Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blir Abbas comeback: ”Lite som Eurovision”

Abba
Foto: PER KAGRELL
Abba under invigningen av Mamma Mia The Party 2016
Foto: ANDERS WESTIN/WESTIN PROMOTION/TT / TT NYHETSBYRÅN ANDERS WESTIN/WESTIN PROMOTION

LONDON-STOCKHOLM. Det brittiska tv-bolaget BBC och amerikanska NBC ska ska sända Abbas comeback över hela världen.

Flera nationella och regionala tv-bolag blir nu kontaktade för att vara med om arrangemanget - som kan bli en samsändning i flera länder.

– Jag kan inte låta bli att tänka på att det kommer bli lite som Eurovision Song Contest, säger Björn Ulvaeus.

Under fredagen meddelade Abba, ett av Sveriges största band genom tiderna, att de återigen har spelat in ny musik tillsammans – 35 år efter att gruppen gick skilda vägar. 

En nyhet som förmedlades i hela världen.

Låtarna har spelats in på sedvanligt sätt i studion av gruppens medlemmar, men själva framförandet ska göras på ett helt nytt sätt. En digital version av bandet ska framföra låtarna i en tv-sändning som ska sändas över hela världen. 

Bandmedlemmarna fick besök

För drygt en vecka sedan berättade Björn Ulvaeus vid tv-unionen EBU:s mediakonferens i Bryssel om hur han och de övriga medlemmarna förvandlats av vad han beskrev som “techno artists” från Silicon Valley. Dessa ska ha besökt bandmedlemmarna förra sommaren för att ta mängder av bilder och måtta deras huvuden och ansikten för att skapa "abbatarer".

– Dessa mått tillsammans med filmer och foton gör det möjligt för dessa IT-trollkarlar att skapa perfekta kopior av Abba från 1979. Vi tyckte själva att vi var snygga det året, sa Ulvaeus och fortsatte:

– Det är fortfarande arbete som pågår men de har kommit en bra bit och det jag har sett är imponerande. 

Därför valdes BBC

Framförandet ska sändas i BBC och i NBC i december. Björn Ulvaeus berättade själv om varför valet fallit på det brittiska tv-bolaget för att ansvara för sändningen. 

– BBC har stort genomslag över hela världen och erfarenhet av att leda projekt av stora mått. De kommer att förmedla den här showen. Planen är att göra det här till ett globalt tv-ögonblick. De kontaktar nu de främsta nationella och regionala tv-bolag som kan vara med och göra det här till en upplevelse vi kan dela över hela världen, sa Ulvaeus. 

– Jag kan inte låta bli att tänka på att det kommer bli lite som Eurovision Song Contest, sa han också. 

Och han riktade sig också till publiken som delvis bestod av representanter från europeiska tv-bolag som ingår i EBU där bland andra SVT är medlem.

- Några av er är redan inblandade, sade Björn Ulvaeus.

Formen - där den nya musiken från Abba framförs - kommer att vara en "tributeshow" där Abba hyllas av artister från olla delar av världen.


LÄS MER: Abba återförenade – har spelat in ny musik 


Björn Ulvaeus kallade det ett globalt tv-ögonblick

Inget av tv-bolagen vill avslöja ytterligare detaljer om sändningen ännu. Expressen var under fredagen i kontakt med en talesperson för BBC som uppgav att tv-bolaget inte släpper någon information om den kommande sändningen eller bolagets inblandning.

– Vi kommer inte säga särskilt mycket om det här just nu, det enda svaret du kan få är att det kommer mer information så småningom. Det är allt vi har att säga, uppger talespersonen för BBC.

Expressen sökte medlemmarna i Abba under fredagen. När Benny Andersson var på väg hem från sin studio på eftermiddagen sade han:

- Jag förstår att ni vill tala med mig, men det vill inte jag. Jag känner att vi lämnat den information vi kan i pressmeddelandet

- Men vi kan prata längre fram, lovade han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.