Nikolaj Coster-Waldau. Foto: Jorunn Amcoff
Nikolaj Coster-Waldau. Foto: Jorunn Amcoff

Så bra är nya filmen Tusen gånger god natt

Publicerad

Rebecca är krigsfotograf, hennes bilder sprids över världen och själv sprängs hon så när i bitar i Kabul.

Hon kommer hem till maken och de unga döttrarna svårt sargad och finner att hemmafronten är i kris.

Den ständiga oron har gjort livet till en nära-döden-upplevelse, den lilla världen klarar inte trycket från den stora.

Så mamma gör vad hon måste, försöker lägga undan kameran för att bli vanlig och närvarande. Fast vetskapen om världens plågor finns kvar, behovet att förmedla den likaså.

Alla föräldrar som slits mellan jobb och familj kan känna igen sig, även om motsättningarna sällan är så här dramatiska.

 

Trots explosioner och skottlossningar blir den vackra villan Rebeccas mest svårhanterade stridszon. Erik Poppe, som själv varit krigsfotograf, känner hennes olösliga dilemma.

Och Juliette Binoche kämpar med hennes kluvna personlighet, den som så gärna vill klara av både den stora och den lilla arenan.

Mitt i våldet är Rebecca – och Binoche – paradoxalt nog tryggare. Där blir agerandet tveklöst även i självmordsbombares osannolika sällskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag