Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är nya filmen First man

Kanske blir ”First man” det närmaste du någonsin kommer en näradödenupplevelse: Den fridfulla ångesten, den angränsande paniken, mörkret, evigheten och den tunna strimman av ljus. 

Bilder som skakar en sjösjuk rätt mot 1969 års allra märkligaste händelse – månlandningen. 

Och det är så omtumlande, och så värt det!

Men lite som med ”Unga Astrid” spirar allt ur förlusten av ett barn: 1961 förlorade Neil Armstrong sin tvååriga dotter Karen efter en hopplös kamp mot en elakartad hjärntumör. När han sedan söker till NASA är det i hopp om en nystart i livet, men den mörka skuggan lämnar honom aldrig, och kanske är den rentav vad som får honom att våga lyckas med det omöjliga.

För i sextiotalets rymdprojekt dör människor. Besättningsmännen är levande försöksdjur instängda i vad som som närmast påminner om hjälpligt ihopskruvat järnskrot kopplat till trilskande analoga mätare och en bättre miniräknare. Detta har den geniale regissören Damien Chazelle (”La la land”) på alla vis tagit fasta på. Hans rymdresor har inget pampigt över sig, utan de knarrar och låter av skruvar, bultar, och gummi. Redan i inledningsscenen marinerar han oss i klaustrofobi, medan Armstrong (en perfekt Ryan Gosling) försöker landa ett raketflygplan som envisas med att studsa mot den flortunna atmosfären. Det är vansinne, och lite vandrar tankarna till den svenska formel 1-dokumentären om Ronnie Peterson, och ett annat skrå som offrade sina liv instängda i eldfängda konservburkar.

Med andra ord befinner vi oss rätt långt från filmer som ”Apollo 13”, snarast har ”First man” en musikalisk kvalitet och påminner om Chazelles ”Whiplash” i hur den nördar ned sig i de tekniska detaljerna och den livsfarliga envisheten. Alla ljud, och inte minst alla tystnader, är högst medvetna val. 

Det är möjligt att ”First man” förvandlar mänsklighetens mest heroiska ögonblick till ett diskbänksrealistiskt anitklimax. Armstrongs familjeliv med barnen och hustrun Janet (Claire Foy) är ömsint komplicerat. Medan NASA framstår som en smutsig mekanisk verkstad, ständigt satt under politisk press.

Men för egen del har det där stora steget för mänskligheten bara blivit något annat. I natten strävar jag med blicken mot månens skiva och inser att den aldrig kommer bli sig lik igen. 

First man

Drama

USA

Av: Damien Chazelle

Med: Ryan Gosling, Claire Foy, Kyle Chandler, Jason Clarke, Corey Stoll 

Längd: 2:18

Från: 11 år

 

Så bra är skådespelarna:

Ryan Gosling

Det visste man ju att han skulle ha den stoiska inåtvändheten i sig. Goslings stillsamt plågade varelse gapar mot en som ett svart hål, och man vill inget annat än att försvinna i det.

 

Claire Foy

Spelar ett slags modernare sjömanshustru, och gör så mycket av den rollen som det bara går. Varje skiftning i hennes ansikte säger mer än tusen ord.