Så dog Kurt Cobain i Nirvana – för 25 år sedan

Kurt Cobain i rockbandet Nirvana 1993.
Foto: PAUL HARRIS / STELLA PICTURES BWP MEDIA USA
Den 5 april 2019 har det gått 25 år sedan Kurt Cobains död.
Foto: KRISTER HANSSON / SYDSVENSKAN KVÄLLSPOSTEN IDAG
Kurt Cobain dog endast 27 år gammal.
Foto: PAUL HARRIS, PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFIC COAST NEWS

I nästan tre dagar låg rockstjärnan Kurt Cobain i gruppen Nirvana död i ett växthus i sitt hem i Seattle. Han hittades av en elektriker som skulle installera säkerhetssystem.

Den 5 april 2019 har det gått 25 år sedan Kurt Cobains död.

Här är alla fakta om hans sista dagar.

Det amerikanska rockbandet Nirvana och trions sångare, gitarrist och låtskrivare Kurt Cobain skrev för alltid in sig i rockens historia med albumet ”Nevermind” och sången ”Smells like teen spirit”. De blev förgrundsfigurer i det som kallas grungerock.

Albumet gavs ut i september 1991 och hade i januari 1992 knuffat ned Michael Jacksons ”Dangerous” från förstaplatsen på topplistan i USA. ”Nevermind” har sålts i 30 miljoner exemplar. 1994 dog Kurt Cobain, endast 27 år gammal.


Klassiskt omslag på klassiskt album med Nirvana, ”Nevermind” från 1991.

Tidningen Rolling Stone skrev om ”Nevermind”: ”Inget album har i modern tid haft en sådan överväldigande inverkan på en hel generation… och en sådan katastrofal effekt på sin främsta skapare.”

Kurt Cobains sista dagar

Kurt Cobains vänner, kolleger och hustrun och artisten Courtney Love hade länge oroat sig för hans depression och svåra drogmissbruk. Många hade försökt få honom att acceptera professionell hjälp. Våren 1994 var kaotisk. Här är hans sista dagar, som tidningen Rolling Stone beskriver dem. 

3 mars. Kurt Cobain försöker ta sitt liv på ett hotellrum i Rom i Italien och blir inlagd på sjukhus i fem dagar.

18 mars. Ett familjebråk i villan i Seattle slutar med att Kurt Cobain låser in sig i ett rum med ett vapen och Courtney Love ringer efter polis – som konfiskerar fyra vapen och flera burkar med piller.

25 mars. Ett stort antal vänner, bandmedlemmar och familj samlas i huset på Lake Washington Boulevard i Seattle för att göra en ”intervention” och få Cobain att förstå att han måste söka hjälp.

Nirvana. Krist Novoselic, Kurt Cobain och Dave Grohl.
Foto: CHRIS CUFFARO / DAVID GEFFEN COMPANY

30 mars. Kurt Cobain köper ett nytt vapen i Stans Gun Shop, lämnar det i huset i Seattle, flyger till Los Angeles och skriver in sig på en drogavvänjningsklinik.

1 april. Efter två dagar på den välbevakade kliniken lyckas Kurt Cobain smita. Han flyger hem till Seattle.

2 april. Courtney Love hyr privatdetektiver för att spåra sin man och stoppar alla hans kreditkort.

4 april. Kurt Cobains mamma, Wendy O'Connor, anmäler sin son som saknad och självmordsbenägen.

5 april. Kurt Cobain barrikaderar sig i växthuset hemma på Lake Washington Boulevard i Seattle med en mängd narkotika, mest heroin, och ett skjutvapen – och tar sitt liv.

6 april. Polis frågar arbetare utanför Cobains villa om de sett till honom, men polisen går aldrig in i huset.

7 april. Courtney Love tar en överdos på Peninsula Hotel i Los Angeles, förs till sjukhus och skriver sedan in sig på samma klinik som hennes man lämnat en vecka tidigare.

8 april. En elektriker hittar Kurt Cobain död i växthuset i Seattle.

Begick Kurt Cobain självmord?

Den officiella dödsorsaken är att Kurt Cobain tog sitt eget liv den 5 april 1994. Men många andra teorier har ifrågasatt detta och det har gjorts flera dokumentärer och skrivits flera böcker som antyder att han i själva verket mördades.

I boken ”In love and death: The murder of Kurt Cobain” lanserar författarna teorin att hustrun Courtney Love var inblandad i mordet och att självmordsbrevet är en förfalskning.

Courtney Love på filmpremiär 2006.
Foto: DH1 / ALL OVER PRESS WENN

Vem är Courtney Love?

Courtney Love är en sångerska och gitarrist (mest i bandet Hole, som har släppt fyra album). Hon har också arbetat som skådespelerska, konstnär och modedesigner.

Kurt Cobain och Courtney Love gifte sig på Waikikistranden i Honolulu, Hawaii, den 24 februari 1992. Tillsammans fick de dottern Frances Bean Cobain 18 augusti 1992 i Los Angeles.

Courtney Love har beskrivits som ”den mest kontroversiella kvinnan i rockens historia” och hennes skandalösa stil och leverne har ständigt skapat rabalder – och rubriker.

”Smells like teen spirit” – Youtube-succé

Nirvanas mest framgångsrika singel ”Smells like teen spirit” är även en stor succé på Youtube med mer än 880 miljoner visningar.

https://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg

Veronica Maggio hyllar Kurt Cobain

Den svenska sångerskan Veronica Maggio sjunger om Nirvanasångaren i låten ”Kurt Cobain” på sitt nya album, som ges ut senare i år. Singeln kom 22 mars:

”Första gången jag såg Kurt Cobain blev det tilt i mig

Men vad säger det om en sån som mig?”

LÄS MER: Familjestriden om Kurt Cobains hemlighet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.