Så blev Yasins och Miriams låt succé – skrevs på en dag

Yasin och Miriam Bryant släppte låten ”Ge upp igen” i november 2020.
Foto: Warner
Miriam Bryant.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Miriam Bryant och Yasins nya låt ”Ge upp igen” toppade snabbt listorna.

Producenten Elias Kapari berättar nu om succén och om hur låten som spelats över åtta miljoner gånger på Spotify på bara en månad blev till.

– Yasin och Miriam är en superbra kombo, säger han.

Den 13 november i år släppte rapparen Yasin, 22, och popartisten Miriam Bryant, 29, den efterlängtade singeln ”Ge upp igen”. Låten seglade direkt in på singellistan och bara efter släppet låg låten etta på Spotifys 'Sverige Topp 50'-lista – med nästan 500 000 spelningar under 24 timmar. 

Hjärnan bakom samarbetet är Miriam Bryant själv.

– Miriam och Yasin kände varandra sen innan och sa 'fan vi borde göra något ihop.' Så ringde Miriam mig och frågade om jag ville vara med, vi har ju gjort nästan hela hennes kommande skiva ihop, och jag sa ja, det kändes kul och utmanande, berättar producenten Elias Kapari.

”Ville blanda Miriam och Yasin”

Låten ”Ge upp igen” skrev Miriam Bryant och Yasin tillsammans med Elias Kapari, som även står som producent för låten och stora delar av Miriam Bryants senaste EP ”Mi Amor”. 

– Jag förstod att låten var speciell men blev kanske lite förvånad över hur himla bra den gått, det är jättekul! Miriam och Yasin är en bra kombination, säger han.

I singeln, som med knastrigt gramofonljud ekar retrovibbar visar Yasin, som främst är känd för sin rapp, även prov på sin sångtalang. 

Tanken med låten var att ge känslan av en gammal skiva och få till en spännande blandning av de två artisterna, förklarar Elias Kapari.

– Vi ville blanda Miriam och Yasin, deras musikstilar är ju olika, och göra en annorlunda låt. 

– Där Miriam sjunger är inspirationen en gammal 50, 60-talslåt och så har vi slagit ihop det med Yasins del som jag ville skulle låta som en gammal 90-talshiphoplåt, vilket funkade jättebra ihop. 

Yasin är nominerad i årets P3 Guld i kategorierna årets hiphop och årets artist.
Foto: J. WILLS / Pressbild
Det var Miriam Bryants idé att hon och Yasin skulle göra låten ihop.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Elias Kapari har producerat låten och även en stor del av Miriam Bryants kommande album.
Foto: Stefan Storm / Pressbild

”Härlig matchning”

I skrivande stund har ”Ge upp igen” över 8,8 miljoner strömningar på Spotify och spelas hundratusentals gånger dagligen. 

Miriam Bryant har tidigare samarbetat med stora svenska hiphop-artister som Stor och Jireel. För Yasin var det första samarbetet med en välkänd popartist. 

– Miriam vågar göra lite oväntade samarbeten och Yasin och Miriam var ju ganska oväntat skulle jag säga. Uppenbarligen funkar de svinbra ihop, folk lyssnar ju och jag tycker det var härlig matchning, säger Kapari.

Skrev låten på en dag

Att skriva låten gick snabbt.  

– Vi skrev den på en dag i studion. Refrängen först och så skrev Yasin sin vers ganska snabbt. Yasin är otroligt snabb och skitduktig så det var imponerande att se. Jag hade inte träffat honom tidigare men har är en är en otroligt fin person, säger Elias Kapari.

Foto: Spotify

Svaret på romansryktena

Singeln hade premiär på YouTube där artistduon framförde låten i en livestream direkt från London. I sändningen pratar artisterna själva om att de båda fått frågor om de är ihop.

– Vi dementerar det, säger Miriam Bryant och skrattar och Yasin berättar att det är många som tror det är Miriam Bryant som är den Yasin kallar ”R’nB” i sin låt ”Hiphop n RnB”. 

– Låt dom tro det, säger Miriam Bryant då. 

Ge upp igen

Framförd av: Miriam Bryant och Yasin

Skriven av: Elias Kapari, Miriam Bryant, Yasin Abdullahi Mahamoud

Producerad av: Elias Kapari

Släpptes: 13 november 2020.

Skivbolag: Warner Music Group

Nya skivsläpp

I början på nästa år väntas Miriam Bryant släppa albumet ”PS: Jag hatar dig” och Yasin projektet ”Handen Under Mona Lisas Kjol (Pt:2)”.

Yasin

Namn: Yasin Abdullahi Mahamoud

Ålder: 22. Född 11 januari 1998.

Bor: Rinkeby i västra Stockholm.

Bakgrund: Tidigare känd under artistnamnen Yasin Byn och The Don, Ya. Karriären startade 2016 när Yasin tillsammans med sina vänner började släppa freestyles under kollektivet Byn Block. Stora genombrottet kom med låten ”Trakten Min” ft. Z.E, Dree Low och Jaffar Byn. 2018 dömdes Yasin till fängelse i drygt två år för grovt vapenbrott efter han kom ut i november 2019 släpptes EP:n ”Handen under Mona Lisas Kjol Pt1” (2019). I början av 2020 satt Yasin häktad misstänkt mord men efter tre månader släpptes han och har avskrivits i brist på bevis, efter det har han släppt albumen ”98.01.11” (2020) och ”More to Life” (2020) och är i dag en av Sveriges mest erkände rappare.

Aktuell: Med singlarna ”Ge upp igen” och ”Talk 2 me”, SVT-dokumentären ”Yasin”, nominerad i P3 Guld i kategorierna Årets artist samt Årets hiphop/r’n’b och nytt album 2021.

Miriam Bryant

Namn: Miriam Melanie Bryant

Ålder: 29. Född 8 mas 1991. 

Bor: På södermalm i Stockholm, uppvuxen i Utby i Göteborg.

Bakgrund: Debuterade 2012 med ­singeln Finders, Keepers, följdes upp av albumet Raised in Rain året därpå. 2015 slog hon igenom ordentligt när hon medverkade i TV4:s ”Så mycket bättre” och har sedan dess gästat Håkan Hellströms utsåld Ullevikonsert, vunnit åtskilliga musikpriser, släppt albumet ”Bye Bye Blue” 2017 och gjort flera musiksamarbeten.

Aktuell: Med singeln ”Ge upp igen”, nominerad i P3 Guld i kategorierna Årets artist samt Årets pop och släpper nytt album 2021.

Rapparen om livsbesluten

Yasin om succén och att lämna det kriminella livet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.