Så blir nästa års julkalender

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Årets julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen" gick hem hos tittarna. "Julkalendern har väckt en enorm respons i år. Det brukar vara stort, men i år har det varit superstort", säger Safa Safiyari, chef för Barnkanalen, till DN Kultur.
Foto: Henrik Montgomery / Tt

Från stenåldersfamiljen Hedenhös till ett piratskepp i Medelhavet.

Nästa års julkalender i SVT kommer att bli en skattjakt vid påhittade "Orkidékusten", avslöjar DN Kultur.

– Vi ville komma tillbaka till den här sortens äventyr för barn där det handlar om liv och död, läskiga skurkar och mystiska ledtrådar, säger Ida Kjellin, en av manusförfattarna, till tidningen.

Nästa års julkalender i SVT blir ett piratäventyr i Medelhavet. Dagens Nyheter skriver i dag att "Piratskattens hemlighet" kommer handla om syskonen Minna och Sams jakt på en mytomspunnen skatt vid den fiktiva "Orkidékusten". Där väntar ondskefulla fabrikanter med planer på att förstöra kusten med fabriker.

Samtidigt cirkulerar en legend om en gömd piratskatt.

Ida Kjellin och Sofie Forsman står bakom manus till nästa års julkalender - och har letat i arkiven efter inspiration.

– När vi skrev Piratskattens hemlighet har vi tittat tillbaka på gamla barnserier och filmer som Kråkguldet, Kullamannen och Mästerdetektiven Blomkvist. Vi ville komma tillbaka till den här sortens äventyr för barn där det handlar om liv och död, läskiga skurkar och mystiska ledtrådar. Så är vi också väldigt förtjusta i gamla åttiotals­äventyr som Goonies. Dödskallegänget och Indiana Jones-filmerna - helt enkelt bra spänning med en massa cliffhangers, säger Kjellin till DN Kultur.

Spelas in i Kroatien

Manusförfattarna vill också vända på traditionella könsroller. Kjellin och Forsman kommer låta de kvinnliga karaktärerna vara både tuffa, roliga och lite klantiga.

– Vi har sett så många tokiga pappor vid det här laget - här har vi en rolig mamma, som inte är helt perfekt utan har sina brister, säger Sofie Forsman till DN Kultur.

"Piratskattens hemlighet" kommer att spelas in i Kroatien under våren 2014.

Anledningen är att mycket av de manusförfattarna ville ha med finns just i landet, skriver DN - grottor, dramatiska utkiksplatser och trollskogar.

–  Det är spännande att filma utomlands, man får en helt annan palett att arbeta med. I Kroatien finns annorlunda miljöer som underjordiska grottor, kusten och bergen där det känns extra roligt att få bygga den här skattjakten, säger regissören Anna Zackrisson till DN Kultur.

"Helt fantastiska skådespelare"

DN Kultur skriver att årets julkalender "Barna Hedenhös uppfinner julen" blev en vinnare bland tittarna - och det är just julkalendern som SVT får mest respons på från föräldrar.

– Julkalendern har väckt en enorm respons i år. Det brukar vara stort, men i år har det varit superstort. Framför allt för att det är helt fantastiska skådespelare - speciellt barnen - bra manus och stor igenkänning, säger Safa Safiyari, chef för Barnkanalen, till DN Kultur.

I rollerna i "Piratskattens hemlighet" syns Buster Isitt, Alexandra Breschi och Lea Stojanov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.