Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev Mikkelsen "Hannibal Lecter"

"Om man lever sitt liv som en gris, då förtjänar man att bli Lecters bacon", säger Bryan Fuller.

När Bryan Fuller såg "Efter bröllopet" visste han:

Det är Mads Mikkelsen som ska spela Hannibal Lecter i tv-serien om världens mest kända seriemördande kannibal.

I en exklusiv intervju berättar seriens skapare Bryan Fuller varför den danska filmstjärnan är perfekt för rollen och om Hannibals råa regler.

- Om man lever sitt liv som en gris, då förtjänar man att bli hans bacon.

Bryan Fuller, 43, hade precis skrivit klart ett manus och flög från Los Angeles till New York för att slappna av och hitta inspiration till nästa projekt.

En rad framför Fuller satt hans vän som precis blivit chef på produktionsbolaget Gaumont TV.

- Hon berättade vad de höll på med och sa samtidigt att de hade köpt rättigheterna för Hannibal Lecter. Hon frågade om jag trodde att det gick att göra en serie om honom.

Bryan Fuller var inte bara säker - han hade redan idén för den tv-serien.

Fuller - flitig läsare av Thomas Harris böcker, författaren som skapade karaktären Hannibal Lecter - behövde bara veta en sak till. Fanns även rättigheterna till karaktären Will Graham, FBI-agenten som lyckades gripa Hannibal Lecter i "Red dragon".

- För det är ju relationen mellan Will och Hannibal som bara har skymtat förbi i böckerna.

- Det finns en rad i "Red dragon" där Hannibal säger till Wil Graham: "Du grep mig för att du är mycket mer lik mig än vad du vill erkänna". Och då tänkte jag: Det är det som är tv-serien. Det är kapitlet om Hannibal som vi inte har sett.

Det kapitlet börjar i Kanal 5 på måndagskvällen.

Hannibals vardag som psykiatriker

Men det är inte jakten på ensamvargen Hannibal Lecter som är i fokus - i stället tar serien avstamp i Hannibals vardag som psykiatriker, hur han interagerar med andra människor och hans liv innan FBI är medvetna om att han egentligen är en seriemördande kannibal.

Bryan Fuller - som tidigare bland annat skapat tv-serien "Pushing daises" - berättar:

- Jag var nyfiken på det där, för om Hannibal är den person som han vill framställa sig som, en man som har mycket respekt för det vackra i livet och det fina i världen, så skulle han ju ta sitt jobb på allvar och vara en mycket duktig psykiatriker.

För rollen behövde Bryan Fuller en skådespelare som inte bara klarar av att spela en hjärtlös mördare som äter sina offer, utan också någon som kunde föra med sig värme, intelligens och enorm karisma.

Valet: Danska stjärnskådespelaren Mads Mikkelsen, 47.

"Insåg att vi kunde göra vad som helst"

Bryan Fuller såg honom för första gången i "Bond"-filmen "Casino Royale", men det var Mikkelsens prestation i Susanne Biers drama "Efter bröllopet" som gjorde Fuller säker på att han hade hittat sin Hannibal.

- Han visade upp en helt annan sida av sin skicklighet som skådespelare i "Efter bröllopet". Det var då jag insåg att vi kunde göra vad som helst med Hannibal om Mads spelade honom.

- Med Mads kan Hannibal få sitt hjärta krossat, han kan vara ett rovdjur, han kan vara sympatisk. Han kan göra och känna vad som helst.

Bryan Fuller berättar att Mads Mikkelsen redan från början gjorde klart att han inte var intresserad av att spela Hannibal så som Anthony Hopkins gjorde honom i "När lammen tystnar".

- Mads sätt att se på karaktären, vilket också kommer bli tydligt ju längre säsongen går, är att han inte spelar Hannibal, kannibalen, utan han spelar Lucifer.

Bryan Fuller fortsätter förklara:

- Han är djävulen på så sätt att han förundras över människans natur, fällorna i "vanliga" människors psykologi, och han kommer också att döma dig till helvetet på sitt eget unika sätt om man bryter mot hans regler, vilka är att man måste uppskatta den skönhet som mänskligheten kan uppnå.

- Det är en konst att vara människa, så om man lever sitt liv som en gris, då förtjänar man att bli Hannibals bacon.

Mikrouttryck

I det första avsnittet i serien ges en inblick i Hannibal Lecters vardag, när han som psykiatriker träffar en patient. Från det inspelningstillfället har Bryan Fuller en favorithistoria som han menar visar på Mads Mikkelsens unika skådespelartalang - användandet av mikrouttryck som tittarna lätt kan missa.

- Hans uttryck är så precisa och noggranna, säger Bryan Fuller och fortsätter:

- När vi spelade in pilotavsnittet så snackade vi om att Hannibal kunde visa lite mer värme när han träffade sin patient. Då sa Mads: "Vaddå, jag ler ju". Då svarade jag: "Kameran kan inte se det". Då log Mads lite, lite, lite mer.


Vill du läsa mer ur intervjun med Bryan Fuller - läs vår nya tv-blogg "Spoiler alert" på Expressen.se med Mattias Bergqvist och David Lillemägi.

TV-SERIEN HANNIBAL

TV-SERIEN HANNIBAL
Will Graham (Hugh Dancy) har förmågan att tänka som de seriemördare han jagar. Ett ytterst hemskt mordfall gör honom psykologiskt skör. Hans chef, FBI-agenten Jack Crawford (Laurence Fishburne), vet att Will behöver hjälp för att inte gå under. Han kontaktar därför psykiatrikern Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), i hopp om att han kan ge Will stöd.


THOMAS HARRIS
Amerikansk författare som bland annat skapade karaktärerna Hannibal Lecter och Will Graham. Han har skrivit sammalagt fyra böcker om den seriemördande kannibalen, alla har filmatiserats. Den mest kända filmen är "När lammen tystnar", som vann fem Oscarstatyetter. I den filmen är det Anthony Hopkins som spelar Hannibal Lecter.


HANNIBAL LECTER PÅ FILM
"Manhunter" (1986). Regisserad av Michael Mann.
"När lammen tystnar" (1991). Regisserad av Jonathan Demme.
"Hannibal" (2001). Regisserad av Ridley Scott.
"Red dragon" (2002). Regisserad av Brett Ratner och en remake på "Manhunter".
"Hannibal Rising (2007). Regisserad av Peter Webber.

Skådeseplarna

Hugh Dancy spelar FBI-agenten Will Graham, specialist på att jaga seriemördare som dock kämpar med sitt eget mörka inre.


Laurence Fishburne gör rollen som Will Grahams chef - FBI-agenten Jack Crawford.
 

Aaron Abrams gör rollen som den tävlingsinriktade och ibland arrogante Brian Zeller, en rättsläkare som specialiserat sig på att utreda sina offers dödsorsak.


Lara Jean Chorostecki som Freddie Lounds, en tabloidbloggare.


Hettienne Park gör rollen som Beverly Katz, en nyfiken och ambitiös kriminal tekniker som specialiserat sig på fiberspår och älskar att sätta samman olika bevis i jakten på en gärningsman.


Scott Thompson spelar Jimmy Price, specialist på brottsplatsundersökningar och expert på fingeravtryck.
 

Mads Mikkelsen spelar filmhistoriens värsta seriemördare - Dr Hannibal Lecter. En finsmakare och psykoterapeut som samarbetar med FBI.
 

Caroline Dhavernas spelar Dr Alana Bloom, Hannibals före detta protége som hjälper FBI att analysera kriminella profiler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.