Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så gick det för skådespelarna efter "Änglagård"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

23 år har gått sen "Änglagård" hade premiär.

Flera av skådespelarna i klassikern ser filmen som karriärens viktigaste – andra har bränt ut sig.

Och tre har gått ur tiden.

1. Rikard Wolff, 57

Foto: Martina Huber


Roll: Zac, Fanny Zanders bästa kompis. Provocerar invånarna i "Änglagård" med sitt långa hår, smink, solglasögon och motorcykel.

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

"Det var en av de lyckligaste somrarna i mitt liv. Det bestämdes ganska sent att jag skulle vara med, då hade vi nätt och jämt hunnit köpa kläder och bestämt hur jag skulle se ut. Så det var väldigt hastigt på slutet", berättar Rikard Wolff.

"Viveka och jag var väldigt goda vänner, men hon är borta sen några år tillbaka. Helena och jag umgås jättemycket, Jakob och jag umgås, Janne Mybrand och jag är goda vänner, Ing-Marie Carlson och jag umgås regelbundet. Och Colin givetvis. Vi är en klan av nära vänner."

Wolff fortsatt med film, musik och teater efter "Änglagård". 2011 gav han ut sin självbiografi "Rikitikitavi". Samma år tilldelades han guldmedaljen "Litteris et Artibus" för sina "framstående konstnärliga insatser som skådespelare". Två år därpå utnämndes han till riddare av den franska hederslegionen. Från "Änglagård".


2. Sven Wollter, 81

Foto: Simon Eliasson

Roll: Axel Flogfält, filmens största "skurk". Försöker komma åt Erik Zanders mark och visar sig vara Fanny Zanders (Helena Bergströms) pappa.

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

"Jag tycker fortfarande att den första filmen är den överlägset bästa. Det tycker jag, men jag säger inte att det var fel att göra de andra. Svenska folket ville ha det och vi gjorde vårt bästa", säger han. 

I de två första filmerna spelade mot sin kärlek Viveka Seldahl.

"Jag tyckte var vansinnigt rolig att göra. En osympatisk gubbjävel, va, men med hjärtat på rätta stället. Och det var roligt att spela mot Viveka i det. Jag tyckte det var jättekul att få vara med."

Sven Wollter gjorde sin första filmroll på 1960-talet och har fortsatt med skådespelandet även efter "Änglagård". Senast 2015 syntes han i danska "Nøgle hus spejl".

Han har fortfarande viss kontakt med skådespelarna från "Änglagård".

"Helena och Reine bland andra, det är inte så att vi är umgängesvänner på det sättet, men när vi råkar på varandra har vi ju en gemensam erfarenhet som jag tror att vi alla är stolta och glada över."


3. Helena Bergström, 51

Foto: Anna-Karin Nilsson


Roll: Fanny Zander, filmens huvudkaraktär som åkt till "Änglagård" för sin morfars begravning, men också för att leta reda på sin pappa.

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

Helena Bergström var regissören – och maken – Colin Nutleys självklara val som huvudkaraktär i "Änglagård". Bergström hade redan slagit igenom några år tidigare, men "Änglagård" innebar ett ännu bredare genombrott.

Samtidigt innebar medverkan i filmen att Bergström fick utstå hån.

"Under årens lopp, för Colin och mig, har det varit 'men åh, han bara ger henne rollerna'. Men tänker man två steg längre så var jag den som fick flest roller av alla unga tjejer, innan Colin", berättade hon för Expressens magasin EXTRA tidigare i år.

Bergström har fortsatt som skådespelare både i film och teater och är med i samtliga "Änglagård"-filmer. Hon har dessutom vunnit flera priser för sitt skådespelande.

Expressen har sökt Helena Bergström .


4. Ing-Marie Carlsson, 58

Foto: Ylwa Yngvesson

Roll: Eva Ågren, en kvinna som jobbar i den lokala gårdsbutiken och inte tycker det minsta om "Änglagård"-besökarna.

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

Har fortsatt som skådespelerska efter "Änglagård" med flera kända roller i produktioner som "Tre kronor", "Bert" och "Beck"-filmerna.

Hon berättar att hon kom nära övriga medverkande.

"Under inspelningar som pågår under lång tid, där man dessutom bor tillsammans, så kommer man varandra nära, vi blev ju som en stor familj, och då menar jag hela teamet", säger hon och fortsätter.

"Rikard och jag är gamla vänner, sen Skara skolscen. Många av de andra skådespelarna och teamet möter jag ofta i andra arbetssammanhang. Sverige är ju inte så stort."


5. Jakob Eklund, 53

Foto: Cornelia Nordström

Roll: Mårten Flogfält, son till Axel och Rut. En ung kille som intresserar sig för Fanny Zander, samtidigt som han strular med Eva Ågren.

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

Innan filmen var Eklund främst aktiv inom teater. "Änglagård" blev vägen till de stora rollerna och genombrottet. 

Spelat i tv-serien "Pip-Larssons" och som polisen Johan Falk.

"Vi kom mycket, mycket, nära varandra. Det blev oerhört speciellt för oss. Dessutom trodde vi att det var en tv-serie vi skulle filma, det var så det var sagt. Jag har nära kontakt med många av dem, Rikard Wolff, Helena, Janne Mybrand är en av mina bästa vänner, även Sven Wollter. De har jag frekvent kontakt med, medan de andra är sådana man stöter på."


6. Ernst Günther – dödRoll: Gottfrid Pettersson, en snäll och fördomsfri gubbe som bor tillsammans med sin bror Ivar (spelad av Tord Peterson) i "Änglagård".

Var med i de två första "Änglagård"-filmerna.

Hade redan en gedigen karriär som skådespelare, både inom teater, tv och film, bakom sig när han gjorde "Änglagård". Filmen blev som en nytändning för Günter som 1992 tilldelades en Guldbagge för sina insatser inom svensk film. Samma år mottog han dessutom Chaplinpriset.

Utöver rollen som Gottfrid är Günter känd från 70-talsfilmer som "Rötmånad" och "Badjävlar".

1999 gick han bort, 66 år gammal.


7. Tord Peterson, 89


Roll: Ivar Pettersson, Gottfrids bror som tror sig vara Fanny Zanders pappa.

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

Slog igenom igen med "Änglagård"-serien och efter det fick karriären en skjuts. Spelade i "Populärmusik från Vittula". 

Gör rösten till Pettson i "Pettson och Findus"-serien.


8. Reine Brynolfsson, 62

Foto: Ylwa Yngvesson

Roll: Prästen Henning Collmer som av misstag kör ihjäl Erik Zander – ett misstag som ligger till grund för hela "Änglagård".

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

Reine Brynolfsson slog igenom i Colin Nutleys "Black Jack" 1990 och har sen dess medverkat i flera av regissörens filmer.

Brynolfsson är i dag verksam som serietecknare, röst- och teaterskådespelare.

2010 tröttnade han på skådespeleriet och tog han en timeout.

"Jag är väldigt självkritisk och inte så road av att se mig själv", sa han till Sveriges Radio då. 

Belönats med flera priser för sina insatser. 

Senaste filmframträdandet var i "Känn ingen sorg" från 2013. Spelar i år i "Under pyramiden".

Expressen har sökt Reine Brynolfsson.


9. Jan Mybrand, 56

Foto: Ylwa Yngvesson

Roll: Per-Ove Ågren, jobbar i lanthandeln och har en lite ambivalent inställning till besökarna i byn. Ihågkommen inte minst för sitt porrtittande.

Är med i samtliga "Änglagård"-filmer.

"Jakob och Helena träffar jag hela tiden, vi är goda vänner. De andra träffar jag lite mer sporadiskt, det är en liten bransch så alla stöter på varandra."

Jan Mybrand slog igenom i filmen "Black Jack", två år innan "Änglagård" kom, men blev ännu mer känd efter succén. Sen dess har han fortsatt som skådespelare, både inom film och tv. Har även gjort flera röster i Disney-filmer.

"Filmen har naturligtvis påverkat min karriär eftersom den sågs av så många människor", säger han.


10. Per Oscarsson – död

Foto: Roger Tillberg

Roll: Erik Zander dör i en trafikolycka i "Änglagårds" inledning. Händelsen ligger till grund för hela filmen, som kretsar kring vem som har rätt till Erik Zanders mark.

Var med i den första "Änglagård"-filmen.

Per Oscarsson gjorde sitt första filmframträdande redan 1944 och förfalskade sin styvmammas underskrift för att komma in på Dramatens elevskola. 

Bland Oscarssons mest kända framträdanden syns rollen som Orvar i "Bröderna Lejonhjärta", morfar Nils i "Kan du vissla Johanna?" och Borka i "Ronja Rövardotter".

Prisats på Cannesfestivalen och Guldbaggegalan. 

Per Oscarsson dog tillsammans med sin fru Kia Östling på nyårsafton 2010, då deras hus brann ner. Oscarsson blev 83 år gammal.


11. Viveka Seldahl – död

Foto: Sofia Sabel

Roll: Rut Flogfält, en konservativ tant som ogillar besökarna i "Änglagård". Är gift med Axel Flogfält, spelad av den riktige sambon Sven Wollter, som vill ha Erik Zanders mark.

Var med i de första två "Änglagård"-filmerna.

1967 kom Viveka Seldahl – på sitt tredje försök – in på Statens scenskola i Göteborg. Fick sitt publika genombrott som Nergårds-Anna i tv-serien "Raskens" med Sven Wollter i huvudrollen. Framförallt var det teater Seldahl fokuserade på, men 1989 vann hon en Guldbagge för sin roll i filmen "S/Y Glädjen". Därefter följde de två "Änglagård"-filmerna och flera andra framträdanden.

Seldahl gick bort efter en tids cancer 2001. Hennes sista film blev "En sång för Martin", som hon tilldelades en Guldbagge för postumt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.