Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir Bibi Anderssons begravning – dottern berättar

Bibi Andersson
Foto: Pressbild, SVT
Bibi Andersson
Foto: Pressbild, SVT

Den 31 maj hålls Bibi Anderssons begravningsgudstjänst i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.

Det blir en traditionell begravning med fokus på goda minnen och ljusa stunder – så som familjen tror att skådespelaren hade velat ha det.

– Det är den vackraste tiden på året, och det var den tiden på året som mamma älskade, säger dottern Jenny Grede-Dahlstrand.

Den 14 april somnade Bibi Andersson in. Hon blev 83 år gammal. 

Bibi Andersson var en av Sveriges genom tiderna mest älskade och meriterade skådespelare. Bland annat samarbetade hon med regissören Ingmar Bergman, något som ledde till att hon fick världsrykte. 

För tio år sedan drabbades Bibi Andersson av en massiv stroke, och vårdades därefter på ett sjukhem i Stockholm.

Traditionell begravning

Begravningsgudstjänsten äger rum strax efter Kristi himmelfärdsdag, fredagen den 31 maj i Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm. Dottern Jenny Grede-Dahlstrand , 48, berättar att familjen är i sorg, men ändå vill att begravningen ska bli ljus.

– Det är den vackraste tiden på året, och det var den tiden på året som mamma älskade. Det är fint att det blev just den tiden, säger hon och fortsätter:

– Hon hade både ljus och mörker, som alla människor. Vi vill fokusera på de goda minnena och ljusa stunderna. Hon hade inte velat ha en mörk, tung begravning med sorgeflor. Utformningen av gudstjänsten planeras tillsammans med en präst. 

– Det blir en traditionell begravning. Mamma har vänner som är fantastiska skådespelare, dramaturger och lyriker, någon kanske vill läsa en dikt men vi har inte bestämt någonting ännu, säger Jenny Grede-Dahlstrand.

Dödsannonsen

Bibi Anderssons dödsannons innehåller en klassisk teatersymbol: en bild av två masker, och några rader från Pär Lagerqvists dikt ”Det är vackrast när det skymmer”:

Allt är nära,

allt är långt ifrån.

Allt är givet

människan som lån.

Det framgår också i annonsen att det finns möjlighet att donera till Hjärt-Lungfonden:

”Lika välkommet som blommor är en gåva till Hjärt-Lungfonden.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.