Så dog kungen av rock´n´roll – Elvis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Elvis Presley hittades livlös i sitt badrum den 16 augusti 1977. Han fördes i ilfart till sjukhus där han dödförklarades.
Foto: Getty Images

Ett omfattande tablettmissbruk ledde till The King of rock´n´rolls död.

I dag är det 39 år sedan Elvis Presley dog, bara 42 år gammal.

En cocktail bestående av ångestdämpande, smärtstillande och oseriösa läkare skulle senare ta död på fler kungligheter inom musiken.

Michael ”The King of Pop” Jackson och Prince skulle gå samma öden till mötes som Elvis.

Orsaken till Elvis Presleys död är omtvistad. Några menar att legendaren fortfarande lever. Men plockar man bort de mest konspirationsteoretiska idéerna återstår några som framstår som mer sannolika.

Strax efter Elvis död förklarade pappa Vernon Presley att resultaten från obduktionen och de toxikologiska proven skulle hållas hemliga för allmänheten fram till 2027 – 50 år efter Presleys död.

Handlingarna tillhör dödsboet.

Däremot vet vi trots allt en hel del utifrån det dödsfallsintyg som utfärdades av en undersökningsdomare tre dagar efter Elvis död.

I USA och Storbritannien har man ett system med en coroner. Det är en tjänsteman vars syfte är att fastställa dödsorsaken hos en livlös person och i bästa fall försöka utesluta att ett brott har begåtts.

På lekmannaspråk var det en hjärtattack som tog livet av Elvis. Man hittade också stora mängder av receptbelagda läkemedel i hans kropp.

Bland annat fann man att halten av kodein – ett stark smärtstillande ämne som tillhör gruppen opiater – var tio gånger högre än den föreskrivna nivån.

Graceland, Elvis egendom, där han bodde återstoden av hans liv.
Foto: Wikimedia Commons

Fick vård i hemmet

Det var en människospillra som den där eftermiddagen den 16 augusti 1977 skjutsades in i ilfart av ambulansen till Baptist Memorial Hospital i Memphis, Tennessee.

Tidigare på dagen hade man hittat rocklegenden liggande livlös på badrumsgolvet med ansiktet mot golvet. Det stod klart att han suttit på toaletten när han föll handlöst. Inget tydde på att han rört sig på golvet.

Bilden på den döde Elvis i kistan togs i smyg av rockkungens kusin Billy Mann. Tidningen National Enquirer betalade 150 000 kronor för den – och fick sin högsta upplaga någonsin.

Det fanns heller inget som pekade på att han utsatts för brott. Därför gjordes inte heller någon brottsplatsundersökning.

På sjukhuset förklarades han död klockan 15.16 strax efter framkomsten och hans kropp kördes i väg till bårhuset för obduktion senare samma eftermiddag.

Innan dess hade man gjort ett fåfängt försök att återuppliva honom trots att det stod klart att det var utsiktslöst.

Slutsatsen var att han dog av naturliga orsaker.

Men det fanns inget som var naturligt med hans död eller sista år i livet.

Elvis Presley hade genomgått en förändring, både mentalt och kroppsligt. När han låg på obduktionsbordet visade det sig, enligt flera uppgifter, att han vägde närmare 160 kilo.
Men den uppgiften är inte okontroversiell.
Många hävdar att det faller på sin egen orimlighet.
I juni 1977 gjorde han sin sista konsert och av bilderna att döma ser han inte ut att väga närmare 160 kilo.
Han ska dessutom ha setts köra motorcykel.
Men att han var blek och plufsig borde i alla fall vara svårt att förneka.

Den sista tiden var han i en urusel form. Han var mer eller mindre orörlig och låg större delen av tiden i sin säng. Han fick vård i hemmet för att kunna klara sig.

Hans inre organ var i ett katastrofalt skick. Hjärtat var dubbelt så stort som det borde ha varit. Hans kärl var igentäppta och igenslammade.

Lungorna visade tecken på emfysem trots att aldrig rökt.

Presleys förfall hade gått fort.

1967, vid 32 års ålder, var han i skapligt skick. Vikten var normala 75 kilo. Däremot var hans blodtryck något över det normala.

Men senare under året drabbades han av försämrad hälsa. Enligt hans läkare George Nichopoulos handlade det bland annat om sömnsvårigheter, kronisk smärta, håglöshet och ökad kroppsvikt.

Det senare såg man inte mycket av i januari 1973 då Elvis Presley gav en livekonsert som sändes i tv över stora delar av världen. ”Aloha from Hawaii” kom att ses av över en miljard tittare.

Elvis hade sin klassiska vita pärlbeströdda scenkostym på sig och han dominerade scenen. Bilderna visade dessutom att han inte var överviktig och att han ännu kunde röra på sig.

Elvis framför konsert.
Foto: Wikimedia Commons

Försökte bli fri från läkemedelsmissbruk

Ändå var han inte frisk. I november samma år visade det sig att han hade lunginflammation, lungsäcksinflammation, hepatit och en förstorad tjocktarm.

Han försökte också komma till rätta med ett allt allvarligare läkemedelsmissbruk.

Men de följande åren gick förfallet rasande fort.

I oktober 1973 blev skilsmässan med hustrun Priscilla klar.

De hade gift sig 1967 och fått dottern Lisa Marie året därpå.

Elvis tog skilsmässan mycket hårt och många menar att händelsen kom att påverka hans hälsa.

Sedan gick allt mycket snabbt. Han fortsatte att turnera men musiker kände inte igen sin stjärna. Han snubblade ur bilar, sluddrade och glömde texter.

Ofta befanns han sig i ett slags halvt medvetslöst tillstånd.

Hans stjärna hade dessutom dalat på musikhimlen.

För många var han fortfarande kungen, men det var nya tider nu.

Ungdomarna hade nya idoler. Grupper som The Beatles, Rolling Stones och The Who hade trängt undan Elvis Presley från hitlistorna. Och nu stod glamrockarna på tur.

Upptäcktes på Sun Records

Under en stor del av 1960-talet hade Presley dessutom ägnat sig åt filmen i stället för musiken.

Även om många av filmerna säkert uppfattas som rariteter så är det i alla fall ingen av dem som gått till filmhistorien.

Däremot saknar Elvis Presleys karriär inom musiken motstycke.

1954 hade en 19-årig Presley klivit in i skivbolagsdirektören Sam Phillips studio Sun Records i Memphis i Tennessee, och betalat 4 dollar för att spela in en skiva som han skulle ge i present till sin mamma.

Phillips föll direkt för den unge mannens tuffa och själfulla röst.

Skivbolagsdirektören hade ofta pratat om att han ville hitta en ung, vit kille som hade samma känsla och sväng som de bluesmusiker han vanligtvis jobbade med.

Han brukade säga att det i så fall skulle göra honom till miljardär.

Det verkade som han hade hittat sin guldklimp.

Elvis spelade in låten "That's All Right" 1954. Bluessångaren Arthur Crudup hade både skrivit och framfört den tidigare.

Men det krävdes en vit kille för att göra den kommersiellt gångbar. Kort därefter toppade låten de lokala listorna.

Elvis med sin famlij, hustrun Priscilla och dottern Lisa Marie.
Foto: AP

Sam Phillips skrev kontrakt med unge Elvis men skulle redan nästa år sälja kontraktet till RCA för 40 000 dollar. Det ansågs mycket men var förmodligen den bästa affär RCA någonsin gjort.

1956 fick Elvis möjligheten att uppträda i det populära tv-programmet Ed Sullivan Show, som sändes över hela Amerika.

Tv-tittarna fick se något alldeles nytt. En ung Elvis sjöng så det stod härliga till men det var höftrullningarna som det kom att pratas om. De ansågs vara alltför sexuellt utmanande – av den äldre publiken och försvararna av den goda moralen.

Ungdomarna var hysteriska.

Ed Sullivan sa att aldrig mer att den killen skulle få besöka honom i hans program – tills han fick se tittarsiffrorna och tvärvände.

Det var inte bara det att Elvis förnyade musiken. Många älskade honom även för hans arbetarklassbakgrund och lättsamma sätt. Inslaget var en succé.

Saken blev heller inte sämre av att han ryckte in i det militära för att tjäna sitt land.

1958 inkallades han och begav sig som enkel menig till Fort Chaffee i Arkansas för grundutbildning.

Han förklarade att han inte ville bli behandlad annorlunda bara för att han var känd.

– Armén får göra vad den vill med mig, sa han.

Senare skulle han tjänstgöra i Västtyskland. Det var också där han kom att träffa sin blivande hustru Priscilla.

Arvodet från militärtjänstgöringen gav han bort till välgörenhet.

Många skulle senare vittna om stjärnans generositet. Han gav bland annat bort flera Cadillacs till vänner. Bilmärket var hans absoluta favorit.

Elvis under sin militärtjänstgöring.
Foto: AP

Elvis läkare blev tillfälligt avstängd

Doktor George Nichopoulos stannade vid Elvis sida som personlig läkare ända fram till slutet.

Nichopoulos instämde i undersökningsdomarens slutsats att det var en hjärtattack som var den omedelbara dödsorsaken och inte stjärnans tablettmissbruk.

Men när uppgifter ur den toxikologiska rapporten från obduktionen släpptes började man titta närmare på Elvis läkare.

Det visade sig att Elvis kropp var full av olika starka medicinska preparat.

Mängden av substanser skvallrade om att han var tillvand men den sammanlagda dosen var trots allt var dödlig. Sannolikheten var alltså stor att det var läkemedlen som tog livet av Elvis.

Tennessees hälsovårdsmyndighet inledde en utredning kring Elvis död och vilken roll doktor George Nichopoulos haft.

Flera utredare begav sig ut och besökte apoteken i jakt på läkarens recept. Man la ner 1090 arbetstimmar och ögnade igenom över 6,5 miljoner recept. Ytterligare 1120 timmar lades ner på att sortera och organisera bevisen.

Under det sista kalenderåret 1977 – från den 1 januari till den 16 augusti då Elvis dog – hade Nichopoulos skrivit ut motsvarande 8 805 piller och injicerbara vätskor.

Räknade man med ett startdatum från den 1 januari 1975 landade man på 19 012.

Det var smärtstillande, uppåtpiggande, sömnmedel, hormoner och ångestdämpande i en salig röra.

Doktor George Nichopoulos medgav de faktiska omständigheterna men menade att det fanns goda skäl för förskrivningen.

Ett skäl var att han som läkare kunde kontrollera situationen så att inte Elvis skulle bli tvungen att söka sig till langare i den undre världen.

Tennessees hälsovårdsmyndighet drog in läkarens legitimation under tre månader.

1980 ställdes läkaren inför rätta, åtalad på 14 punkter, misstänkt för att överförskrivit läkemedel åt Elvis och rockkollegan Jerry Lee Lewis samt ytterligare 12 andra patienter i hans vård.

Juryn friade honom dock från alla misstankar. Man menade att han hade haft sina patienters bästa för ögonen.

1995 skulle dock hans legitimation dras in för gott.

Elvis framför sina fans.
Foto: Wikimedia Commons

Likheter med andra artister

Långt senare skulle liknande scenarier spelas upp igen.

Den 25 juni 2009 dog Michael ”The King of Pop” Jackson.

Dödsorsaken var en överdos av bedövningsmedel.

Utredningen visade att hans personlige läkare hade skrivit ut mängder av narkotikaklassade preparat.

Läkare Conrad Murray dömdes 2011 till fyra års fängelse för vållande till annans död.

Den 21 april i år hittades artisten Prince i en hiss i sitt hem i Minnesota. Obduktionen kort därefter visade att Prince dog av en överdos av Fentanyl, en syntetisk opioid som används vid smärtlindring för cancersjuka. Drogen är 25 till 50 gånger starkare än heroin.

Dr Andrew Kornfeld var den som hittade den livlöse artisten. Han hade skickats dit av sin far Howard Kornfeld, som driver en beroendeklinik för personer som missbrukar läkemedel för smärtlindring.

Historien upprepade sig. The King of Rock & Roll och The King of Pop hade båda dött till följd av överdoser. I Elvis fall var det i alla fall en bidragande orsak.

I Prince fall pågår fortfarande utredningen för att se om någon kan lastas för artistens död.

Klart är i alla fall att läkarna Andrew Kornfeld och Michael Schulenberg, som besökte stjärnan samma dag som han dog, tvingats lämna vittnesmål.

Den 18 augusti 1977 begravdes Elvis Presley. Processionen på väg till Graceland, Elvis hem i Memphis och där han även dog, följdes av 80 000 människor.

Än i dag tar Graceland emot tusentals besökare som knäböjer vid hans grav och betygar sin vördnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.