Så firas julen i Sverige - enligt Will Ferrell

Publicerad

Här förklarar Will Ferrell svenska jultraditioner.

"Anchorman 2"-stjärnan sjunger "Helan går" - och berättar varför svenskar har ljus i fönstren.

– De har fortfarande ingen elektricitet, säger Will Ferrell hos pratshowvärden Jonathan Ross.

Will Ferrell, 46, är på en massiv pr-turné för filmen "Anchorman 2" sedan en tid tillbaka.

Men även Sverige får lite uppmärksamhet av stjärnan, som sedan länge är gift med svenska Viveca Paulin. Under sin medverkan i brittiska "Jonathan Ross Show" fick skådespelaren förklara de svenska jultraditionerna, allt till en nubbe med akvavit.

Ferrell sjöng "Helan går" i pratshowen, och förklarade sedan texten på engelska med att "den som inte dricker hela inte heller får en halva senare". Jonathan Ross passade i sin tur på att ställa frågor om det svenska julfirandet. Först ut: Att vi har ljus i fönstren under juletider.

– Det stämmer. De har fortfarande ingen elektricitet, säger Will Ferrell.

"Vill fort till julklapparna"

Att vi öppnar julklappar den 24 december, och inte den 25 december som i bland annat USA förbryllar också Ross. Men Will har svar.

– De är sådana ursinniga konsumenter, de vill fort till julklapparna, säger han.

Lutfisk?

– Det äter de varje dag, säger Ferrell.

På frågan om vi äter gåsblodssoppa går dock Ferrell bet.

– Var får du din information ifrån? säger han till Jonathan Ross samtidigt som bland andra David Beckham sitter och skrattar i kulissen.

Se klippet ovan!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag