Carola gjorde succé på Gröna Lund. Foto: Magnus Liljegren / All Over PresCarola gjorde succé på Gröna Lund. Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Carola gjorde succé på Gröna Lund. Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Foto: Magnus Liljegren / All Over PresFoto: Magnus Liljegren / All Over Pres
 Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Foto: Magnus Liljegren / All Over PresFoto: Magnus Liljegren / All Over Pres
 Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Foto: Magnus Liljegren / All Over PresFoto: Magnus Liljegren / All Over Pres
 Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Foto: Magnus Liljegren / All Over PresFoto: Magnus Liljegren / All Over Pres
 Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Foto: Magnus Liljegren / All Over PresFoto: Magnus Liljegren / All Over Pres
 Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres

Så bra var Carola
på Gröna Lund

Publicerad

Carola tar ut sin hitkavalkad på sommarturné.

Det är en show som rymmer väldigt få nyheter, men ett stort självförtroende.

Räkna med en ny succé.

Ganska nyligen öppnade Veronica Maggio konsertsommaren på Gröna Lund. 17 000 kom in. Hundratals köade förgäves.

Den här soliga onsdagskvällen är det annorlunda.

Kanske beror det på att stockholmarna firade lill-lördag med att ladda upp för en annan Eurovisionvinnare - Måns Zelmerlöw har turnépremiär på tivolit på fredag - eller kanske håller tiden helt enkelt på att kuta ifrån Carola.

Hon är en gudabenådad sångerska, när hon ger sig själv utrymme att visa det. Men den här premiären - en kortad och aningen uppdaterad version av Carolas utsålda vinterturné - innehåller precis som namnet antyder många måsten. Har man tryckt rubriken "Det bästa av" på turnéplanscherna går det liksom inte att komma dragandes med en massa alternativa versioner och ospelade rariteter.

Det får Carolas show att bottna i en tid då en idolfixerad poptidning som hette Okej firade triumfer och ett radioprogram som hette "Tracks" satte agendan för listpop.

För nostalgiker och hardcorefans spelar det förstås ingen roll, och Carolas band har spännvidd när det tar sig an materialet. Det är dessutom fiffigt, och förmodligen nödvändigt, att kasta in några medleyn i mixen.

Som alltid önskar man sig mer soul och gospel - det är då rösten verkligen bränner till. Men mycket av materialet, framför allt det engelskspråkiga, landar snyggt i ett inspirerat 80-talssound med extra axelvaddar. Typ Starship, Tina Turner och Phil Collins.

De arrangemangen blir också en nödvändig motvikt till Carolas älskade men ack så slitna schlagerdängor. Det mest imponerande med "Främling" är egentligen att hon pallar att sjunga den ännu en gång.

Det flyger inga blomkrukor från scenen, men i en generös show (pyro, konfetti, rökpelare) får Carola feeling flera gånger. Headbangar aningen omotiverat men underhållande, hoppar ner i publikhavet och dansar disco med självförtroende.

Allt är inte lika sevärt. När en vimsig Love Antell dykt upp och sjungit "Carola tycker om mig" i ett försök att uppdatera "Tommy tycker om mig" till duett tar det flera låtar innan showen är tillbaka på banan, och balladerna passar överlag lika bra på ett nöjesfält som popcorn och sockervadd på en begravning.

Avsaknaden av nya hits är påtaglig när repriserna av de gamla avlöser varandra.

Som scenpersonlighet är dock Carola fortfarande enorm. Hennes närvaro och inlevelse är i det närmaste total. Hon ger verkligen det mesta av sig själv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag