Så bra var Bi Puranens sommarprat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bi Puranen, samhällsforskare och författare, pratade om att våldet i världen inte längre ökar, det minskar.
Foto: Mattias Ahlm

Hon är generalsekreterare för världens största medborgarundersökning.

Och i sitt sommarprogram gav Bi Puranen, 63, intressanta perspektiv på svenskhet, fredsutveckling och behovet av estetiska ämnen i skolan.

Varför har inte denna kvinna som doktorerat om bekämpningen av tuberkulos i Sverige sommarpratat tidigare, frågar jag mig när jag hör Puranens redogörelse över hur hon som 22-åring blev chef för den demografiska databasen i Haparanda. Kommunalrådet och den församlade lokalpressen frågade skeptiskt var den där Bi var när en "flicksnärta i flickkjol och stora glasögon kramandes en nallebjörn med igensydda öron" klev av bussen för att börja basa för kommunens största arbetsplats.

Bi kom att ägna elva år av sitt liv åt att analysera prästernas noteringar - om någon i församlingen dött, hur de uppförde sig och vilka sjukdomar de hade - i kyrkböckerna.


Som småbarnsmamma och forskare reagerade hon på sjukliggörandet av det kvinnliga när mannen är måttstock och skrev boken "Att vara kvinna är ingen sjukdom". Hon ger en känga åt forskning som "gärna uppehåller sig vid lättillgängliga och väl avgränsade källor i lyktans sken och försummar att söka på de mer svårtillgängliga platserna". För egen del vill hon undvika att fastna i ett enda snävt sakområde, deklarerar Puranen.

Hon avdramatiserar oron för att det svenska kunskapssamhället är på dekis och förklarar framgångarna för företag som H&M och Ikea och svenska deckarförfattare med kombinationen av estetiska och teoretiska ämnen i skolan. Av någon anledning blir jag inte ett dugg förvånad över att denna renässansmänniska ägnar semestern åt en broderikurs på Sätergläntan för att "analysera trådens ljus och skugga".


Som reporter på Expressen är det inte min roll att recensera Puranens upplevelse av att hennes affärsverksamhet i relation till Försvarsmakten granskades av nämnda tidning. Men jag tror inte att man liksom jag behöver ha gjort lumpen och vara intresserad av försvarsfrågor för att tycka att det är rimligt att allmänheten får veta hur de 101 miljoner kronor som Puranens värdegrundsprojekt kostade skattebetalarna användes.

GETINGBETYGEN

Inledningen

Puranen återger målande och i högt tempo realtidsrapporteringar från olika konflikter i världen, men kontrar med att hon faktiskt tror att eländet kan ta slut. "Parallellt med de blixtbelysta bilderna pågår en långsam process som sakta men obändigt trots periodvisa bakslag leder mot fred och frihet", säger hon.

Känslorna

Hon berättar om en trafikolycka där ett halvårs arbete med trebetygsuppsatsen flyter i väg i vattnet som bilen landat i, om kvinnor i världen som utsätts för våld och övergrepp och om hur hon som (ung) kvinnlig chef fått slåss mot fördomar.

Skratten

Trots allvarliga ämnen som tuberkulos och sexuella övergrepp lockar Puranen till skratt med detaljrikedomen i beskrivningar av barndomens nalle med igensydda öron och frustrationen över att till och med försöksmössen är av hankön.

Musiken

Varierat och relevant låtval. Donovan och Berndt Egerbladh blandas med franska sånger och musik från Kamerun och Norge.

Avslutningen

Puranen förklarar den positiva godhetens spiral och delar med sig av ett credo: "Även om man är pessimist i hjärnan så måste man vara optimist i hjärtat, för en pessimist vinner som bekant varje gång han förlorar".

Låtlistan

Colours (Donovan), Autumn in New York (Berndt Egerbladh), Vårvindar Friska, nynnande (Nina Pedersen), Stay Alive (José Gonzales), Diamond on the soles of her shoes (Paul Simon med Ladysmith Black Mambazo Group), Je veux (Zaz), Souwedi na Wengue (Richard Bona), Toutes les mamas (Maurane), Sverige (Kent), Boeves psalm (Lars Hollmer), Catch the moon (Stefan Andersson), Om Piter (St Petersburg) (Night Snipers (Nochnyie Snaipery)), Low Rider (War), Har du sagt A så har du sagt A (Vamp), Dont give up (Kate Bush).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.