Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är Jakob Hellmans skiva – 30 år efter debuten

Jakob Hellman omslag till ”Äntligen borta”
Foto: UNIVERSAL MUSIC
Jakob Hellman är tillbaka med ny skiva.
Foto: Petter Löfstedt UNIVERSAL MUSIC

Jakob Hellmans nya platta är mer än bara en väldigt efterlängtad comeback.

”Äntligen borta” är en fin återkomst av en artist som fortfarande låter som sig själv och ingen annan.

Självklart är förutsättningarna speciella.

Efter dryga trettio år återvänder äntligen en av landets mest mytomspunne popartister, mannen vars första skiva har hyllats som ett av de bästa svenska albumen någonsin. 

På ett annat sätt känns Jakob Hellmans andra skiva mer som slutpunkten på en långsamt utrullad återkomst än en sensation. 

För helt borta har ju Hellman faktiskt inte varit. 

Genom åren har vi fått gästinhopp och en och annan turné. För ett drygt år sedan såg jag honom på Cirkus lufta halva ”Äntligen borta” på turnén med samma namn. Och i och med höstens uppmärksammade medverkan i ”Så mycket bättre” har Hellman blivit en popkulturell kuf med hela svenska folket.

Man kan (förstås) föreställa sig pressen huvudpersonen har på sig själv. Att nå samma nivåer, att träffa rakt in i den svenska folksjälen en gång till med personliga visor om döden och livet. Just därför är det påfallande hur han på ”Äntligen borta” tar upp den röda tråden precis där den släpptes 1989. 

Texterna, rösten och till och med soundet som landar mellan visa och soulig pop, allt känns direkt igen. Till och med omslagets lilla röda streck finns där. 

Ta nu inte det här som kritik för noll utveckling. Oavsett skivans titel hittade ju Jakob Hellman hem redan 1989. Hans egna uttryck är det ingen annan artist som kommer i närheten av. Även om fina psalmen ”Jag kan inte säga hejdå till dig” och en (överflödig) version av ”I denna ljuva sommartid” påminner om att det fanns en sångare med svajiga stämband långt innan Håkan Hellström greppade en mikrofon. Ingen annan svensk artist kan låta lika disträ och fokuserad på samma gång. Och ingen annan textförfattare skulle få en rad som ”När det skymmer drar jag nytta av min obetydlighet” att låta lika kraftfull. 

Den som förväntat sig en ny omedelbar klassiker här har fel fokus. ”Äntligen borta” är telefonsamtalet du har med en vän du inte pratat med på evigheter och ni tar upp tråden precis där ni senast slutade.

Vackert så. Välkommen bort, Hellman.


Jakob Hellman – ”Äntligen borta”

Vem: 55-årig svensk popartist och låtskrivare från Vuollerim. Slog 1989 igenom stort med grammis-prisade debuten ”... och stora havet” som i dag räknas som en svensk klassiker. Han medverkade i fyra avsnitt av höstens ”Så mycket bättre”. 


Vad: Hellmans andra fullängdare är producerad tillsammans med Magnus Ekelund och Jonatan Lundberg. I höst väntar en turné.


Betyg:  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.