Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir den nya ”Karl-Bertil Jonssons julafton”-filmen

De första bilderna från inspelningen av ”Karl-Bertil Jonssons julafton” ligger nästan fascinerande nära originalet.
Foto: Niklas Maupoix / SF / Niklas Maupoix / SF
Filmen väntas ha premiär julen 2021.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Karl-Bertil Jonsson i tecknade filmen.
Foto: SVT

När ”Karl-Bertil Jonssons julafton” blir spelfilm är Jonas Karlsson oigenkännlig som pappa Tyko.

De första bilderna ligger nästan fascinerande nära originalet, och regissören Hannes Holm räds inte en folkstorm när han nu ger sig på den älskade julklassikern.

– De får gärna vara förbannade fram till att de ser filmen, säger han.

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” har visats i SVT varje år sen 1975. Den bygger på en novell av Tage Danielsson, är animerad av Per Åhlin, och har med åren etsat sig in i folksjälen. Musiken, budskapet och replikerna utgör en snäll och varm kulturskatt, som på senare år fått nytt liv. Henrik Dorsin har redan gjort en hyllad scenuppsättning av berättelsen, och just nu pågår inspelningen av Hannes Holms spelfilm med sikte på premiär nästa jul. Men hur nära kommer den egentligen att ligga originalet?

– Moraliskt sett 100 procent. Sagomässigt inte 100 procent, säger regissören Hannes Holm och fortsätter:

– Det är en saga vi berättar, men en saga vi tar på allvar. När man gör det med levande människor, så blir det så himla mycket mer som man ser, och vi vill fylla ut mellanrummen. Vi visar vad som händer mellan scenerna i den animerade filmen. Det blir som en Karl Bertil expanded cut.

Nya ”Karl-Bertil Jonssons julafton” lik originalet

Tidsepoken och miljöerna blir därmed desamma:

– Fyrtiotal är ett väldigt bra decennium, då kriget inte är över. Sen finns de här ingredienserna i samhället fortfarande kvar i dag. Jag kan känna att det är en otrolig tajming på att göra Karl-Bertil i dag. Det ska vara en underhållande och rolig film, men det känns samtidigt väldigt skönt att presentera en klassisk figur som kommer och visar oss vad anständighet är. 

– Det känns som att sagoformen passar bra för det. Jag tycker det är skönt att både höger och vänster skriver under på Karl- Bertil, fortsätter Hannes Holm.

Jonas Karlsson spelar pappa Tyko och Simon Larsson den unge Karl-Bertil Jonsson. Här tillsammans med regissören Hannes Holm.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Henrik Dorsins scenuppsättning stannade ju också kvar i originalepoken, men med ett politiskt innehåll som var anpassat för vår tid. Hur gör ni?

– Vi kommer att stanna kvar jättemycket i sagoformen, men självklart går det inte att göra film utan att kasta stenen fram till i dag. Sen kommer det att bli en liten överraskning, en liten hemlighet som kommer att finnas med i den den här filmen. Annars vill jag visa Karl-Bertil på riktigt, som en verklig figur, lite som Tage Danielsson kanske upplevde det själv.

Jonas Karlsson som pappa Tyko

I rollerna ser vi Simon Larsson som Karl-Bertil. Jennie Silfverhjelm gör mamma Marianne, medan Jonas Karlsson har fått den glöggfryntlige pappa Tyko på sin lott. Av den annars så smärte skådespelaren syns faktiskt inte ett spår:

– Vi svävar ju lite mellan saga och verklighet, och då är det skitkul med dagens teknik, och att vi ändå kan kosta på oss lite roliga maskhistorier, säger Hannes Holm.

Så det handlar om mask och kostym, snarare än att Jonas Karlsson fått en ny marsipandiet?

– Han lovade att han skulle äta upp sig, men sen hörde jag rykten om att han var ute och joggade i Nackareservatet…

Jonas Karlsson blir Tyko Jonsson.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Karlsson som vi är van att se honom.
Foto: NORA LOREK

Hur känner du för att tolka en så älskad jultradition? Folk blir ju rasande bara man klipper lite i ”Kalle Anka”.

– Det är jättehärligt att göra en sån här utmaning. Det triggar mig. Som det var med ”Ove”, där folk älskade boken. Att ge sig på en klassiker skapar ett automatiskt intresse, som jag tycker är rätt intressant. 

Så du är inte rädd för reaktioner?

– Nej. De får gärna vara förbannade fram tills att de ser filmen, men är de förbannade efteråt, då har jag misslyckats.

Hur blir det med alla klassiska repliker då, är de med?

– Ja. Jag vill inte göra alla besvikna. De klassiska replikerna är ju klassiska, jag är ju inte helt i dum i huvudet.


Karl-Bertil Jonssons julafton

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” publicerades för första gången 1964 i Tage Danielssons ”Sagor för barn över 18 år”.


1975 plockades berättelsen upp igen i syfte att skapa en julsaga för tv. Per Åhlin tecknade och Tage Danielsson gjorde själv berättarrösten. För musiken stod Gunnar Svensson, Arne Domnérus och Sture Åkerberg.

Rösterna gjordes av bland andra Toivo Pawlo (Tyko), Marianne Stjernqvist (Karl-Bertils ömma moder) och Per Andrén (Karl-Bertil).


För två år sen gjorde Henrik Dorsin en scenuppsättning av ”Karl-Bertil” som även har sänts på bio och tv. Huvudrollerna spelades då av Anton Lundqvist, Peter Dalle och Vanna Rosenberg.


I Hannes Holms långfilmsversion syns istället Simon Larsson, Jonas Karlsson och Jennie Silfverhjelm i de största rollerna. Men längre ned på listan hittar vi faktiskt både Peter Dalle och Vanna Rosenberg, men även Claes Månsson, Filip Berg, Ingela Olsson, Adam Pålsson och Gunilla Röör.


Premiären är planerad till julen 2021.

Vad är receptet bakom en framgångsrik julkalender? Och vad visste vi inte om julklassikern “Tomten är far till alla barn”? Och vilken är den bästa TV-serien att se i jul? Det och mycket mer kan du få svar på i Spoiler alerts julspecial.
"Ett tidsreseäventyr för hela familjen"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.