Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bröt prinsessan Diana mot kungahusets regler

Prinsessan Diana.
Foto: LAJOS SOOS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth II, drottning av England.
Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Prinsessan Diana har flera gånger kallats folkets prinsessa.

Diana gick emot flera kungliga traditioner – hon vägrade att jämt bära hatt och handskar.

Hon trotsade även sin svärmor, drottningen av England, när hon på sitt bröllop vägrade att bära en av kungahusets tiaror rapporterar en australisk nyhetssajt.

Den 31 augusti i år är det 20 år sedan prinsessan Diana omkom i en bilolycka tillsammans med sin partner Dodi Fayed när de försökte fly från paparazzofotografer. 

I samband med Dianas dödsdag är det många som delar med sig av ny information och minnen från tiden då prinsessan levde.

Nu avslöjar en australisk nyhetssajt hur prinsessan Diana gick emot sin svärmor – Elizabeth II, drottningen av England – när hon gifte sig med prins Charles.


LÄS MER: Familjens ilska mot filmen om prinsessan Diana


Prinsessan Diana – vägrade bära drottningens tiara på sitt bröllop

Prinsessan Diana och Prins Charles gifte sig den 29 juli 1981. Trots att Diana enbart var 20 år gammal när hon gifte sig så trotsade hon sin blivande svärmor – Elizabeth II, drottningen av England.

Diana insisterade nämligen på att få bära en av sin familjs tiaror i stället för att bära en tiara från kungahuset.

Tiaran som prinsessan Diana lånade av sin familj, The Spencer tiara, gavs ursprungligen till Dianas mor- eller farförälder och bars även av Dianas äldre syster på hennes bröllop, skriver news.au.com.Prinsessan Diana och Prins Charles på deras bröllopsdag den 29 juli 1981.
Foto: AP / AP PA

I bröllopspresent fick prinsessan Diana senare en tiara av drottning Elizabeth II – The Cambridge Lover's Knot. En tiara som prinsessan ofta bar trots att den var så tung att den gav henne huvudvärk skriver tidningen.


1989. Prinsessan Diana på besök i Hong Kong bärande tiaran "The Cambridge Lover's Knot".
Foto: KGC-22 / STELLA PICTURES 125253-5

LÄS MER: Dianas avslöjande – om prins Charles sexsamtal


"Folkets prinsessa" Diana struntade i kungliga traditioner 

"Folkets prinsessa" trotsade inte bara kungahusets traditioner inför sitt bröllop, utan även efteråt. Som exempel brydde sig inte prinsessan Diana om att alltid bära hatt och handskar.

– Hon övergav de kungliga traditionerna av att bära handskar för att hon gillade att ta i hand med de människor han mötte och ha direkt kontakt med dem, säger Eleri Lynn som ligger bakom utställningen om Diana på Kensington Palace till tidningen People.

Eleri Flynn berättar också om prinsessan Dianas val att inte bära hatt. Enligt henne tyckte prinsessan att en hatt bara var i vägen när hon skulle krama om barnen hon mötte i sitt kungliga uppdrag som prinsessa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.