Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så fick tittarna tillbaka ”Det sitter i väggarna”

Byggnadsantikvarie Erika Åberg och programledaren och antikexperten Rickard Thunér.Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT
Anton Glanzelius, programbeställare för underhållning på SVT.Foto: SVT

Beskedet att tittarsuccén ”Det sitter i väggarna” skulle pausas kom oväntat.

En massiv proteststorm fick SVT att kovända.

Här är spelet bakom det populära programmets snabba återkomst:

– Vi diskuterade intensivt under helgen och undersökte sedan om det rent praktiskt var möjligt, om produktionsbolaget skulle kunna producera det vidare, säger programbeställaren Anton Glanzelius.

”Det sitter i väggarna” har i sex säsonger sedan 2015 fängslat svenska folket med sitt utforskande av gamla byggnader och historierna runtomkring. Intresset har ökat stadigt och programmet har utvecklats till en publiksuccé med runt en miljon tittare.

Ändå fattade SVT beslut om att ställa in nästa års säsong och pausa programmet. Bakgrunden var att man ville fördela om resurser till nya satsningar.

– Vi vet att tittarna vill att vi förnyar vårt utbud. För att producera nya titlar måste vi pausa andra. SVT har en fast ekonomi varje år och då måste program pausas för att nya ska kunna komma till. Det var grunden till resonemanget, säger Anton Glanzelius, som inte arbetade på SVT när beslutet första gången kommunicerades i juni tidigare i år.

Grönt ljus för ny säsong

Anton Glanzelius är programbeställare för underhållning. Han betonar att många program som ”pausas” kommer tillbaka och att det som skedde med ”Det sitter i väggarna” inte var en nedläggning.

Oavsett så har SVT nu alltså ändrat sig – och gett programmet grönt ljus för att en ny säsong ska spelas in och sändas under nästa år.

De senaste veckorna har SVT överösts av reaktioner från människor som protesterat för att programmet ska vara kvar.

– Där måste vi ödmjukt backa från pausbeslutet. Den totala anstormningen av engagemang i form av mejl och telefonsamtal kring beslutet har varit monumental. De allra flesta mejl innehöll en välformulerad, superengagerad kärleksförklaring till programmet. Jag tror inte riktigt vi insett att kärleken var så stor, säger Anton Glanzelius.

– Så vi insåg att vi var tvungna att ta tillbaka beslutet. Det behöver få en säsong till – nu direkt nästa år.

Diskussioner mellan tre SVT-chefer

De massiva reaktionerna ledde till en diskussion på SVT i förra veckan. Samtalen fortsatte i helgen mellan de tre ansvariga cheferna – Anton Glanzelius, programdirektör Eva Beckman och programchef Micael Lekberg.

När exakt bestämde ni att programmet skulle få fortsätta?

– Jag tror det var i tisdags. I måndags bestämde vi att vi skulle undersöka om det gick att göra, sedan tog vi beslutet att ta tillbaka det, säger Anton Glanzelius.

Han förklarar att han personligen inte hört någon intern kritik mot pausbeslutet, men han säger att ”alla som jobbat med programmet vill att det ska fortsätta”.

Den nya säsongen kommer att spelas in under våren. Exakt när den sänds är inte klart, men det blir under nästa år.

Var beslutet att pausa förhastat?

– Jag kan inte säga om det var förhastat eller inte. Delvis för att jag inte var med. Jag kan bara säga att det fanns en anledning till att ta det beslutet, och det byggde på viljan att variera utbudet. Oavsett känns det väldigt rätt att ta tillbaka beslutet och låta programmet få en ny säsong nästa år, säger Anton Glanzelius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.