Så blir Victoria och Daniels bröllopsdag: ”Mer privat”

Tv-profilens vågade fråga till Victoria i tv
Det är nu tio år sedan kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
Vigseln sågs av miljontals tittare.
Foto: JAN DÜSING
Victoria och Daniel under vigseln.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Tusentals journalister från världen över var på plats i Stockholm för att bevaka kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop 2010.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Victoria våren 2020.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

När en kronprinsessa gifter sig är det en statsceremoniell angelägenhet – och vigseln mellan Victoria och Daniel firades under storslagna former.

Men när paret nu har tioårig bröllopsdag så väljer de ett mer nedtonat och privat firande.

– Med tanke på att många bröllop ställs in, och andra firanden som studenten, så har kronprinsessparet valt att hålla en låg profil, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef. 

Den 19 juni firar kronprinsessan Victoria och prins Daniel tioårig bröllopsdag. Den direktsända vigseln sågs av miljontals tittare och sägs vara det största evenemang som någonsin bevakats i Stockholm. 

Men något större officiellt firande av den tioåriga bröllopsdagen kommer det inte att bli.

– I och med att den 19 juni sammanfaller med midsommarafton så kommer det bli en speciell midsommarafton – men helt och hållet privat, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef.

Under våren har kronprinsessparets kungliga kalender sett annorlunda ut på grund av coronaepidemin. Många programpunkter och möten har rensats bort eller hålls digitalt.

 ”Valt att hålla låg profil”

Kungafamiljen har visat sitt stöd till de insatser som görs i olika delar av samhället för att bekämpa covid 19-pandemin. Nyligen skrev kronprinsessan Victoria ett brev till årets studenter som kanske inte kan fira som de hade hoppats och sett fram emot.

Enligt hovet har Victoria och Daniel haft den pågående pandemin i åtanke när de har planerat sitt årsdagsfirande.

– Med tanke på att många bröllop ställs in, och andra firanden som studenten, så har kronprinsessparet valt att hålla en låg profil gällande sin tioåriga bröllopsdag, säger Margareta Thorgren.


Kärlekssagans tuffa start

Kronprinsessparets väg till altaret var lång. De möttes första gången på Daniels exklusiva gym Master Training tio år tidigare, och inledde så småningom en hemlig romans.

– Ju mer jag lärde känna henne desto mer oemotståndlig blev hon, jag blev kär helt enkelt och att kärleken var besvarad kändes tydligt, har Daniel sagt i boken ”Vårt bröllop” (2010).

Att Daniel var en helt vanlig kille från Ockelbo gjorde att det rynkades på näsan i vissa blåblodiga kretsar – om en man av folket kan gifta sig med kronprinsessan kunde det ju leda till att kungligheterna förlorar sin särskildhet. Även inom kungafamiljen ifrågasattes det om Daniel verkligen passade som make till vår blivande regent. Victoria själv kunde förstå synpunkterna, och menar att de grundar sig i omtanke.

– De (i synnerhet föräldrarna) var oroliga både för mig och Daniel. Som förälder vill man ju sina barns bästa. De ville ju självklart att jag skulle få bästa möjliga stöd och uppbackning för min uppgift nu och i framtiden. Hur skulle de kunna veta att Daniel kunde ge mig det? Hur skulle han själv klara det? Det är ingen lätt roll att komma in i utifrån, men jag känner en allt större trygghet ju längre vi har känt varandra, berättade Victoria i Herman Lindquists bok ”Victoria – drottning med tiden” (2010).

Victorias tack till svenska folket 

Men Daniel vann mark när det visade sig att han var en jordnära, skötsam person utan skandaler i bagaget. Motståndet mot honom minskade och han anpassade sig allt mer till det kungliga livet. 

Till slut segrade kärleken. När Victoria på bröllopsdagen tackade svenska folket för stödet och hyllningarna så var det med tårar i ögonen.

– Jag vill tacka svenska folket för att ni har gett mig min prins, sa hon och fortsatte:

– Att känna ert stöd betyder mer för oss än vad ni någonsin kan förstå. Det är något otroligt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.