Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är ”The Northman” med Alexander Skarsgård och Gustav Lindh

Gustav Lindh gör Hollywooddebut i ”The Northman”.
Foto: Aidan Monaghan
Gustav Lindh och Alexander Skarsgård.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Skarsgård i ”The Northman”.
Foto: Aidan Monaghan

När en barbröstad, larvigt muskulös, långhårig, och framför allt smutsig Alexander Skarsgård begraver tänderna i fiendens strupe, för att sen börja yla mot himlen, ja då har man garanterat sett allt.

”The Northman” bygger på den nordiska saga som inspirerade till Hamlet, och följer därmed prins Amleth (Skarsgård) i hans kamp för att hämnas fadern (Hawke), rädda modern (Kidman) och döda den oäkta farbrodern Fjölnir (Bang). 

Alla skådespelare, inklusive Gustav Lindh i Hollywooddebuten, är superba. Medan miljöerna är en blandning av kött, is och eld, som får ”Game of thrones” att framstå som en plastig ”Dynastin”.

Men framför allt är detta en djärv dans på gränsen mellan genialitet och galenskap.

Å ena sidan ser jag Alexander Skarsgårds pojkdröm visualiserad till den nätta kostnaden av 856 miljoner kronor. Men om E-Types motsvarande vision resulterat i turistattraktioner, snäppet över Drottninggatans hornförsedda plasthjälmar på autencitetsskalan, så är detta något annat. 

Kanske en saga för vuxna män som njuter av att blicka längre bort än andra världskriget, längs historiens tidslinje. 

Blod sprutar och kroppsdelar flyger, så till den grad att det enda som fattas är en mördarkanin, för att upplevelsen ska slå över i Monty Python.

Samtidigt är detta den mest intensiva film jag sett sen ”Midsommar”. Fast där Ari Aster skruvade upp sin nordiska mardröm gradvis, så känns det folkloristiska vansinnet mer konstant här. 

Det är ett äventyr så uråldrigt och primalt, att det är som att hela ens DNA-kod vrider sig av ömsom äckel och förtjusning. En garanterat oförglömlig upplevelse.


Så bra är "The Northman"

Äventyr

THE NORTHMAN

USA.

Av Robert Eggers. Med Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Ethan Hawke, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Gustav Lindh.

Längd: 2:16.

Från: 15 år.

Se mer:

Svenska stjärnan Alexander Skarsgård spelade en av de större rollerna i tv-serien ”The little Drummer girl” som är baserad på John Le Carrés bok med samma namn. Här är en intervju i samband med premiären 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.