Så bra är bidragen i Melodifestivalen 2017

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

■■■ Äntligen dags: nu rullar schlagercirkusen i gång igen. På lördag hålls den första delfinalen, i Göteborg.

■■■ Schlagerdrottningen Charlotte Perrelli ger sig in i matchen på nytt, men den här gången med ett helt annat uttryck än vad tv-tittarna är vana vid: en visballad på svenska.

■■■ Expressens schlagerkrönikör Anders Nunstedt har lyssnat in veckans sju bidrag i Melodifestivalen och serverar sina första intryck.

■■■ Ace Wilder och uppstickaren Nano är veckans tidiga favoriter. 

1. Boris René "Her kiss"

Foto: Sven Lindwall

Nunstedt om låten: En specialstudie av Bruno Mars samlade verk, som i sin tur rymmer en del lyckade plundringståg ur soul-, funk- och discohistorien. Väntad, men sympatiskt sprallig upptempopop.

Faktakoll: Boris, 25, är fotbollsspelaren som slog igenom med "Put your love on me" i fjol. I år har han samma låtskrivarteam bakom sig, och har lämnat fotbollskarriären - bakom sig.2. Adrijana "Amare"

Foto: Janne Danielsson / SVT

Nunstedt om låten: Hiphop har hörts förut, men Adrijana tillför ett delvis nytt uttryck i schlagersammanhang. Släpig men melodiös hiphop som låter närmare besläktad med Barbados än Växjö.

Faktakoll: Adrijana Krasniqi, 19, är uppväxt i Rottne - Ola Salos hemtrakter! - och har tidigare gett ut singeln "Kan Nt med mig". Festivaldebutens titel betyder kärlek på latin.3. Dinah Nah "One more night"

Foto: Janne Danielsson / SVT

Nunstedt om låten: Dinah Nah släpper inte taget om gympopen. Det här är ett hetsigt spinningpass utan andningspauser. Kan tyckas medryckande ett tag, men när rappartiet kommer låter det punka. 

Faktakoll: Dinah, 36, har varit med en gång tidigare - "Make me la la la" blev jumbo i finalen 2015. Comebacken har hon skrivit med Dr Alban, Jimmy Jansson och Thomas G:son.4. Charlotte Perrelli "Mitt liv"

Foto: Janne Danielsson / SVT

Nunstedt om låten: Ballad med sorgset piano och självömkande akustisk gitarr i grunden. Schlagerdivan La Perrelli syns inte alls till i den här teatraliska visan. Lär tokbomba om det inte sker ett mirakel på scen.

Faktakoll: Charlotte Perrelli, 42, har vunnit Melodifestivalen två gånger och Eurovision en gång (1999). Årets låt har hon skrivit ihop med Lars Hägglund (Sara Varga med flera). 5. De Vet Du "Road trip"

Foto: Janne Danielsson / SVT

Nunstedt om låten: Låter som ett stort skämt, fast utan någon punchline. Killarnas raggarbil har noll sväng. De framstår som ett humorlöst svar på Sean Banan. De får Samir & Viktor att framstå som musikaliska.

Faktakoll: Kvartett från Lidingö som haft kul tillsammans sedan 2010. Har nått berömmelse via sin egen Youtubekanal. Låten är skriven av två av bandmedlemmarna.6. Ace Wilder "Wild child"

Foto: Janne Danielsson / SVT

Nunstedt om låten: Det här tricket med lager på lager-sång.., jag vet inte om det får någon att utbrista "I love it!" längre. Men det går inte att huka för effektiviteten, eller att "Oho oho oho o" är en stark textrad.

Faktakoll: 34-åringen har skrivit sitt tredje schlagerbidrag med "Euphoria"-teamet Boström/G:son. Wilder sjunger om att dansa med vargar, och utlovar djungeltema på scen.7. Nano "Hold on"

Foto: Janne Danielsson / SVT

Nunstedt om låten: Ett ganska avancerat låtbygge som väver ihop R Kellys kärlek till gospel med Hoziers bombastiska "Take me to church" och - drum’n’bass. Kan bli succé, om han får ihop framträdandet.

Faktakoll: Nano Omar, 31, är uppväxt i Botkyrka. Han hamnade i fängelse som tonåring. Musiken blev senare en väg ut ur från kriminaliteten. Debutantens budskap: "Kärlek".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.