Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev Pippi tysk stjärna

Oväntad roll. I den tyska tv-serien "Kommissarien och havet" spelar Inger Nilsson rättsläkaren Ewa, som arbetar tillsammans med poliserna Anders (Walter Sittler) och Thomas (Anda Gätjen).Foto: Joachim Gern
Pippi har blivit obducent i Tyskland.
Annika jobbar som undersköterska på Mallorca och Tommy jobbar med PR.
Livet tog olika vägar för alla Astrid Lindgrens filmbarn.
Pippi blev inte obducent på riktigt. Inger Nilsson, 48, var nio då hon började spela in Pippi-filmerna, och än håller hon på med skådespeleri.
Nu är Inger Nilsson med i deckarserien ”Kommissarien och havet”, efter Mari Ljungstedts böcker, som visas i tysk tv i jul. Hon är rättsläkare, och det är mycket ond, bråd död.
– Svenskarna skulle bli förvånade om de såg mig i den här rollen. Det är yxhugg i huvudet och allt möjligt.

Vill slippa Pippis grepp

Karriären har inte precis varit spikrak. Fyra filmer har Inger Nilsson gjort som vuxen. En del teater också, och jobbat som läkarsekreterare för att få vardagen att gå runt.
Fyra decennier efter den stora hysterien kämpar Inger Nilsson fortfarande från att komma loss från Pippis järngrepp. Regissörerna är aningen tveksamma till publikens reaktioner om Pippi skulle spela, till exempel, Nora i Ibsens Dockhem.
– Det märks att jag är deras barndom, de vill inte göra mig till något annat än Pippi.

Filmkarriären tog slut

Annika heter i verkligheten Maria Persson, 48. Hon var den av barnstjärnorna som verkligen ville bli skådespelerska. Hon gick på Calle Flygares teaterskola och utbildade sig. Vuxenkarriären kom aldrig längre än en reklamfilm för köksartiklar.
En bankman med bruna ögon och mörkt hår kom mellan. Med honom flyttade hon till Mallorca, fick sonen Oscar, 14, öppnade först en bar och började därefter arbeta på sjukhus.
– Jag minns att jag gillade hästen, Lilla gubben, väldigt mycket. Inger Nilsson och Pär, som spelade Tommy, träffade jag för första gången på 28 år då en tysk tv-kanal sammanförde oss härom året. Vi pratade om att de skulle komma och hälsa på.

Fick nästan inga pengar

Ingen av barnstjärnorna blev rik på succéerna.
– Vi barn fick några tusenlappar i engångsarvode. Visst känns det lite bittert när andra drar in miljoner eftersom filmerna fortfarande visas.
Pär Sundberg har just fyllt 50. Han visste tidigt att han inte skulle fortsätta med film.

Bor i Ystad

Efter gymnasiet pluggade han i Lund. Nu bor han i Ystad och jobbar med PR-kampanjer.
– Under filmåren levde vi alla ett mycket underligt liv. Vi var fortfarande barn och ändå inte som barn. Vi växte definitivt upp snabbare och annorlunda än andra.