Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir årets julkalender i SVT – huvudrollerna klara

SVT:s hemliga formel för en julkalender – det här måste vara med
David Sundin, känd från tittarfavoriten ”Bäst i test”.
Foto: FOTOGRAF LINUS HALLSéNIUS/KANAL / FOTOGRAF LINUS HALLSENIUS, DPLAY OCH KANAL 5

”En hederlig jul med Knyckertz” heter julkalendern 2021 i SVT. 

Gizem Erdogan och David Sundin gör de vuxna huvudrollerna i serien som Anders Sparring skriver och Leif Lindblom regisserar. 

– Det är humor, kärlek och allvar på ett varmt och sagolikt sätt, säger Gizem Erdogan. 

Årets julkalender i SVT har fått titeln ”En hederlig jul med Knyckertz” och bygger på böckerna om familjen Knyckertz, som är skrivna av Anders Sparring och illustrerade av Per Gustavsson. 

Gizem Erdogan och David Sundin spelar de vuxna huvudrollerna som mamma Fia och pappa Bove, medan Axel Adelöw och Paloma Grandin gör rollerna som barnen Ture och Kriminellen. 

En tjuvfamilj

Om handlingen: Ture Knyckertz är elva år och vill fira en hederlig jul, vilket inte är helt lätt när ens familj är tjuvar. Pappa Bove har till och med sagt: ”Om man bara ger ett barn tillräckligt mycket kärlek, så kommer kriminaliteten av sig själv.” Lillsyrran Kriminellen är redan mästare på massa tjuvtrix, men Ture, han kan inte ljuga och känner att det är svårt att passa in i familjen. 

SVT beskriver ”En hederlig jul med Knyckertz” som en ”komisk berättelse som ställer allt vi tänker om rätt och fel i nytt ljus. Men det är också en saga om att få fira jul tillsammans, och om att bli accepterad för den man är, även om man inte alltid motsvarar allas förväntningar.”

– Blev ju väldigt förtjust i den här berättelsen när jag fick läsa Anders Sparrings manus. Ser framemot att träda in i ”Knyckertz universum”. Det är humor, kärlek och allvar på ett varmt och sagolikt sätt. Känns spännande och lite nervöst så klart, säger Gizem Erdogan. 

Gizem Erdogan sågs i succéserien ”Kalifat” i SVT.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regissören bakom ”Svensson, Svensson”

Anders Sparring är manusförfattare till ”En hederlig jul med Knyckertz”. Han har skrivit böckerna samt tidigare varit manusförfattare för bland annat ”De tre vännerna och Jerry”, ”Björnes magasin”, Allram Eest” samt julkalendern ”Superhjältejul” som sändes 2009. I ett uttalande säger Anders Sparring: 

”Jag är superglad och hedrad över julkalenderuppdraget, och ser mycket fram emot familjen Knyckertz möte med svenska folket. Jag tror att kärlek kommer att uppstå.”

Leif Lindblom har som regissör tidigare bland annat gjort ”Cleo”, ”Svensson, Svensson”, ”Molanders” och ”Halvvägs till himmeln”. Nu är det han som ska regissera de 24 avsnitt som är ”En hederlig jul med Knyckertz”. Serien produceras av Unlimited Stories med Linus Stöhr Torell som producent. 

”All anledning att längta”

Johanna Gårdare, programchef på SVT Barn konstaterar att ”Mirakel”, förra årets julkalender i SVT, ”gjorde succé med sin sagoberättarform och en spännande berättelse som höll engagemanget uppe ända till slutet” och fortsätter: 

– Det känns roligt att i år kunna bjuda på en minst lika engagerande berättelse som drar mer åt humorhållet med en varm tonalitet. Det finns all anledning att börja längta till 1 december även i år.

”En hederlig jul med Knyckertz” har premiär den 1 december i SVT och på SVT Barn. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.