Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så gick det för profilerna i ”Så ska det låta”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kalle Moraeus, Peter Settman och Peter Harryson har alla varit programledare.
Foto: UNDER ARBETE / UNDER ARBETE
Peter Harryson med pianisterna Robert Wells och Anders Berglund.
Foto: SVT
Nuvarande programledaren Sarah Dawn Finer.
Foto: OLLE SPORRONG

Kroppsförvandlingar, landsflytt, miljonregn och en kamp mellan liv och död.

Så gick det sen för ”Så ska det låta”-profilerna.

– Det finns ett före och efter i mitt liv, säger före detta programledaren Kalle Moraeus.

Underhållningsprogrammet ”Så ska det låta” har lockat tittare till SVT i över två decennier.

Så här gick det sen för programledarna och pianisterna som varit med och gjort programmet till tv-historia.

Peter Harrysons dödsupplevelse

Peter Harryson, 71, fick äran att programleda ”Så ska det låta” från starten 1997. I nio år underhöll Harryson tittarna – och avrundade traditionsenligt varje avsnitt med att hälsa till sin mamma.

Men år 2005 tog succén abrupt slut då SVT ansåg att programmet behövde ett ansiktslyft, och bytte ut Harryson.

Efter avhoppet återgick Peter Harryson till skådespelarkarriären och har bland annat medverkat i ”Bröllop, begravningar och dop” men också ”Stjärnorna på slottet”. Parallellt har den folkkära skådespelaren haft det kämpigt med hälsan. I fjol klarade han sig med nöd och näppe ur en svår sjukdomsperiod.

– Jag var död. Jag dog på sjukhuset, berättade Peter Harryson efteråt.

Så sent som 2019 gjorde Peter Harryson ett gästspel i ”Så ska det låta” – men då som tävlande.


Peter Harryson programledde ”Så ska det låta” mellan 1997 och 2005.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Peter Settmans miljonregn

Peter Settman, 50, blev lösningen på SVT:s plan att uppdatera ”Så ska det låta”. I åtta år programledde han SVT-succén, men 2013 var det dags att tacka för sig. 

I dag pendlar han mellan sambotillvaron med Carmen Navis i Los Angeles, och familjelivet med sönerna i Stockholm. I och med flytten tvärs över Atlanten startade Peter Settman produktionsbolaget Brain Academy, där han regisserar och producerar serier som ”Swedish Dicks”.

Innan amerikaflytten sålde Peter Settman produktionsbolaget Baluba – och blev mångmiljonär. 92 miljoner ska medieentreprenören tjänat på affären.


Peter Settman var programledare för ”Så ska det låta” från 2006 till 2013.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kalle Moraeus avgörande viktras

År 2013 var det Kalle Moraeus, 56, tur att axla rollen. Fyra år höll musikern i ”Så ska det låta”, men sedan krävde SVT en uppdatering för att rädda programmets dalande populariteten – och Moraeus rök ur tablån.

Samma år, 2017, slutade SVT också sända underhållningsprogrammet ”Moraeus med mer” som Kalle Moraeus programlett i sju år.

I samband med att tv-karriären lades på is valde Moraeus att ta tag i hälsan. Parallellt med ”Så ska det låta” kämpade den folkkära spelemannen med skilsmässa och hälsoproblem. 

2018 fick han nog, tackade ja till ”Biggest loser VIP” – och tappade 25 kilo. 

– Det finns ett före och efter i mitt liv. Jag är en annan person i dag och jag har gjort stora förändringar i mitt liv, berättade han då för Expressen.


Kalle Moraeus axlade rollen som programledare för ”Så ska det låta” 2013 och ledde det fram till 2017.
Foto: OLLE SPORRONG

Sarah Dawn Finers kroppsbudskap

Efter 20 år i rutan var det dags för en kvinna att programleda ”Så ska det låta”. Sarah Dawn Finer fick äran och inledde tiden i SVT-programmet med att hylla Barbro ”Lill-Babs” Svensson – och brast ut i tårar. Sedan dess har sångerskan fortsatt med att bjuda på starka känslor och skönsång i programmet som hon leder även denna säsong.

Utöver ”Så ska det låta” har Sarah Dawn Finer på senare år även programlett Melodifestivalen, talat ut om sin tuffa graviditet och hyllats för sitt ärliga kroppsbudskap.

Sarah Dawn Finer programleder nu ”Så ska det låta”. Pianister är Marika Willstedt och Emanuel Norrby.
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

Robert Wells Kinasuccé

Pianisten Robert Wells, 57, charmade tittare i ”Så ska det låta” under programmets första nio år. Men i samband med programmets första ansiktslyft 2005 ströks han ur konceptet.

Därefter har det blivit allt från samarbeten med megastjärnor som Céline Dion till musik för Olympiska Spelen. För att inte nämna Wells stora kassako – supersuccén ”Rhapsody in rock” som turnerat långt utanför Sveriges landsgränser. Inte minst i Kina har stjärnpianisten gjort succé.

Numera är Robert Wells miljonär och lever livets glada dagar tillsammans med frun Maria och parets två barn. Men relationen till den före detta ”Så ska det låta”-parhästen Anders Berglund, 71, är inte på topp.

– Vi umgås inte mycket privat. Han är ju mest i Spanien med sin fru, sa Robert Wells i fjol i podcasten ”Nemo möter en vän”.

Robert Wells var med och gjorde ”Så ska det låta” till ett succéprogram. I dag är han miljonär.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Berglunds utomlandsflytt

Anders Berglund ströks också ur ”Så ska det låta” 2005, men samarbetet med Robert Wells fortsatte tack vare ”Rhapsody in rock”. Det hela har komplicerats i och med att den folkkära musikprofilen tog sitt pick och pack och flyttade till Spanien med kärleken Christel 2010. På senare år har han bland annat skrivit musik till teater.

Tiden i ”Så ska det låta” saknar Anders Berglund inte. Tvärtom är han glad att han slutade ”på topp”.

– Jag är mest förvånad över att programmet fungerar fortfarande, sa Anders Berglund till Expressen i fjol.

Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG

Pianist-Puttes SVT-ilska

Pianisterna Putte Nelsson och Stefan Gunnarsson tog över efter Berglund och Wells segertåg. Tills 2010 såg duon till att musiken fortsatt svängde i SVT-studion. Men sedan ville kanalen få in fler kvinnliga förmågor – vilket Putte Nelsson inte tyckte om och kallade för kvotering.

Därefter fick Marika Willstedt och Angelica Alm äran.Alm ersattes sedan av först Karin Westerbergoch sedan Emanuel Norrby som nu är lagledare tillsammans med Marika Willstedt. 

Under programmets historia har en stor mängd tävlat i musik. Rekord har artisten Anders Lundstedt som tävlat hela fjorton gånger i SVT-succén, tätt följd av Jessica Andersson som tävlat tolv gånger.


Pianisten Putte Nelsson anklagade SVT för kvotering när han blev utbytt i ”Så ska det låta”.
Foto: OKÄND

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.