

Här är 15 klassiska programledare som du är stort tack skyldig.

Det allra första avsnittet av "Hajk" sändes i SVT 1971. Med parollen Helfestligt, Allmänbildande, Jätteintressant, Kunskapsorienterande, rullade det på ända fram till 2003 med programledaren Bengt Alsterlind i spetsen.

Att programmets opretentiösa kunskapsförmedling, om allt från hur man lagar köttbullar till hur tegeltillverkning går till, satt spår hos sin unga publik blir Alsterlind fortfarande påmind om.

Och trots det faktum att han förutom "Hajk" gjort en lång rad andra program, filmer och tv-serier är det fortfarande Hajk som Alsterlind främst associeras med.

– Det är kul, för ofta har de lärt sig något. Jag brukar fråga vad de lärt sig, och då kan det vara allt från att göra smörgåspålägg med färgade ägg till att flyga drake eller göra säckpipor. Många gånger har jag hört att "jag fick mitt teknikintresse av Hajk", berättar Bengt Alsterlind.

Han menar att 80-talets barnprogram präglades av folkbildning, vilket Alsterlind, som är lärare i botten, tycker är bra – om det görs på rätt sätt.

– Det fanns en tendens till att allt skulle vara nyttigt. Jag tycker att det som är nyttigt är att ha lust. Har man lust styr lusten till olika saker och gör man det med lust blir det ofta tillfredställande. Men präktigt är ett ord som inte ligger för mig, säger han.

Långköraren "Bullen"

En annan långkörare som följdes av miljontals svenskar under slutet på 80-talet var ungdomsprogrammet "Bullen". Programmet riktade sig till unga mellan 11 och 15 år, men långt många fler än så bänkade sig framför programmet som då var en del av SVT:s "Söndagsöppet".

– Det fanns ingen konkurrens, det fanns ettan och tvåan, så vi hade 25 procent av Sveriges befolkning som tittade på ett ungdomsprogram. Det var miljoner tittare varje vecka, så det blev väldigt stort, säger Cissi Elwin som programledde Bullen tillsammans med Martin Timell. En tid hon minns med värme.

– Det var fyra helt fantastiska år.

Programmet byggde till stor del på brevfilmer som utgick från brev från barn och unga. Breven kunde handla om allt från att få killen man var kär i att se en, till att man hade en hade en pappa som var alkoholist. I programmet pratades det också mycket om kärlek och sex.

– Vi pratade mycket om känslor. Nu pratar man ganska öppet om känslor, hur man mår och hur man tänker. Men det gjorde man inte lika mycket då och därför var det något ovanligt. Ungdomar och barn är väldigt roliga att prata känslor med, säger Cissi Elwin som menar att det kan vara svårare med vuxna.

– Men barn och ungdomar berättar från hjärtat, både sorgliga och glada saker, så man kan uttrycka det så himla direkt.

Programidén håller

Än i dag möter Cissi alla möjliga människor, från Sveriges nya ÖB till unga människor som minns henne från "Bullen". Hon tror inte att programmet skulle bli lika stort i dag eftersom det finns så många kanaler, men menar att programidén där man berättar något äkta, håller.

– Det tycker jag att man gör mycket mer i olika typer av program, folk är mycket mer öppna och delar med sig av sig själva, också på sociala medier. Det håller på att hända något där. Jag tror vi var tidiga med att prata på det sättet. Det tycker jag var viktigt och roligt och bra och det är jag glad och stolt över.

Cissi Elwin och Martin Timell gjorde en uppföljare till programmet, Cissi och Martin lite senare, ett sorts "vuxenbullen".

– Snart är det väl dags för medelåldersbullen och sen får man göra pensionärsbullen, skojar Cissi Elwin.


Martin Timell.
Foto: Gunnar Seijbold / GUNNAR SEIJBOLD

Martin Timell

Född: 1957

Barnprogram: "Ordvalpen", "Listan", "Bullen"

För många är Martin Timell snickaren i TV4:s långkörare Äntligen hemma och en återkommande programledare i kanalens många tv-satsningar.

Men redan 1984 dök han upp som programledare i det nydanande barnprogrammet Bullen som tog upp brännande och känsliga ämnen som barn och ungdomar funderade över. Bland annat producerades brevfilmer, korta dramatiseringar som byggde på de läsarbrev som redaktionen fick in.


Cissi Elwin
Foto: Gunnar Seijbold

Cissi Elwin

Född: 1965

Barnprogram: "Bullen"

Cissi Elwin bildade radarpar med Martin Timell under Bullens första framgångsrika år. Det som var unikt med Bullen var att man tog barn och ungdomars problem på allvar. SVT hade en lång historia av nyskapande ungdomsprogram, oftast med Monica Andrae som producent. I en tid när kanalutbudet sträckte sig till ettan och tvåan nådde programmet en miljonpublik i alla möjliga åldrar.

– Vi pratade mycket om kärlek, vi pratade mycket om sex. Vi pratade ganska mycket om sex. Jag kommer ihåg att jag gjorde ett reportage om hur kvinnans könsorgan ser ut. Då sa min mormors, kompis, man, "jaha är det där klitoris sitter". Det var sexualupplysning för alla åldrar kan man säga, säger Cissi Elwin.

Cissi Elwin gick sedan vidare inom journalistiken med ett inhopp på denna tidning och senare som chefredaktör för Ica-kuriren. En tid var hon dessutom chef för Svenska Filminstitutet.


Annika Jankell.
Foto: Magnus Bergström

Annika Jankell

Född: 1961

Barnprogram: "Listan"

Under 1980-talets sista år var Annika Jankell programledare för musikprogrammet Listan. Programmet hade premiär 1987. I dag får man nog se satsningen som SVT:s svar på den kommersiella tv-kanalen MTV:s Europasatsning som kom samma år. Listan körde dock det svenska folkhemsstuket då bara inhemska musikvideor visades. Annika Jankell ledde senare Svensktoppen i radio. Under flera år var hon dessutom programeldare för TV4:s Nyhetsmorgon. Hon har även lett radioprogrammet Jankell i P4.


Björne (Jörgen Lantz) och Robert Gustafsson.
Foto: SVT

Robert Gustafsson

Född: 1964

Barnprogram: Björnes magasin

Robert Gustafsson har verkligen funnit vägen till det svenska folkets hjärtan. Men man bör komma ihåg att det var de minsta som upptäckte honom först. Det var där han dök upp som Björnes kompis (Jörgen Lantz).

Tiden efter Björnes magasin kan beskrivas som av en räcka av succéer som saknar motstycke inom svensk underhållning.

Men så är han sällsynt begåvad också.


Cia Berg.
Foto: Patrick Degerman

Cia Berg

Född: 1963

Barnprogram: "Bagen"

Cia Berg var ett känt ansikte under mitten av 1980-talet.

Hon var sångerska i popbandet Ubangi som leddes av Thomas ”Orup” Eriksson. I varje avsnitt dök hon upp i en ny skepnad, åtminstone upplevde vi tittare som om hon gjorde det.

Nya färger på håret, nya sminkningar. I dag heter hon Soro i efternamn och bor på Sardinien i Italien där hon driver en bokhandel tillsammans med sin italienske man Stefano.


Per Dunsö, Catarina Andersson och Ola Ström.
Foto: Joachim Wall

Ola Ström

Född: 1948

Per Dunsö

Född: 1949

Barnprogram: "Drömplanket", "Toffelhjältarna", "Solstollarna", "Cozmoz"

Det är svårt att tänka sig Ola utan Per och Per utan Ola, åtminstone för oss som bara känner dem genom tv. Men paret var stående inslag i tv under stora delar av 1980-talet. För oss som var lite äldre på den tiden kunde programledarna förefalla lite fjantiga och gubbiga. Men Solstollarna gick hemma hos tittarna. Det var inte ovanligt att folk gick omkring och härmade Ola Ströms karaktär Ulla-Bella. I dag arbetar Ola Ström som informationsansvarig hos Friskis & Svettis. Per Dunsö har fortsatt att arbeta med barn- och ungdomsproduktioner.


Anders Linder i Vintergatan.
Foto: SVT

Anders Linder

Född: 1941

Barnprogram: "Björnes magasin"

Att bara ta upp ett av alla de barnprogram som Anders Linder medverkat i eller ligger bakom som upphovsmakare skulle kunna liknas vid ett karaktärsmord. Men den här listan bygger på 80-talsprofiler och under det decenniet var det tunt för Anders Linder. Därför kommer vi inte med ett enda ord nämna alla de fantastiska barnprogram som Linder ligger bakom som "Ville, Valle och Viktor", "Galaxer i mina braxer, sa Kapten Zoom" och "Tillbaka till Vintergatan". De sparar vi till nästa gång. En del av programmen gjorde han tillsammans med sin hustru Anna Roll, men det får vi återkomma till. Att han är utbildad arkitekt hör inte heller till saken. Däremot att han var med i Björnes magasin där han spelade mot kompisen Jörgen Lantz, som spelade Ville, är högst väsentligt.


Ika Nord.
Foto: SVT

Ika Nord

Född: 1960

Barnprogram: "Ika i rutan"

Den som först fick höra talas om namnet på barnprogrammet måste ha trott att det handlade om smygreklam i tv. Hur fasen hade livsmedelsjätten kunnat smyga sig in hos Sveriges Television? Men den som för ett ögonblick fått för sig att Ika Nord lånade sig till kommersialismen kom snabbt på andra tankar. Möjligen kan man säga utan att överdriva att programmet delade tittarna i de som älskade programmet och de som inte gjorde det. Men programmet gick hem hos de minsta och det var ju faktiskt till dem som det vände sig till.


Stefan Mählqvist.
Foto: SVT

Stefan Mählqvist

Född: 1943

Barnprogram: "Boktipset"

"Boktipset" var en av SVT:s verkliga långkörare. Programmet gick under åren 1976-1989. Programmets vinjettmusik har verkligen etstat sig fast i hjärnan. Vi som var med då kan med lätthet nynna signaturmelodin,  ni-nanna-na-ni-na. Ja, ni vet själva. Melodin frammanar bilden av programeldaren Stefan Mählqvist som satt i en regnbågsfärgad soffa. Ingen kan komma och säga att Mählqvist inte var kvalificerad för uppgiften. Få barnprogramledare kan skriva docent i litteraturvetenskap i sitt cv. Egentligen vill man att Boktipset ska återuppstå. Om någon producent på SVT händelsevis läser dessa rader: återlansera programmet. Aldrig har väl böcker och läsning varit så viktigt som det är i dag. Pisa-resultaten sjunker som en sten, historielösheten breder ut sig och förmågan till empati stapplar.


Staffan Westerberg.
Foto: SVT

Staffan Westerberg

Född: 1934

Barnprogram: "Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus"

Staffan Westerberg är mest känd för sin tv-serie Vilse i pannkakan från 1975. Nämn på rak arm ett barnprogram som diskuterats mer än det! Nä, tänkte väl det. "Vilse i pannkakan" väckte nog mer antipatier hos sina äldre tittare. Barnen gillade programmet. De vuxna menade att Staffan Westerberg skapade ångest genom sina figurer och sitt ovanliga landskap.

En sak är i alla fall säker, en större konstnär än Staffan Westerberg får man leta länge efter i televisionens korridorer. "Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus" var 1983 års julkalender. Åtta år efter "Vilse i pannkakan" plockade Staffan upp de stickade strumporna ur byrålådan igen. Den här gången hette figurerna Lillstrumpa och Syster Yster.


Bengt Fahlström.
Foto: Bertil Haskel

Bengt Fahlström

Född: 1938

Barnprogram: "Barnjournalen"

"Barnjournalen" började redan 1972 och höll på ända till 1991. Vad hände sen? Tog nyheterna slut? Barnjournalen tog upp nyheter och dagsaktuella händelser och förklarade dem så att alla skulle förstå. Och det lyckades man bra med. Bengt Fahlström lyckades alltid understryka allvaret i vissa frågor genom att lägga händerna på skrivbordet och luta sig fram mot kameran och förklara i allvarsam ton. Då visste man, ”det här är viktiga grejer”.

Här kommer återigen en vädjan till SVT:s producenter: Satsa på nyheter för barn. Världen är komplicerad.


Bengt Alsterlind.
Foto: SVT

Bengt Alsterlind

Född: 1943

Barnprogram: "Hajk"

Handen på hjärtat: Vem har inte försökt härma Bengt Alsterlind i "Hajk"? Programmet började 1971 då Ulf Schenkmanis var programledare, sen var det Alsterlind för hela slanten fram till sista programmet 2003. Det handlar om 32 år!

– Jag började med "Hajk" 1971 och höll på till 2003, det som jag tycker är kul är att man möter alla typer av människor, människor som går på gymnasiet, människor som är professorer på Chalmers eller är på väg mot pension. Och alla tror att Hajk gick när de var emellan 8 och 13 år. Det var ungefäri  den åldern som programmet träffade dem mest. Det påverkade många generationer, säger Bengt Alsterlind.

Har du glömt vad "Hajk" stod för?

· Helfestligt

· Allmänbildande

· Jätteintressant

· Kunskapsorienterande.

Det Bengt Alsterlind betytt för värmländskan kan inte underskattas. Det är knappast en tillfällighet att Bengt Alsterlind utsetts till hedersledamot av Värmlands nation i Uppsala.


Bengt Andersson och Staffan Ling.
Foto: TV4

Staffan Ling

Född: 1944

Bengt Andersson

1922–2007

Barnprogram: "Jullovsmorgon", "Julkul med Staffan & Bengt", "Julstrul med Staffan & Bengt", "Skrivklådan"

Staffan & Bengt var radarparet från den västerbottniska residensstaden Umeå. De var så sammansvetsade att man har svårt att tänka på den ena utan att tänka på den andra. Åldersskillnaden var ju ganska stor, men det var inget som syntes. De var lika barnsliga – i ordets mest positiva betydelse – båda två. I år är det 60 år sedan Sveriges Television bildades. Det är svårt att tänka sig att företaget någonsin haft en lokförare som programledare eller någonsin kommer få det. Tänk att Bengt Andersson var lokförare i det civila.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.