Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så bra är Aviciis nya singel: Medryckande och modig

Omslaget till ”Tough love”
Avicii dog i april förra året.
Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

SINGEL

Avicii

”Tough love”

Vissa åker till Indien för att hitta sig själva.

Somliga går vilse på sin pilgrimsfärd.

Avicii har framgångsrikt implementerat soul, folkpop och country i sin musik, och i arbetet med sitt sista, postuma, album ”TIM” (släpps 6/6) breddade han paletten ytterligare.

Inspirationen till ”Tough love” kom när svensken grävde ner sig i musik från nordvästra Indien.

I Beatles fotspår

Det är många mil, för att inte säga ljusår, från arenahousens grundformel. Men väljer man att se på Avicii som en popartist snarare än en dj blir utgångspunkten mindre märklig. Redan Beatles for till Indien för att hämta inspiration, för drygt femtio år sedan.

Det instrumentala partiet som Avicii gjorde till ”Tough love” (skriven av Tim Bergling tillsammans med Vincent Pontare och Salem Al Fakir, som gjort färdigt låten efter Aviciis död) signalerar en ny riktning. Och lika lite som ”Wake me up” var Rednex låter detta knappast som Dr Bombay.

Omslaget till ”Tough love”.

Låter Eurovision

Däremot känns det väldigt Eurovision. Slingan skulle lika gärna kunnat vara hämtad från en ukrainsk discoschlager och den spralliga fiolen skulle kunna vara signerad Alexander Rybak.

Det är en låt som, till skillnad från försiktigt bekanta hitsingeln ”SOS”, lär splittra lyssnarna. Det är ett modigt försök till frigörelse från den stagnerande edm–scenen, men någonstans går ”Tough love” vilse i sina stora ambitioner.

En udda anrättning

Delarna hänger inte riktigt ihop. Kärleksduetten mellan Vincent Pontare och Agnes Carlsson, ett par även IRL, utgör en medryckande dänga som vilar på en mjukt akustisk västkustgitarr och landar i en snygg refräng.

Men de indiska inslagen som trycks in i låten får popkompassen att snurra förvirrat.

Det låter som att Team Avicii försöker servera en chicken tikka masala med matjessill och pommes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.