Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra var Bea Uusmas sommarprat

Bea Uusmas sommarprat blev ett bra och annorlunda program, tycker Expressens Britta Svensson. Foto: Suvad Mrkonjic

Den kvinnliga nörden har svårt att bli accepterad.

Bea Uusma gjorde ett helt "Sommar"-program om sin besatthet av Andrées polarexpedition.

Det handlade också om rätten att få vara sig själv.

SOMMAR

Inledning

Hon hoppar ner i en vak på den arktiska packisen för att kunna sätta sig in i hur männen i Andrées expedition hade det. Vi kommer rakt in i hennes märkliga besatthet.

 

Känslorna

Hon luftar frustration och ilska mot dem som ifrågasatt hennes projekt och slutsatser. Det maniska intresse som drivit henne redovisas utan försköningar.

 

Skratten

Hon tar sig själv på allvar, men inte blodigt allvar. Det finns självdistans, som när hon säger att vännerna uppkallade hennes arbetsrum efter seriemördarens i filmen "Seven".

 

Musiken

Den är handplockad för att få programmet att svänga, sätta tryck bakom det som sägs, och placera det i nutiden. Höjdpunkten är Looptroop Rockers smocka mot Arne, Lennart och Jan-Erik.

 

Avslutningen

Vi får höra historien om hur fästmön till en av deltagarna i Andrées expedition bestämde att hennes hjärta skulle begravas med fästmannen, medan resten av kroppen ligger med nye maken.

LÅTLISTA

"Freak like me" (Sugababes), "We vie" (Stakka Bo & Titiyo), "Pure shores" (All Saints), "Fear no darkness, promised child" (Timo Räisänen), "Den obekväma tystnaden" (Looptroop Rockers), "Ett" (Nina Ramsby), "How soon is now" (t.A.T.u.), "In the waiting line" (Zero 7), "Borgarsvin" (Doktor Kosmos), "I promised myself" (Nick Kamen), "Don't tell me" (Madonna), "Haffa guzz" (Lilla Namo), "Chase" (Giorgio Moroder), "Heartstrings" (Janet Leon), "Wear it like a crown" (Rebekka Karijord).

Jag är också en sån som hellre pysslar med mitt än spelar kubb med vännerna i sommarkvällen. Bea Uusma berättade helt utan spärrar om att "hon vaknat varje morgon i 15 års dit och längtat till en öde ö". Hon vill återse Vitön där Andrée och hans kamrater dog, och dit hon lyckats ta sig en gång på fyra försök.

Men barnen då? Hon säger att hon fick den frågan när hon åkte till Nordpolen i tre månader. Svaret var att de klarade sig alldeles utmärkt hemma hos sin pappa.


Bea Uusmas historia
om sitt intresse, sin forskning och sin bok om polarexpeditionen skulle ha varit mycket kortare om den berättats av en man. Massor av män når framgång genom att intressera sig intensivt för ett begränsat ämne. Klarar inte andra att hon är söt, blond och har en flickaktig röst? Hon sa att "väldigt många farbröder" tar ton och försöker berätta för henne hur saker och ting egentligen ligger till.

Men hon verkar ha järnkoll på detaljerna.

Hon lät oss lyssna på världens ensammaste val och berättade om Michael Collins, mannen som inte gick i land på månen med Apollo 11, utan cirklade runt den 14 varv, i radioskugga när presidenten ringde. Hon vävde en sammanhängande historia om sitt intresse för "den lilla individen som är alldeles för långt hemifrån och som fryser".


Det blev ett
bra och annorlunda program som faktiskt till och med väckte mitt intresse litegrann för Andrées öde. Vad jag förstår är den stora frågan vad han och de andra i expeditionen dog av. Bea Uusma förkastade hett en gängse teori, men vad är hennes egen? Det fattades i ett annars intressant program där hon fick detaljerna att dansa.