Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick det efter Astrid-filmerna

Barnskådespelarna i Astrid Lindgrens filmer har förgyllt vardagen för barn i flera generationer.
Filmerna har varit kommersiella succéer som dragit in miljoner till författare, förlag och filmbolag.
Men det finns en baksida också.
Barnen fick många gånger uselt betalt för sina insatser som inte stod i proportion till framgångarna.
Flera av barnen, som i dag är vuxna, vill inte ens prata om tiden som firade skådespelare.
Kom framgångarna för tidigt i livet eller vilar det en förbannelse över berömmelsen?

1. Blev frilansande skribent

Dan Håfström spelade Birk Borkason.
Foto: FLT-PICA, Robban Andersson
Film: Ronja Rövardotter
Birk Borkason spelad av Dan Håfström, 43 år

Då: 1984 kom filmen Ronja Rövardotter. Regin stod Tage Danielsson för som då var märkt av sjukdom. Han dog året därpå. Det var en mustig historia som påminde inte så lite om Romeo och Julia, men förflyttad till de svenska urskogarna. Här stod rövarklanerna mot varandra.

Idag: I dag bor Dan i sydvästra Stockholm och arbetar som frilansande skribent. Han har arbetat på bland annat Göteborgs-Posten, SVT, Dagens Medicin och Stockholms läns landstings kommunikationsavdelning. Enigt egen utsago skriver han även manus. Han är intresserad av musik och spelar även gitarr.


2. Författare till tre bilderböcker för barn

Hanna Zetterberg spelade Ronja.
Foto: FLT-PICA, Weine Lexius
Ronja Rövardotter
Ronja spelad av Hanna Zetterberg, 43 år

Då: Ronja Rövardotter var kär i Birk Borkason. Tyvärr tillhörde de två rivaliserande rövarklaner. Omöjlig kärlek är ett bra ämne för dramatik. Filmen blev en monumental succé. Nyblivna föräldrar fastnade för namnet Ronja. I dag finns det 4444 personer som har Ronja som tilltalsnamn, varav 1 man. Totalt finns det 5775 som heter Ronja. Hur många hundar som heter Ronja finns det inga uppgifter om.

I dag: Hanna började tidigt intressera sig för samhällsfrågor ur ett vänsterperspektiv. Under en tid satt hon i riksdagen för Vänsterpartiet och var även ledamot i partistyrelsen. När hon hoppade av partipolitiken började hon ägna sig åt strategisk kommunikation med fokus på samhällsfrågor och opinionsbildning. Hon är även författare till tre bilderböcker för barn om tvååriga Nejlika. Hanna bor i centrala Stockholm och har fritidshus i Östergötland.


3. Utbildade sig till väktare

Världens bästa Karlsson.
Karlsson på taket
Mats Wikström, 51 år

Då: Karlsson på taket hör till Astrid Lindgrens mest populära figurer. I Ryssland älskar barnen honom. I år är det 42 år sedan filmen Världens bästa Karlsson i regi av Olle Hellbom hade premiär. Det är en underbar historia om ensamhet i storstaden och fantasins kraft. Mats Wikström var väldigt lyckad i rollen som Karlsson med propeller på ryggen.

I dag: Mats Wikström var under ett tag en av landets mest populära skådespelare. Men efter rollen som världens bästa Karlsson fick det vara slut. Skådespeleriet var inget för honom. Han utbildade sig så småningom till väktare. I en intervju med Expressen för några år sedan gjorde han klart att han lämnat tiden som barnskådespelare bakom sig och hade ingen lust att diskutera det mer.


4. Missionerade i Sydamerika

Lars Söderdahl spelade Lillebror och Skropan.
Lillebror och Skorpan
Lars Söderdahl, 51 år

Då: Lars Söderdahl var bara tio år när filmen hade premiär. Han spelade rollen som Lillebror som mest av allt önskade sig en hund. Det hade varit ett bra sällskap för en ensam pojke. Men någon hund blev det aldrig. I stället blev det en godmodig figur vid namn Karlsson som råkade vara en "lagom tjock man i sina bästa år". Det dög det också.

I dag: Många pratade om Bröderna Lejonhjärtas religiösa och existentiella motiv.
Om Lars Söderdahl redan då var intresserad av de stora livsfrågorna vet vi inte. Men senare skulle han komma att missionera i i Sydamerika och sedan gå med i Livets ord i Uppsala. Därefter flyttade han till Malmö men bor i dag i Göteborg. Mycket tyder på att han velat lägga sitt gamla liv bakom sig. I dag har han bytt namn och lever såvitt vi kan se en tillbakadragen tillvaro.


5. Stats- och genusvetenskap

Grete Havnesköld som lotta.
Lotta på Bråkmakargatan
Grete Havnesköld, 30 år

Då: Det finns en period i livet, ganska tidigt ska sägas, då barn tror att de kan och vet allt. Just i den åldern var Lotta på Bråkmakargatan. Hon var mycket bestämd och visste vad hon ville. Grete Havnesköld var övertygande i rollen. De förstående föräldrarna gjordes av Claes Malmberg och Beatrice Järås.

I dag: Grete Havnesköld fortsatte karriären som skådespelare efter tiden som Lotta på Bråkmakargatan. Hon har gjort flera roller, bland annat på Oktoberteatern där hon dessutom varit engagerad i driften av teatern. Under tiden har hon även läst statsvetenskap och genusvetenskap på Stockholms universitet. I dag bor hon på Söder i Stockholm.


6. Får beundrarbrev

Inger
Foto: Jacob Forsell, Anna Rut Höglund
Pippi Långstrump
Inger Nilsson, 57 år

Då: Ingen Astrid Lindgren-figur är så älskad och omdiskuterad som Pippi Långstrump. Pippi har ett namn på hart när alla språk. Hon är också symbolen för unga kvinnor som tar för sig själv och inte skäms. Det var fantastiska historier som roat flera generationer. Inger Nilsson var fullkomligt lysande i rollen.

I dag: Inger Nilsson var bara åtta år när hon fick rollen som Pippi Långstrump. Varken hon eller någon annan hade kunnat räkna med vilken succé det skulle bli. Barn i flera generationer, vuxna och givetvis filmbolaget kunde glädja sig åt framgången. Men Inger fick betala ett högt pris. Hon har för evigt blivit förknippad med rollen. "Jag har fått slåss för att hitta en egen identitet", berättade hon för Expressens Thomas Kingdahl för några år sedan.
Och inte fick hon vara i fred i utlandet heller, förklarade hon:
"Nej, jag blir alltid igenkänd. I Tyskland och norra i Europa kan beundrare stå över tio timmar i regn för att få skymten av mig. Jag får också brev."
Många?
"Ja, fyra, fem om dagen. Jag har kartonger med brev hemma", sa hon då.


7. Var chef för ett PR-företag

Pär Sundberg som Tommy.
Foto: Ronny Johannesson
Tommy i "Pippi"
Pär Sundberg, 58 år

Då: Aldrig hade väl Tommy och Annika stött på en sådan flicka som den där rödhåriga och fräkniga flickan som precis flyttat in till Villa Villekulla. Det var klart att de tyckte att hon var spännande. Hon var snäll och fantasifull, men det där med hyfs var inte hennes starka sida. Tommy var egentligen ingen stark karaktär som sådan, men den var nödvändig för dramatiken.

I dag: Skådespeleriet var inget alternativ för Pär Sundberg. Han kom att ägna sig åt studier i Lund i stället. Ett tag var han dessutom chef för ett PR-företag. Men sen har det varit tyst kring honom. Han hade en roll i "Pippi Långstrump på de sju haven". Själv hamnade han i Medelhavet, närmare bestämt Malta där han är skriven sedan 2010.


8. Flyttade till Mallorca

Maria Persson spelade Annika.
Foto: Göran Blom, Cornelia Nordström
Annika i "Pippi"

Maria Persson, 56 år

Då: En vacker dag har en ung flicka med omaka strumpor, en häst och en apa flyttat in i grannhuset. Flickan är dessutom ovanligt stark och har en kappsäck full med pengar. Det är en hyfsad början på en historia får man lov att säga. Inte undra på att Annika tappade hakan. Fyra filmer hann Maria Persson göra.

I dag: Hennes motspelare Pär Sundberg (Tommy) flyttade till Malta. Maria Persson träffade en spanjor och flyttade till Mallorca. 1994 flyttade hon dit och varit ön trogen sedan dess. Även Maria drabbades av Pippi-förbannelsen. Hon utbildade sig till skådespelare på Calle Flygare teaterskola men förstod att hon alltid skulle komma att förknippas med rollen som Annika.


9. Professor I konstnärlig forskning

Maria Johansson spelade Tjorven.
Foto: Pelle Ericsson
Tjorven
Maria Johansson, 60 år

Då: Undrar om inte den lilla ön Saltkråkan symboliserar den svenska sommaren som den brukade vara bättre än något annat i vår kultur, Carl Larsson och Anders Zorn får ursäkta. Det är värme, solglitter och ljusa nätter. Där fanns det dessutom ett underbart persongalleri med lilla Tjorven i centrum.

I dag: Om Inger Nilsson kom att bli förknippad med Pippi så skulle Maria Johansson komma att bli förknippad med Tjorven. Under många år fortsatte hon att jobba som skådespelare, men 1998 fick hon nog berättade hon för DN i samband med att tidningen uppmärksammade hennes 60-årsdag: "Jag var grymt trött på att ständigt bli bedömd och betraktad."
I stället började hon regissera. Men efter ett tag började hon titta närmare på sitt yrke ur ett mer akademiskt perspektiv. Sedan gick det snabbt, det blev en magisterexamen, en doktorsavhandling och i dag är hon professor I "konstnärlig forskning – inriktning skådespeleri, filosofie doktor i praktisk kunskap, skådespelare och regissör."


10. Fortsatte inte med skådespeleriet

Kajsa Dandenell som Skrållan.
Foto: SF
Skrållan
Kajsa Dandenell, 52 år

Då: Skrållan var inte gammal när hon gjorde debut framför kameran. Man kan knappast klandra henne om hon inte kommer ihåg något. Förhoppningsvis har hon haft glädje av filmerna senare i livet.

I dag: Många sa adjö till livet som skådespelare efter inspelningarna av Astrid Lindgren-filmerna. Skrållan, eller Kajsa Dandenell som hon egentligen heter, hör till den skaran. I dag bor hon på Visingsö med familj.


11. Utbildade sig till frisör

Kristina Jämtmark som Stina.
Foto: SVT
Stina
Kristina Jämtmark, 58 år

Då: Stina var, precis som Tjorven, förtjust i Pelle. Han verkade dock mer intresserad av djuren på ön. Ofta återkom hon till vad som hände "hemma på våran gata i staaan". På saltkråkan bodde hon hos morfar Söderman.
Idag: Kicki Jämtmark drog sig också tillbaka efter inspelningarna. Hon utbildade sig till frisör som sin far. Har även arbetat som receptionist. Bor i dag i Skarpnäck i Stockholm med sambon Henrik och en son. Den andre sonen har flyttat till Japan.


12. Kände sig litet utnyttjad

Stephen Lindholm spelade Pelle.
Foto: SVT, Olle Sporrong
Pelle
Stephen Lindholm, 61 år

Då: Pelle var i det stadiet i livet där man ännu inte börjat intressera sig så mycket för tjejer utan tvärtom tycker att de kan vara ganska besvärande.

Nåväl, Pelle klarade det ganska bra ändå. Trots Tjorvens och Stinas intresse.

I dag: Stephen Lindholm utbildade sig till journalist, ett yrke som han praktiserade i många år. Nu är han engagerad i Svenska Journalistförbundet. Han lever med hustru i Saltsjö-Boo.
För några år sedan kommenterade han i Expressen de stora kommersiella framgångarna som filmerna hade:

"Om jag minns rätt så fick jag 40 000 kronor för en tv-serie och fyra filmer. Jag hörde en uppgift om att bara filmerna spelade in över 20 miljoner kronor världen över – på den tiden.
Det hade väl kanske varit snyggt om man fått en del av det. Nu känner man sig lite utnyttjad", sa Stephen Lindholm.


13. Hade roll i storfilm med Steve McQueen

Louise Edlind spelade Malin.
Foto: SVT, Annika Engwall
Malin
Louise Edlind, 69 år

Då: Malin är nog den sötaste tjejen som trampat en skärgårdsklippa i en svensk film någonsin. Snäll, söt och oförfalskad. Men var hon inte lite för ung för att falla för Peter Malm (Torsten Wahlund)?

I dag: Louise Edlind fortsatte att filma en tid efter äventyren på Saltkråkan. 1971 hade hon roll i storfilmen "Le Mans", där Steve McQueen hade huvudrollen. Efter skådespelarkarriären började hon ägna sig åt politik. En tid var hon folkpartistisk ersättare i riksdagen och i några år satt hon i kulturnämnden i Stockholm. Även Louise kommenterade de stora intäkter filmerna hade och hur lite de själva fick ut:
"Ekonomiskt så blev vi lite smålurade. Men det var också ett stort äventyr att vara med. Hur många skådespelare blir ihågkomna som vi har blivit?"


14. Fortsatte att utveckla Astrid-konceptet

Staffan Götestam spelade Jonatan.
Foto: Viasat, Stefan Mattsson
Jonatan Lejonhjärta
Staffan Götestam, 63 år

Då: Nästa år är det 40 år sedan filmen Bröderna Lejonhjärta hade premiär. Då var många äldre oroliga för att barn inte skulle kunna hantera sorgen och de stora livsfrågorna som historien handlade om. Astrid Lindgren var inte orolig för det existentiella. De eviga frågorna återkom i flera av hennes verk. Med facit hand verkar det som några generationer gått skadefria genom berättelserna. I den här sagan var Jonatan både bror och tröst åt lillebror "Skorpan" som väntar på att sjukdomen ska ta hans liv. Men det blir Jonatan som först får sätta livet till.

I dag: Staffan Götestam var redan varm i kläderna när han fick rollen som Jonatan Lejonhjärta. Han hade då redan haft flera roller. Efter filmen om Bröderna Lejonhjärta fortsatte han att utveckla olika Astrid Lindgren- koncept. Han var med och startade turistmagneten Junibacken i Stockholm. Staffan är i dag engagerad i nio olika aktiebolag. Han bor på Östermalm. Nyligen visade det sig att hans namn dök upp i de så kallade Panamadokumenten.


15. Arbetar på reklamjätte

Jonna Liljendahl spelade Madicken.
Foto: Magnus Jönsson
Madicken
Jonna Liljendahl, 45 år

Då: Egentligen handlar väl historien om Madicken om ett samhälle i omvälvning, där skillnaden i klass blir väldigt tydlig. Madicken är ungdomligt fördomsfri och genom henne får vi stifta bekantskap med dem som bor längre nerför gatan och som inte har det så fett. Fattigdom och fylla var inte ovanligt i början av 1900-talet. Det var också under den här tiden som arbetar- och nykterhetsrörelsen växte sig allt starkare.

I dag: Jonna var bara nio år då hon gjorde rollen som Madicken. I dag har hon hunnit bli 45. Efter de båda Madicken-filmeran dök hon upp i en tv-serie för barn några år senare. Men sen tog skådespeleriet slut. Senare i livet kom hon att arbeta som produktionsledare på pr-företag. I dag arbetar hon på reklamjätten McCann. Hon bor på Lidingö.


16. Hittade på upptåg

Liv Alsterlund spelade Lisbet.
Foto: TV1000
Lisbet
Liv Alsterlund, 44 år

Då:

Lisbet var Madickens lillasyster. De bodde i Junibacken som deras hem kallades. Familjen hade det gott ställt till skillnaden från de mindre lyckligt lottade i byn. Detta var pappa Jonas medveten om. Han var nämligen redaktör för en socialistisk tidning vars ideologiska inriktning han också omfamnade.

I dag: Liv fortsatte med skådespeleriet en tid efter Madicken-filmerna. Bland annat i thrillern Svart Lucia. Efter det har hon studerat vid Stockholms universitet. I en intervju i DN berättade hon om tiden under inspelningarna:
"Vi hittade på en del upptåg, som att ta emot journalister i en klädkammare. De var tvungna att gå in i den, en och en. Nån gång vägrade vi att säga si eller så. Det var säkert inte så lätt att regissera oss. Men vi hade kul. Hon bor på Söder i Stockholm."


17. Arbetar inom försäkringsindustrin

Malte Forsberg spelade Kalle Blomkvist.
Foto: SVT
Kalle Blomkvist
Malte Forsberg, 31 år

Då: Kalle Blomkvist är en omtyckt figur. Barn som löser brott tycks vara ett framgångsrikt koncept. Flera filmer har gjorts under ett halvsekel med mästerdetektiven. Den första kom redan 1946. Precis 50 år senare var det dags för Kalle Blomkvist – Mästerdetektiven lever farligt med Malte Forsberg som den skarpe detektiven. Året därpå gjordes ytterligare en film med samma ensemble.

I dag: Det är inte bara Tommy och Annika som flyttat utomlands. Malte Forsberg sedan snart sex år i Zürich i Schweiz där han arbetar inom försäkringsindustrin. Han är gift med ryskan Anna som också jobbar inom samma bransch.


18. Har lagt Emil bakom sig

Jan Ohlsson spelade Emil.
Foto: SVT
Emil i Lönneberga
Jan Ohlsson, 53 år

Då: De sa att Emil var full av hyss. Men en rarare pojke fick man leta efter. Det hände ju ibland att det blev lite galet. Men ingen kan komma och säga att han inte ville väl. Filmerna från början 1970-talet är fyllda med värme. Jan Ohlsson är jättebra i rollen som Emil. Allan Edwall som pappan och Björn Gustafson som drängen Alfred är lysande.

I dag: Jan Ohlsson bor i dag i Uppsala med hustrun Anna. Han har lagt tiden som firad barnskådespelare bakom sig. Han har förklarat att han inte vill ställa upp på några intervjuer.


19. Dök upp som Ida fem år gammal

Lena Wisborg spelade Ida.
Foto: Lars Erik Svantesson/SF
Ida
Lena Wisborg, 50 år

Då: Det bör sägas på en gång: det var dumt att hissa upp lillasyster Ida i flaggstången även om utsikten var fantastisk. Emil blev återigen förvisad till "Snickeboa". Men på det hela taget var nog livet ganska behagligt för Ida i Katthult.

I dag: Lena Wisborg var bara fem år när hon dök upp som Ida i Emil i Lönneberga. I dag har hon hunnit fylla 50. Livet som skådespelare har hon lagt bakom sig, dessutom har hon förklarat att hon inte vill prata om tiden. Nu bor hon i Tyresö med maken Mats.


20. Utbildade sig inom affärsturism

Jonatan Lindoff som Nils Karlsson Pyssling.
Foto: Janne Rydqvist
Nils Karlsson Pyssling (Nisse)
Jonatan Lindoff, 33 år

Då: Det var ingen liten roll för Jonatan Lindoff som spelade Nils Karlsson Pyssling. Man skulle kunna tro det när det står i manuset att man är ungefär lika stor som en tumme. Det var en kittlande historia i alla fall. Men råttan Tjofsan var läskig.

I dag: Jonatan Lindoff verkar inte ha haft några planer på att fortsätta som skådis. Han utbildade sig i stället inom affärsturism. Inom den branschen har han haft flera jobb, bland annat på Visit Sweden, museet Fotografiska och mötesplatsen Artipelag. I dag arbetar på Frilanspoolen som sysslar med bemanning inom reklam och media. Han bor med hustrun Liza i Saltsjö-Boo.


21. Undervisar i "clown, teater och jonglering"

Oskar Löfkvist spelade Bertil.
Foto: TV1000
Bertil
Oskar Löfkvist, 35 år

Då: En ensam pojke träffar den märklige Karlsson på taket, en annan lika ensam pojke blir kompis med Nils Karlsson Pyssling som är lika stor som en tumme. Nisse bodde under Bertils golv. När han tog på en speciell spik och samtidigt sa Tjillevippen! Blev han lika liten som Nisse. Filmerna regisserade av Staffan Götestam som årtionde tidigare hade spelat Jonatan Lejonhjärta.
I dag: Oskar Löfkvist fortsatte med skådespeleriet. Under ett tag var han studiecirkelledare i scenisk gestaltning. Han har läst vid Växjö universitet. Under flera år arbetade han i den egna firman som sysslar med "litterärt och konstnärligt skapande". I dag undervisar han i "clown, teater och jonglering" vid Cirkus Cirkör. Han bor i södra Stockholm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.