Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så delar Lill-Babs döttrar upp arvet

Döttrarna till ”Lill-Babs” har varit helt överens i uppdelningen av arvet.
Kristin Kaspersen, Monica Svensson och Malin Berghagen tar farväl av Barbro ”Lill-Babs” Svensson i Järvsö kyrka i maj i år.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL
”Jag förlorade inte bara min mamma utan även min bästa vän när mamma gick bort”, berättar dottern Monica Svensson (bild från 2008).
Foto: BERTIL ERICSON / TT NYHETSBYRÅN
Vid minnesgudstjänsten i Storkyrkan i Stockholm hedrade döttrarna Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson sin mamma.
Foto: FREDRIK SANDBERG /TT / TT NYHETSBYRÅN

I vissa familjer blir det bråk man ska dela upp den bortgångnas ägodelar.

Men ”Lill-Babs” tre barn har varit helt överens.

– Mamma hade till exempel tre extra fina ringar och det föll sig helt naturligt att Kristin fastnade för den ena, Malin för de andra och jag för den tredje. Och det var självklart att Malin och Kristin skulle ta över mammas hus i Järvsö. Jag tror att mamma sitter där upp i sin himmel och är nöjd med hur vi hanterar allt, säger äldsta dottern Monica Svensson, 64, hotellreceptionist.

Häromdagen firade Barbro ”Lill-Babs” Svenssons äldsta dotter Monica Svensson fyraårig bröllopsdag med maken Gunnar. 

– Då fick jag en avisering på Facebook med en bild på när mamma den där dagen för fyra år sedan läste och sjöng en dikt för mig och min man. Det var ett fantastiskt fint minne och med tanke på hur mycket mamma jobbade kände jag stor tacksamhet att mamma kunde vara med på bröllopet, men samtidigt blev jag ledsen för att hon inte längre finns kvar här hos oss på samma sätt, förklarar Monica Svensson.

Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson sjunger vid minnesstunden för mamma ”Lill-Babs”, maj 2019.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Har knappt hunnit sörja

Sorgen har kommit i omgångar.

– Den kan komma över mig när som helst. Det har varit ett jobbigt och tufft år och ibland har det känts som att vi knappt har hunnit sörja. Ovanpå allt har det varit mycket praktiskt att ordna med sedan mamma gick bort. Avtalet med ”Caffären” blev uppsagt och vi systrar fick ta ställning till om vi skulle hitta ett nytt ställe. Det visste vi ju att mamma gärna hade velat.

https://www.instagram.com/p/ByK9yWUnIZg/

Monica Svensson har precis varit i det för säsongen nyöppnade Lill-Babs-museet på Stenegård i Järvsö och tagit emot ännu en busslast med seniorer som vill se utställningen om den folkkära artistens livsgärning. Varje dag kommer det över hundra museibesökare.

– Det är tydligt hur mycket besökarna älskade mamma. Många tycker om att de känner igen sig i bilderna, frisyrerna och kläderna från 1950-talet och framåt och att berättar att de kanske var på plats i en viss folkpark när fotografierna togs.

Barbro Svenssons döttrar Kristin Kaspersen och Monica Svensson vid invigningen av ”Lill-Babs museum” på Stenegård i Järvsö, tidigare i år.
Foto: Instagram

Ett annat uppskattat inslag är det privata rum som Monica Svensson, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen skapat tillsammans med tre kvinnor. Där finns läppglanset som ”Lill-Babs” brukade använda, protokollet från favoritkortspelet ”plump”, en fåtölj som Barbro satt och tittade på tv i när hon var i huset i Järvsö, ett golfhörn med den keps som ”Lill-Babs” alltid hade på golfbanan och ett bord som är dukat på det sätt som hon ofta förberedde inför tjej- och släktmiddagar.

– Jag tänker mig att mamma när som helst ska servera sin kycklinggryta där. Den var helt suverän, men hon tog tyvärr med sig receptet. Jag har försökt imitera rätten som är kryddig och har en stark smak av paprika och mangochutney och jag är nära, men helt har jag inte lyckats, berättar Monica Svensson. 

Ett stenkast från museet har Monicas dotter Jennifer, 44, öppnat det populära bageriet Brödbutiken. 

– Hon och mitt barnbarn Elina går upp klockan tre om morgnarna och börjar baka. De är väldigt proffsiga och driftiga.

Jag har ju intervjuat ”Lill-Babs” ett par gånger och känner igen den där ”kavla upp ärmarna”-mentaliteten även från samtal med dig, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen...?

– Jo, vi är slitvargar och ibland jobbar vi lite för mycket. Mamma och mormor lärde oss att det är roligt att göra saker som betyder något för andra.

Monica Svensson fick en utmattningsdepression

Men du sade i det senaste numret av Hemmets Journal att det fick en del konsekvenser att du hemifrån aldrig fick lära dig ordet nej?

– Ja, vi uppfostrades till att ställa upp när vi kunde hjälpa andra. Mamma var verkligen sådan: det spelade ingen roll om det handlade om att sjunga på ett ålderdomshem eller att rycka in praktiskt. Vi tänker alltid ”det är klart att vi fixar det”. Och det är nog det som har gjort mamma så folkkär, att hon alltid tog sig tid. Jag minns hur hon kunde sitta i timmar efter sina framträdanden och prata med publiken som hon ofta kände igen till namn och låta sig fotograferas.

– Ordet nej fanns liksom inte på kartan för någon av oss i familjen. För tio år sedan tog det stopp för mig. Jag jobbade för mycket på för många ställen och drabbades av en utmattningsdepression. Sedan dess har jag börjat tänka till innan jag säger ja – och jag har sagt till min dotter Jennifer som alltid säger ”det där fixar jag” att hon nästan skulle ha en tatuering på armen där det stod ”fundera innan du säger ja”.

Hur reagerade Barbro när du gick in i väggen?

– Mamma var förtvivlad och var väldigt rädd om mig. ”Nu måste du tänka på dig själv”, förmanade hon mig. Vi pratade mycket i telefon, särskilt under den här perioden. Och mina egna barn stöttade mig också praktiskt på alla vis. Men när mamma väl kom hem till mig ville jag inte att hon skulle göra en massa, jag ville att hon skulle få ”bara vara”. Visst kunde vi laga mat ihop någon gång, men jag tyckte inte att hon skulle serva mig.

Mamma var förtvivlad och var väldigt rädd om mig. ”Nu måste du tänka på dig själv”, förmanade hon mig.
Lill-Babs och dottern Monica (1962).
Foto: PRIVAT

Många i ”Lill-Babs” närhet har pratat om hur generös hon var?

– Ja, hon tänkte alltid på barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Hon hörde av sig, kunde ha med något favoritläppglans till något av barnbarnsbarnen eller ta med alla ut och äta på restaurang. Vi har rest en del tillsammans och ett extra fint minne var när hon fyllde 70 och bjöd med hela gänget till Thailand. Då var vi tillsammans hela flocken i tio dagar. 

https://www.instagram.com/p/Bx76Ua7nLXm/

Monica kallade mormors syster för mamma

För Hemmets Journal berättade du också att du en period kallade din mormors syster för ”mamma”?

– Mamma var bara 16 år när hon fick mig. Den första tiden bodde jag hos mormor, men när hon blev sjuk flyttade jag till mormors syster Elida i Sandviken. Hennes tre barn kallade ju henne för mamma och då blev det så att jag också gjorde det. När mamma kom på besök sade jag ”mamma Barbro” till henne och det gjorde nog lite ont. Men jag hade fantastiska år hos såväl Elida som mormor och senare flyttade mormor, mina morbröder och jag till Stockholm där mamma fixade ett hus där vi levde tillsammans. Jag har alltid känt att ”hemma är där familjen är”, sedan har det inte så stor betydelse var bostaden finns.

Nej - och nu har du precis flyttat?

– Ja, Gunnar och jag har bott i det här huset nu i snart ett år och från vardagsrummet kan jag se mammas gamla hus som Kristin och Malin precis har tagit över. Mamma ville gärna att det huset skulle vara kvar i familjen och att mina systrar skulle ha en bas här i Järvsö. 

Monica Svensson, ”Lill-Babs”, Kristin Kaspersen och Malin Berghagen var oerhört tajta och systrarna har behållit sin nära relation även efter mammans bortgång.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL

”Mina systrar och jag plockar och rensar”

Hur har det gått med bodelningen?

– Otroligt bra. Har vi hittat någon sak som alla först velat ha så har vi lagt den åt sidan och ibland har den ena fått den, ibland någon annan. Vi har också sagt att vi kan låna saker av varandra. Jag bär till exempel alltid ringen i vitt guld och med lite stenar som jag valde när Kristin, Malin och jag delade upp mammas smycken.

– Vi har sorterat mycket och haft en auktion och det kommer nog att bli en auktion till längre fram. Mamma samlade på många saker. Mina systrar och jag plockar och rensar några dagar åt gången.

Du har sagt att det känns som att Barbro kommunicerar med er?

– Ibland är det bara en känsla av att hon finns där i rummet, men det har faktiskt hänt att lampor har tänts och släckts helt oförklarligt i hennes gamla hus. Det är nog hennes sätt att säga till oss att ”jag finns här”.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson fotograferad när Expressens Karin Sörbring intervjuade henne (2016).
Foto: Cornelia Nordström

Hur var den sista tiden med Barbro på palliativa avdelningen på Stockholms sjukhem?

– Vi pratade mest om vardagliga ting. Mamma visste att hon var sjuk, men vi berörde inte så mycket om vad som skulle hända sedan när hon var borta utan levde mer här och nu. Hennes barn, barnbarn, barnbarnsbarn och bröder var där och vi hade redan tidigare bestämt att vi skulle fira påsk med mamma. Nu blev det på sjukhemmet och alla tog med egen mat. Vi var liksom bara tillsammans, personalen var fantastisk och det var fint att vi fick ha mamma helt för oss själva den sista tiden. 

– Och även om mamma inte hade skrivit i ”Vita arkivet” hur hon ville ha sin begravning så kände Kristin, Malin och jag ingen tvekan kring var hon ville begravas eller vilka sånger hon ville ha i kyrkan. Det hade hon dessutom pratat om då och då tidigare.

Fakta / Monica Svensson

Namn: Monica Svensson.

Ålder: 64.

Yrke: Receptionist på hotellanläggningen Järvsöbaden.

Familj: Maken Gunnar, 67, Barnen Jennifer, 44, Stefan, 34, och Sara, 32, från tidigare relationer. Barnbarnet Elina, 23. Jack russel-terriern Zeta.

Aktuell: Har tillsammans med systrarna Malin Berghagen, Kristin Kaspersen och Ljusdals kommun på nationaldagen invigt Lill-Babs museum på Stenegård i Järvsö. 


LÄS MER: Lill-Babs okända dotter om sista mötet med mamman 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.