Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är ”Mannen som lekte med elden”

Stieg Larsson i Hong Kong på uppdrag av nyhetsbyrån TT och resemagsinet Vagabond 1987. Foto: PER JARL
Stieg Larsson. Foto: Foto: Bim Clinell. 

Kanhända blir ”Millennium”-fansen besvikna. 

För i ”Mannen som lekte med elden” behandlas böckerna, som sålt i hela 90 miljoner ex, enbart som en parentes eller en ”ventil” för Stieg Larsson i hans envetna kartläggning av extremhögern.

Istället för intervjuer med säg David Fincher och Noomi Rapace, bjuds vi på en bittrare, men bättre medicin i form av en historiebeskrivning som börjar med det nazistiska Nordiska rikspartiet och slutar med Sverigedemokraterna i riksdagen. 

Det är berättelsen om samhället Sverige, filtrerad genom en man som brann så för demokratin att det möjligtvis blev hans död – 50 år gammal, i sviterna av en hjärtinfarkt.

Ingen verkar egentligen särskilt förvånad över detta, utan både livskamraten Eva Gabrielsson och kollegorna målar upp en samstämmig bild av en man som i princip jobbade ihjäl sig. Som slet på nätterna, som rökte och åt skräpmat. Men som kanske än mer bar världen på sina axlar, från de ekonomiska bekymren och den ständiga hotbilden mot tidningen Expo, till kallet att blottlägga högerextremismen och vart den höll på att leda oss.

Stieg Larssons liv är egentligen inte ett helt tacksamt stoff för en dokumentär. Det existerande bildmaterialet ganska knapert, och det som finns skimrar inte direkt av estetisk nostalgi. Kopieringsapparaterna och de burkiga datorererna som mestadels omgav Stieg andas mest damm, och för att blåsa liv i det hela så har en skådespelare (Almén) fått gestalta författaren i de dramadokumentära rekonstruktionerna. Det fungerar hyggligt.

Ändå finns här något som lämnar det djupaste avtryck i själen, nämligen den skrämmande insikten om hur mycket vi glömt: Filmerna från Sverigedemokraternas allra första möten, Ny demokratis och Bert Karlssons intåg i politiken, nynazister på gatorna, hur vikingarocken växte från ett fenomen i marginalen till kommersiell listmusik, attentaten mot flyktingförläggningar och pizzerior. Allt detta flätas på ett självklart och  elegant sätt in i en samhällsutveckling, där nästa steg plötsligt ter sig plågsamt uppenbart. 

Vad vi ser idag, såg Stieg redan då, och det lämnade honom ingen ro. Vi sov, medan han vakade. 

Nu är han borta, och för varje filmruta växer vidden av den saknaden.

 

Mannen som lekte med elden

Dokumentär

Sverige. Av Henrik Georgsson. Med Eva Gabrielsson, Anna-Lena Lodenius, Daniel Poohl, Emil Almén. Längd: 1:40. Från: 11 år.

 

Fakta om filmen:

Filmen är regisserad av Henrik Georgsson som tidigare regisserat ”Bron”, ”Blå ögon”, ”Wallander” och Netflix-serien ”Marcella”.

 

Den kommer även att visas i förlängd tv-serieversion under nästa år.

 

I filmen blandas arkivmaterial med inspelade rekonstruktioner där skådespelaren Erik Almén får gestalta Stieg.

 

Medverkar gör en mängd personer från livskamraten Eva Gabrielsson och pappan Erland Larsson, till forna kollegor som Anna-Lena Lodenius eller medgrundarna av tidningen Expo. 

 

När Stieg Larsson dog 2004, 50 år gammal, lämnade han efter sig den då ännu opublicerade ”Millennium”-trilogin som i dag har blivit en världssuccé.

 

Senare i höst kommer en ny spelfilm baserad på karaktärerna, med Claire Foy och Sverrir Gudnasson i huvudrollerna.

 

Huvuddelen av sin livsgärning ägnade Stieg dock åt journalistiken och att kartlägga högerextremism. Bland annat inom ramen för tidningen Expo.