Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så döljs överraskningarna i TV4:s ”Så mycket bättre”

Bröderna Norén om festandet: ”Som en väldigt påkostad svensexa”
Dagarna på Gotland brukar bli intensiv för artisterna i ”Så mycket bättre”.
Foto: TV4
Nu berättar programmets exekutiva producent Martin Nygren om festandet, hemlighetsmakeriet och varför vissa tidigare tvekat om att vara med.
Foto: OLLE SPORRONG
Melissa Horn och Thomas Stenström är de två artister som i år är med hela veckan.
Foto: TV4

”Så mycket bättre” är inte bara känt för musiken, utan även för starka känslor, tårar, överraskningar och personliga berättelser.

Men sedan programmet gjordes om 2019 har det blivit mindre utlämnande för artisterna, menar exekutiva producenten Martin Nygren.

– Många har väl tyckt att det har känts lite jobbigt, säger han och menar att vissa ibland tackar nej av rädslan för att öppna upp sig.

TV4:s långkörare ”Så mycket bättre” är inne på sin tolfte säsong. 

Efter den nionde säsongen gjordes programmet om och i stället för att varje artist har en helt egen dag blandar man sedan dess upp tolkningarna och hoppar mellan de olika artisterna.

Allt fokus på en enda artist en hel dag gjorde tidigare att vissa drog sig för att vara med.

– Man inte vill ha all uppmärksamhet under en dag. Man tycker väl att det känns lite ”too much” och lite pretentiöst kanske, säger Martin Nygren.

Samtidigt som det fortfarande är tårar och personliga berättelser i varje avsnitt, menar Nygren att förändringen gjort att fler artister vill vara med.

Artisternas krav  

Produktionen har också en dialog med artisterna om vad de vill och inte vill prata om.

– Om det finns det saker som de tycker att: ”Det här har jag pratat mycket tillräckligt om”, och om vi känner att det inte är så viktigt så kan vi väl släppa sånt. Det är inte det viktigaste för oss, att gräva ut grejer ur garderoben. 

Men tackar vissa nej för att de inte vill bli för personliga?

– Det tror jag säkert det är. Det här programmet passar väl inte alla, så är det ju. Det får man ju bara tugga i sig. Vi vill inte ha någon där som tycker det känns obekvämt. Lite läskigt kan man gärna få tycka, men om det inte passar ska man liksom inte ta sig an det. 

Att som deltagare helt undvika att bli överraskad under tiden på Gotland är dock omöjligt. Vilka tolkningar som ska göras har de ingen aning om. Ibland dyker även hemliga gäster upp – något som kräver en del arbete.

Så mörkas överraskningarna

I år har exempelvis Maxida Märkas mamma och Casper Janebrinks bandkamrater i Arvingarna dykt upp som överraskningar.

– Vi har ställen runtomkring Grå Gåsen där vi kan husera folk så länge. Det har faktiskt funkat väldigt bra med de här överraskningarna. Vi blir nästan lika överraskade varje gång när vi får en sådan bra och kul effekt ändå. Artisterna har så mycket att stå i så det finns ingen riktig tid för dem att gå runt och leta eller hitta någon. 

Så ni gömmer undan gästerna helt enkelt? 

– Ja precis. Lite beroende på hur många de är och hur stor plats de tar.  Men det har funkat väldigt bra. Artisterna har så mycket att stå i så det finns ingen riktig tid för dem att gå runt och leta eller hitta någon. 

”Det har fått en annan betydelse för artisterna rent kommersiellt. Det är mer press där och det gör att man kanske tar det lite lugnare”, säger Martin Nygren om att festandet runt programmet har lugnat ner sig med åren.
Foto: TV4
Maxida Märak, Casper Janebrink och Andreas Mattson i årets program.
Foto: TV4

”Hur ska det här gå?”

Nervositeten blev dock påtaglig hos produktionen inför att Casper Janebrink i förra lördagens avsnitt skulle låtsas storma ut inför tolkningen av Popsicles ”Hey Princess”.

– Då kände vi: ”Oj herregud hur ska det här gå? Hur kommer det tas emot?”. Det kändes ju lite ”cheesy” på ett rep faktiskt. Men när vi väl körde tog alla det på hundra procent allvar och satt bara och tittade på varandra och undrade: ”Vad fasiken är det som händer?”. 

Viktor Norén, som var med i årets säsong kallade dagarna på Gotland för ”en påkostad svensexa” men enligt Martin Nygren har det inte varit tal om något särskilt hårt festande är kamerorna slocknat.

– Ingenting som vi på något sätt upplevde som något problem. Några regelrätta vilda efterfester har vi faktiskt inte känt av eller märkt av på något sätt.

”Mer press”

Martin Nygren menar att det var mer festande förut – något som ändrats sedan tolkningarna från programmet nu spelas på radio och hamnar på topplistor på Spotify.

– Då var det här mer en rolig tv-grej, men nu har ju musiken blivit så viktig. Det har fått en annan betydelse för artisterna rent kommersiellt. Det är mer press där och det gör att man kanske tar det lite lugnare.

”Var lite spänt första dygnet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.