Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så gick det för dansbandskvinnorna

Hennes man dog när hon stod i direktsändning, en annan förföljdes av en stalker, en tredje led av ätstörningar.

För många av våra kvinnliga dansbandsstjärnor har livet varit långt ifrån en dans på rosor.

Så här gick det för sju av våra mest folkkära dansbandsartister.

 1. 1. Lotta Engberg, 51

  Foto: Maria Steén

  Dansband: Anders Engbergs orkester, Lotta Engbergs orkester.

  Bor: Stora Lundby i Lerums kommun.

  Bildade tillsammans med dåvarande maken Anders Engberg bandet Anders Engbergs orkester. Efter att ha vunnit en Grammis 1993 hoppade Lotta av, och ersattes senare av Charlotte Perrelli. I dag arbetar Lotta Engberg lika mycket som programledare som sångerska. Under sin programledarkarriär har hon lett stora program som "Söndagsöppet", "Melodifestivalen", "Kär och Galen" och "Lotta på Liseberg". 2014 var hon en av deltagarna i TV4:s "Let's dance".

  I februari 2013 friades Lotta Engberg för skattebrott, efter att ha misstänkts för att ha tagit emot svarta pengar i samband med spelningar.


   

  "Finns inga gränser"

  Under åren har fans försökt ta sig nära stjärnan.

  – Ja, någon gång har fans försökt komma lite för nära. Jag tror att om man distanserar sig som person, försöker göra sig till någon ikon, då blir det värre. Det är egentligen kärlek, men de har inga gränser, sa hon till Expressen i fjol.

  Hon har varit tillsammans med nuvarande maken Patrik i 23 år. Hennes största rädsla är att bli ensam.

  - Inte att vara själv, men att känna mig ensam. Ensamhet är det värsta som kan drabba en människa. Jag är fruktansvärt kärlekstörstande. Av min man och mina barn måste jag känna mig älskad hela tiden. Det är otroligt viktigt att de älskar mig precis hela tiden, sa hon i fjol till Expressen.

  Expressen har sökt Lotta Engberg.

 2. 2. Kikki Danielsson, 62

  Foto: Stefan Söderström

  Dansband: Wizex, Roosarna och Kicki, Bettan och Lotta.

  Bor: I Bollnäs.

  Kikki Danielssons liv har svängt fram och tillbaka. 1999 dömdes stjärnan till samhällstjänst och indraget körkort efter att ha kört rattfull. Fem år senare var det dags igen, och Kikki lades in på behandlingshem.

  – Livet är upp och ner för oss alla. Det har varit mycket negativa energi runtomkring mig. Jag är ganska bra på att vända och komma upp ur mina svarta hål, sa hon i "Nyhetsmorgon".

  2011 började livet ljusna igen. Kikki släppte för första gången på 18 år ett eget album. Året därpå medverkade hon i filmen "Sean Banan inuti Seanafrika", tillsammans med bland andra Sean Banan, Johannes Brost och Dr. Alban. Under fjolåret arbetade hon med en countryskiva.

  – Jag har mycket kvar att ge, sa hon förra sommaren.


  "Lever som en mussla"

  I dag för Kikki en relativt anonym tillvaro i sitt radhus i Bollnäs.

  – Som offentlig person lever jag som en mussla. Min dotter brukar kalla mig för eremit. Jag finner inget nöje i att gå ut på någon bar eller restaurang och sitta själv. Äta med publik har jag ingen lust med, berättade hon i Nyhetsmorgon.

  I fjol var hon aktuell med föreställningen "Kikkiland" på Göteborgs Stadsteater.

  Expressen har varit i kontakt med Kikki Danielsson.

 3. 3. Charlotte Perrelli, 40

  Foto: Alexander Donka

  Dansband: Bengt-Ingvars, Anders Engbergs orkester och Wizex.

  Bor: I Djursholm utanför Stockholm.

  Dansbandskarriären började 1987 i det lokala bandet Bengt-Ingvars i Hovmantorp. 1994 blev hon sångerska efter tog hon över som sångerska i Anders Engbergs Orkester efter Lotta Engberg. 1997 kom det stora genombrottet när hon bytte till Wizex.

  1999 segrade stjärnan Eurovision, 2008 vann stjärnan Melodifestivalen. Efter segern i Eurovision lämnade hon Wizex för att satsa på en solokarriär.

  Mellan 2009 och 2011 var hon en av jurymedlemmarna i TV4:s "Talang".

  Charlotte Perrelli ses just nu i rollen som Evita Perón i succémusikalen "Evita" på Göta Lejon.

  Hennes uppmärksammade förhållande med exmaken Nicola Perrelli, paret gifte sig 2003, slutade i katastrof 2008 efter att Charlotte blivit bedragen.

  – Alla visste ju om det. I och med att det blev så enormt offentligt. Har jag gått omkring hela vårt äktenskap och trott att vi bara haft varandra. Haft samma mål. Samma drömmar, sa hon till Expressen.


  "Drabbades av missfall"

  Strax innan jul 2011 träffade Charlotte sin nuvarande make Anders Jensen på Facebook. I dag lever de tillsammans i en lyxvilla i Djursholm. 2013 fick paret en son. För Expressen har Charlotte berättat att paret drabbades av ett missfall 2012, innan deras efterlängtade son föddes.

  – Träffar man någon ny, i min ålder, jobbar man ändå mot klockan rent biologiskt. Jag hade just fyllt 37 när vi träffades, och vi ville genast ha barn. Jag blev gravid redan efter tre månader, men drabbades av missfall i vecka åtta, sa hon.

  Charlotte ser tillbaka på sina år som dansbandssångerska med glädje.

  – Jag är tacksam för de hundåren, de får mig att uppskatta mitt jobb i dag. Det är en fantastisk skola och jag är så glad att jag gick den långa vägen. Den har verkligen präglat mig, säger hon.


 4. 4. Christina Lindberg, 46

  Foto: Ulf Ryd

  Dansband: Lasse Stefanz, Christina Lindbergs orkester.

  Bor: Kågeröd.

  Christina Lindberg gjorde en oväntad comeback som artist i "Bingolotto" 2013. Samma år var hon aktuell med en ny skiva.

  Sångerskan slog igenom tillsammans med Lasse Stefanz och låten "De sista ljuva åren", som låg på Svensktoppen från februari 1989 till september 1990.

  Innan comebacken 2013 hade stjärnan några turbulenta år bakom sig. Christina och maken Tommy Wigardt, som gift sig med varandra fem gånger, kämpade förgäves för att få ett kärleksbarn. Tommy var då sedan några år tillbaka steriliserad.

  – När vi försökte återställa steriliseringen så misslyckades operationen. Andra vänner hade det fungerat för, men inte för oss.

  Christina har i sitt liv lidit av svåra ätstörningar. Idag är hon frisk från dem.

  – Det började när jag var 16 år. Det var riktigt illa. Man lärde sig alla knep för att kunna äta och spy. Det gick i perioder. Ibland åt jag bara dietprodukter. Då drack man bara eller åt bara soppor.


  Gifte sig med sin styvbror

  Tommy och Christinas historia är ovanlig. De är styvsyskon, men det var först i vuxen ålder de träffades.

  – Historien är lite lustig. Han är min styvbror. Min styvfar har inte haft någon kontakt med barnen han fick innan han träffade mamma. Så jag visste inte vem Tommy var när vi möttes första gången. Men det var verkligen omedelbar kärlek. Jag blev ögonblickligt förälskad.

  Den fjärde mars släpper Christina sin första skiva sedan 2005.

  – Det känns jättehäftigt och känner mig stolt över. Det är en blandning mellan country och blues, säger Christina.

  Hon återkom nyligen från en stor turné i Finland, inför fullsatta konserthus. Till jul ger hon sig ut på julturné.


 5. 5. Kerstin Dahlberg, 60

  Dansband: Canyons, Kennys.

  Bor: Hålanda.

  Kerstin Dahlberg slog igenom i dansbandet Canyons som 1975 hamnade på Svensktoppen. Åren som följde turnerade Alvesta-bandet i hela Sverige. Och Kerstin gifte sig med keyboardisten Hans Eng. I slutet av 70-talet började karriären gå knackigt. Hans återupptog sitt arbete som lärare. 1981 blev Kerstin erbjuden att uppträda i "Nygammalt" och tackade ja. Efter att ha uppträtt med Sten & Stanley ringde hon sin make. Men i stället var det hennes svärfar som svarade.

  – Jag förstod ingenting. "Är Hans dålig?" undrade jag. Då tog någon annan över luren. En främmande röst meddelade: "Hans är död. Vi måste lägga på", sa hon till Hemmets Journal. Senare fick hon veta att maken drabbads av cancer i lymfkörtlarna.

  Han hade avlidit samtidigt som Kerstin stod på scen och framförde.

  – Det var så märkligt... Några av mina textrader löd: "Min älskade har gått bort, nu är bara minnen kvar". Ett dygn senare stod jag och valde kista inför begravningen, säger hon till Hemmets Journal.


  Driver kattpensionat

  1983 uppträdde hon i Melodifestivalen och slutade på femte plats. I mitten på 90-talet övergav hon musiken, för att i stället arbeta som handläggare på Arbetsförmedlingen. Där träffade hon sin fästman Anders Karnbrink.

  I dag driver paret ett eget hund- och kattpensionat, Fyrfota vänner, i Hålanda i Västra Götaland.

  Ibland uppträder Kerstin fortfarande på festivaler tillsammans med egna bandet Country 4 U. Hon saknar inte turnélivet, utan tycker att en spelning i månaden är lagom.

  – Jag får mitt utlopp genom Country 4 U. Vi har inte jättemycket jobb, men de vi har gör att jag ändå får åka till replokalen, repa in låtar och tjata med ett gäng gubbar. Det är nästa omöjligt att tänka sig ett liv utan att sjunga helt, säger Kerstin.


 6. 6. Carina Jaarnek, 52

  Dansband: Frösöflickorna, Bosse Påhlssons orkester, Alfztars och Carina Jaarneks orkester.

  Bor: Värmdö

  Dansbandskarriären inleddes i Frösöflickorna, därefter sjöng hon i Bosse Påhlssons orkester och Alfstarz, innan hon startade bandet Carina Jaarneks orkester. Carina deltog i Melodifestivalen två gånger.

  I början av 2000-talet blev Carina förföljd och dödshotad av en man.

  – Han hotar att våldföra sig på mig, berättade hon för Sydöstran.

  Och:

  - Jag reser ofta ensam och det är nervigt att hela tiden tvingas se sig om över axeln.

  Det var inte första gången stjärnan förföljdes av en man. Några år tidigare, på 90-talet, filmades hennes hem av en stalker.

  – Det var en man i Småland som åkte runt med videokamera och filmade allt jag gjorde, säger hon.

  Efter 30 framgångsrika år som artist valde Carina Jaarnek för ett par år sedan att utbilda sig till skönhetsterapeut och starta en egen skönhetssalong i Värmdö utanför Stockholm.

  – Jag hade hållit på med musiken så länge och ville inte konkurrera med ungtupparna längre. De får spela för vetebröd och kaffe. Branschen har blivit en kohandel, det var annorlunda när jag började som ung. Då fick man bra betalt, har hon berättat för NVP.


  Målar rumpor

  Idag är hon en riktig mångsysslare.

  En annan ny passion i Carinas liv är att måla. Ett av hennes favoritmotiv är rumpor.

  – Det var av en händelse. Jag satt hemma själv en kväll. Av en anledning så blev det en rumpa. När min man kom hem tyckte han att det var cool. Jag gjorde en hel serie. Så nu har jag sålt 10-12 stycken. Det är jättekul.

  Men Carina står fortfarande ofta på scen. Både på julafton och nyår var hon uppbokad. Nyligen kom hon hem från en resa på Kanarieöarna där hon uppträtt.

  – Jag spelar på många event. Det blir en hel del. Sen gästar jag andra band också, säger hon.


 7. 7. Paula Pennsäter, 38

  Foto: Rickard Nilsson

  Dansband: Jaegers och Wizex.

  Bor: Hjärup.

  Paula Pennsäter slog igenom i tv-serien Friends. 1999 värvades hon till Wizex, efter att Charlotte Perrelli valt att satsa på sin solokarriär. Två år senare drabbades Paula av en cysta på stämbanden. Efter operationen tappade hon rösten.

  – Jag blev jätterädd och djupt deprimerad, sa hon då.


  Har bytt namn

  Istället återgick hon till sitt arbete i en klädbutik. Under en senare period på 2000-talet gjorde Paula comeback i Wizex. I dag arbetar hon som förhandlingsadministratör.

  Har i dag bytt namn till Paula Dustler.

  Expressen har varit i kontakt med Paula Dustler.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!