Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så förvandlades Edda till Monica Zetterlund

Sminket. Edda Magnason sminkas blek, något som var vanligt på 60-talet. Foto: Cornelia Nordström
I filmen dyker det upp både gamla klänningar från 60-talet och kläder som sytts speciellt för filmen. Foto: Cornelia Nordström
Kopian. Edda Magnason som Monica Zetterlund. Foto: Cornelia Nordström
Edda Magnason röker ört-cigaretter. Foto: Cornelia Nordström
Originalet. Monica Zetterlund ur SVT:s "Minnenas arkiv".

Edda Magnason gör skådespelardebut som Monica Zetterlund i "Monica Z", som har premiär i kväll.

För att bli så porträttlik som möjligt, krävdes det mycket arbete bakom med kläder, smink, hållning, dialekt och frisyr.

- Vi kunde inte drömma om att Edda skulle vara så otroligt ambitiös. Hon är ett geni, säger filmens producent Lena Rehnberg.

Sminket

Produktionen tittade på mängder av bilder av Monica Zetterlund inför filmen. Sminkösen Eva von Bahr lade fokus på ögon och läppar, med markerad eyeliner. På 60-talet användes inte särskilt mycket rouge, så Edda Magnason sminkades ganska blek.

Dialekten

Edda Magnason pratar egentligen skånska och var tvungen att lära sig både värmländska och rikssvenska. Därför satte produktionen henne hos en röstcoach så hon skulle klara av att skifta mellan värmländska och stockholmska i filmen.

Rösten

Sången är den stora grejen i filmen. Edda Magnason är sångerska i grunden, men tog ändå sånglektioner inför rollen. Det första som spelades in var låtarna, så Edda fick inleda inspelningarna med något hon kände sig trygg i.

Håret

De olika frisyrer som används i filmen, är frisyrer som Monica Zetterlund har haft på riktigt. Produktionen använde sig av gamla foton för att hitta rätt 60-talsstuk.

Käkar

Maskörerna har jobbat med skuggor i Edda Magnasons ansikte, för att få henne så lik Monica Zetterlund som möjligt. Produktionen valde att inte bygga upp ett ansikte eller ändra tänderna, vilket är ganska vanligt när man gör en film om en verklig person. Det blev ganska porträttlikt ändå.

Kläder

I filmen dyker det upp både gamla klänningar från 60-talet och kläder som sytts upp speciellt för filmen av kostymören Kicki Ilander. Produktionen har också samarbetat med klädmärket Dagmar. Den svarta 60-talsklänningen har varit viktig för att få fram siluetten av Monica Zetterlund.

Rökning

Monica Zetterlund rökte mycket och Edda Magnason fick röka under filminspelningen. Däremot undviker man vanliga cigaretter i inspelningsmiljö och använder rekvisita-cigaretter som är gjorda av örter i stället.

Hållning och gångstil

Producenten Lena Rehnberg imponerades av Edda Magnasons höga ambitioner. Monicas hållning var lite framåtlutad med axlarna. Det övade Edda in på egen hand. Producenten Lena Rehnberg är förundrad över hur Edda fick in Zetterlunds sätt att röra sig, prata och blinka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.