Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra och dåliga är årets julskivor

Lasse Stefanz "Lasse Stefanz stora julparty"
Genre: Dansband

Lasse Stefanz lämnar in en protest. De har själva gjort julskivor och spelar jullåtar under spelningarna när det är jul. Men i år vägrar de jul och ger ut julskiva som motsägelsefullt är garanterat befriad från ris a la Malta. Det finns till och med en varningslapp. De har i stället rensat i arkiven och hittat 14 nummer som inte kom med på skivorna när det begav sig. Men det är inte uppstekt gröt utan håller förvånansvärt hög LS-standard. Men en gång ratat är det och vi får vänta till nästa år innan vi får höra deras version av "But I do".
Bästa spår: "Varje ensam natt"

Per Hägred
Malena Ernman "I decembertid"
Genre: Folk

Tre år efter den operaorienterade "Santa Lucia – en klassisk jul" är Malena Ernman tillbaka under granen. Denna gång har hon sällskap av bland andra Åsa Jinder och Jerry Williams, och landar, en smula ironiskt, i ett mer klassiskt jullandskap. "I decembertid" är återhållet traditionell på ett sätt som kunnat bli en stentrist historia om det inte vore för rösten. Malena Ernmans insats är änglalik, i spår efter spår sjunger hon vackrast i jul.
Bästa spår: "Counting miracles" (med Jerry Williams)

Anders Nunstedt
Nick Lowe: "Quality Street: A seasonal selection for all the family"
Genre: Rock.

Nick Lowe premiärspelade sin julplatta redan i somras för de mest hängivna fansen, lade ut den under ett dygn för gratis lyssning. Det är förstås lite udda, men ett utslag av Lowes brittiska humor. Annars tycks ingen vara för snobbig för att göra julskiva. Jag menar - kan en kille som Bob Dylan så är det väl fritt fram?
Fortfarande är Booker T & the MG's "In the christmas spirit" tämligen oöverträffad i rockgenren. Och om man för en sekund struntar i jultemat så låter detta som en typisk Loweplatta. Tidlös gubb'n'roll alltså.
Men Nick Lowe vore inte Nick Lowe utan dessa geniala texter och just nu är det läckra "Christmas at airport" som är en dans runt granen. Han väljer hamburgare framför julskinka. Men här finns också Bing Crosby som det krigsbarn Lowe en gång för alla är (farsan låg vid flygvapnet).
Bästa spår: "Old toy trains"

Per Hägred
Loa Falkman "Jul"
Genre: Klassiskt

"O helga natt". Inte ens Loa Falkman kan hålla stämbanden i styr från den. Många har känt sig kallade. Det är bara att checka på Spotify. Och där kan man ju passa på och lyssna på hur det ska låta. Jussi heter killen, död i ett halvt sekel men inspelningen går genom decennier och millennieskiften. Mer definitivt blir det liksom inte även julen 2013. Så mycket bättre. Loa är inte dålig, ska sägas till hans försvar, men det är liksom lite onödigt. Överflödigt. Loa ska höras live.
Bästa spår: "Sibelius julvisa"

Per Hägred
Kool & The Gang "Kool for the holidays"
Genre: Soul

Kool och gänget fokuserar på mer universella teman än klappar under granen - kärlek och godhet som man ju i grunden förknippar juletider med. Gruppen har 50 år på nacken vilket ger dem ett svårplacerat sound. Mest ekar slät 80-talssoul och jazzig r'n'b och gospeleuforiska körer bland de 14 spåren. Det är gruppens första julalbum, det kommer hålla många jular framöver. Jag låter hellre den här knäppt överdådiga amerikanska julen ackompanjera mina julbak än de krystade klassiska varianterna.
Bästa spår: "Winter wonderland"

Anders Nunstedt
Charlotte Perrelli "Min barndomsjul"
Genre: Schlager

På omslaget får sönerna Alesso och Angelo vara med. På skivan också. För när Charlotte Perrelli ger ut julalbum ska alla former av högtidens musik rymmas. De 14 spåren mixar klassiker som "När det lider mot jul" och psalmliknande låtar som "Sista dagarna innan jul" med julgransplundringsanthems och barnfavoriten "Mössens julafton".
Nöten i julskivegröten är schlagerhittiga "Nu är julen här igen" - en "Tusen och en natt" med bjällror som borde gå hem i julstöket. Tanken med denna Alladin-ask till album är god (!), det är en skiva för hela familjen att peppa in julen med. Mormor kan fälla en tår i, pappa kan bli stressad över sillinläggningen och barnen kan skutta runt och tjuvöppna paket till skivan.
Men tyvärr understryker den forcerade musiken julstressen snarare än den stilla stämningen.
Bästa spår: "När det lider mot jul"

Annah Björk
Kim Wilde "Wilde winter songbook"
Genre: Pop

Albumet inleds med en duett med Rick Astley, och avslutas med att Kim Wilde sjunger "Rockin' around the christmas tree" med Nik Kershaw. Det kan låta som en mardrömresa tillbaka till 80-talets Smash Hits- och Okej-belamrade tonårsrum. Men "Wilde winter songbook" är inte mer nostalgisk än att den innehåller en rad julklassiker. Soundet är tillbakalutat, nästan jazzigt, och urvalet åker slalom mellan fallgroparna. Kim Wilde tolkar till exempel Fleet Foxes "White winter hymnal" alldeles utmärkt, bara en sån sak.
Bästa spår: "Winter wonderland" (med Rick Astley)

Anders Nunstedt
Mary J Blige: "A Mary christmas"
Genre: R'n'b.

Mary J Blige är en av den moderna soulmusikens viktigaste röster. Hon var den tidiga bryggan mellan hiphop och r'n'b. Hennes tre första album låter fortfarande tuffare än det mesta där ute.
42-åringens första julalbum kan dock inte bedömas i ljuset av hennes klassiska samarbeten med P Diddy, Nas, Method Man, Dre Dre och Pharrell. Inte när producenten heter David Foster - kanadensaren som legat bakom storsäljande julalbum med Michael Bublé, Rod Stewart, Andrea Bocelli, Josh Groban och Celine Dion.
"A Mary christmas" - julens bästa titel, i alla fall - är stöpt i samma traditionella form.
Skivan är snarare en fortsättning av Fosters tidigare bjällerklang än en utveckling av genren.
Ett par otippade duettpartners (Marc Anthony, Jessie J) bidrar ytterligare till den slätstrukna Disney-känslan som faller som nysnö i spår efter spår.
Det känns tryggt, Mary J sjunger bra.
Men det är så långt ifrån nyskapande att det liknar muzak. Det är förstås en besvikelse, Mary J är bättre än så här.
Bästa spår: "When you wish upon a star"

Anders Nunstedt
Kelly Clarkson "Wrapped in red"
Genre: Pop

Riviga före detta "American idol"-sångerskans julalbum har högtidens starkaste lungkapacitet. Förutom fem nyskrivna låtar, finns de flesta av julens låtar representerade i en slags ung, r'n'b-tappning. Så långt är det okej. Men när Clarkson antar ett slags vuxen ställning i coverlåtarna och bluesar till sig som i "Blue christmas". Eller i pianobarsversionen av B"aby, its cold outside" - då blir Clarkson till duktig flicka som gör vad lärare eller föräldrarna väntar sig av henne. Annars är "Wrapped in red" skivan för den som vill behålla P3-känslan kvar när det ska räknas ned till dopparedagen.
Bästa spår: "Wrapped in red"

Annah Björk
Jewel "Let it snow"
Genre: Singer/songwriter

På sina håll samlar "Let it snow" den vemodiga men samtidigt innerliga känslan som omger jul perfekt. Som i jazziga "Have yourself a merry little christmas". Psalmerna är stämningsfulla, Jewels luftiga röst är fin bland snöflingorna till pianoplink. Men likt de flesta julalbum faller "Let it snow" på viljan att rymma alla former av julmusik. Hurtiga "Sleigh bells" är kletig som knäck som kokats för kort tid. Och på "I'll be home for christmas" går det subtila vemodet över i ett vältrande som ingen mår bra av.
Bästa spår: "Do you hear what I hear?"

Annah Björk
Erasure "Snow Globe"
Genre: Syntpop

Problemet med Erasures julalbum är att det kommer 20 år för sent. 1993, året efter "Abba-esque" och supersamlingen "Pop", gav Vince Clarke och Andy Bell ut ep:n "Crackers international" med en fantastisk tolkning av "God rest ye merry gentlemen". Erasure har inte samma hitkänsla i dag, men de har fortfarande fiffiga infallsvinklar. Klassiker som "Silent night" och "White christmas" känns lite mindre slitna i nysprayad syntpoplugg, sida vid sida med nyskrivna spår som "Blood on the snow" och "There'll be no tomorrow".
Bästa spår: "Gaudete"

Anders Nunstedt
Elisa's "En gnistrande jul"
Genre: Dansband

"Feliz navidad" är min favojulsång. Extra poäng till Elisa's för den. Fast deras version är, hrm, lite för mesig. Ja överhuvudtaget håller dansbandsmusikens stora hopp igen lite väl mycket. Det är för mycket Sanna Nielsen och för lite Kalle Moraeus. Från bästa gåbortkläderna på omslaget till syntmattorna som leker Radiofilharmonikerna. Och är det verkligen ännu en version av "O helga natt" som världen - och Spotify - behöver den här julen? Jag måste säga att jag är mycket tveksam där.
Bästa spår: "Tomten ska dansa"

Per Hägred
Susan Boyle "Home for christmas"
Genre: Musikal

Fem år efter det omtumlande genombrottet i en brittisk talangsåpa har Susan Boyle, 52, sålt över tjugo miljoner album. Den osannolika stjärnan har en dokumenterad förmåga att framkalla gåshud med sin sångröst. Men hon saknar förmågan att överraska. Boyles julskiva följer högtidens standardformulär. Till och med Elvis-duetten "O come, all ye faithful", där The Kings bekanta inspelning återanvänds, låter som sömnigt shoppingskval.
Bästa spår: "The christmas song"

Anders Nunstedt
Bad Religion "Christmas songs"
Genre: Punkrock

Plötsligt faller kollekten ned: Bad Religion har ju byggt hela sin karriär på att skriva jullåtar om helt andra saker men inte ens tomten har anat något. När de tolkar "White christmas" och andra klassiker låter det precis som allt de själva skrivit i drygt 30 år. Och gruppens signum, den oskuldsfulla stämsången, är plockad rakt av från kyrkans gosskör. Bäst är dock att 20 procent av skivintäkterna går till en organisation som stödjer människor som blivit sexuellt utnyttjade av präster.
Bästa spår: "O come, o come Emmanuelle"

Martin Carlsson
1 / 14

December är här. Det är dags att räkna ner dagarna till tomens ankomst med de låtar högtiden kräver. Åtskilliga julalbum har putsats till och uppdaterats inför säsongen, och många nya har tillkommit.

Vem ligger bäst under granen? Kim Wilde, Malena Ernman, Charlotte Perrelli eller Mary J Blige? Expressens musikredaktion har lyssnat igenom årets största julsläpp.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!