Så blev Mikael Persbrandt en stjärna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikael Persbrandt tillsammans med Ingmar Bergman.
Foto: Bengt Wanselius

Han är en av våra mest omskrivna skådespelare. 

Vägen till framgång har varit lång - och i bland brokig. 

Det här är berättelsen om Mikael Persbrandts resa till framgång och berömmelse. 

Allting började i ett höghus i förorten Jakobsberg utanför Stockholm.

 Den 25 september 1963 föddes Mikael Åke Persbrandt, son till lärarna Inga-Lill och Bo.

 Han växte upp med sin ensamstående mamma och ägnade sig bland annat åt boxning, fotboll och motorer.

 När Persbrandt var 17 år började han på Balett­akademien i Stockholm, men efter att han som 21-åring kallades in som statist i en Bergman­uppsättning på Dramaten valde han en annan färdriktning. Dansen byttes ut mot teatern.

 - Jag var nog helt enkelt bättre lämpad för teatern. Så var det. Och kanske lite lat. Dans var väldigt jobbigt, säger han i "Sommar i P1" 2006.

 I de unga åren jobbade Persbrandt bland annat som taxichaufför, servitör, diskare och inom långvården.

 Under början av 90-talet får han mindre roller i en del tv-serier och filmer. På kvällarna står han på scenen på Teater Galeasen i Vasastan i Stockholm.

Sen kommer det som ska förändra hans liv för alltid - det stora genom­brottet.


Filmregissören Pelle Seth är i full färd med att spela in två nya Beckfilmer - "Lockpojken" och "Mannen med ikonerna".

 Rollen som den råbarkade och temperamentsfulla Gunvald Larsson ska tillsättas och Pelle Seth har blivit tipsad om den då relativt okände skådespelaren Mikael Persbrandt.

 - Varenda skådis i den åldern ville ha rollen som Gunvald, så det var en stor fight, men det var Micke som fick den, säger Pelle Seth.

Varför föll då Pelle Seth för Mikael Persbrandt?

 - Han var rätt självklar om man jämförde honom med de andra. Han hade en stark integritet, en starkare karaktär än de andra.

 Med rollen som Gunvald Larsson började det rulla på. Filmerna avlöste varandra - "Vuxna människor", "Alla älskar Alice", "Dag och natt" och "Maria Larssons eviga ögonblick" för att nämna några. För den sista vann Persbrandt en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Mikael Persbrandt kom att bli en uppskattad kollega i branschen, om än sen till inspelningarna då och då.


I oktober 2007 lämnade han Dramaten med dunder och brak, vilket fick skådespelare som Jan Malmsjö, Börje Ahlstedt och Marie Göranzon att se rött.

 - Han har pissat på oss, sa Malmsjö om Persbrandts avhopp.

 Varumärkesexperten Niklas Olovzon förklarar Persbrandts enorma framgång med att han lyckats kombinera en folklighet med en konstnärlig status.

 - Han går hem i de fina salongerna samtidigt som han går hem hos gemene man. Mikael Persbrandt spelar i en egen division i svensk film­industri. Hans namn lyfter vilken filmproduktion som helst.

Persbrandts bolag Cambo Productions AB omsatte under 2011 drygt 3,9 miljoner kronor. Tillgångarna i bolaget är beräknade till ungefär 7,5 miljoner.

 I veckan har inspelningen av Lars Keplers succéroman "Hypnotisören" startat. Persbrandt spelar där mot regissören Lasse Hallströms fru, Lena Olin.

 Förra veckan blev det klart att han är nominerad till en Guldbagge i kategorin Bästa manliga huvudroll för sin insats i "Stockholm Östra".


Framtiden är ljus för Mikael Persbrandt. Nu vill han utomlands.

 Mikael Persbrandt har redan gjort sig känd utanför Sverige för sin roll i Susanne Biers prisbelönta "Hämnden" och i år syns han på vita duken i stor­regissören Peter Jacksons film "The Hobbit".

 Och i onsdags kunde Expressen avslöja han provspelat för en roll som storskurk i nästa "Die hard"-film.

 - Jag väntar på svar, men det skulle vara förbannat kul om det vore så, berättade han då i tidningen.

Hur mannen från Jakobsberg med den isblåa blicken tas emot på den internationella scenen återstår att se.

 Filmkritikern Ronny Svensson:

 - Han fyller ju 50 nästa år, men är fortfarande väldigt fräsch. Om bara språket funkar för honom så kan det nog funka. Nu får de ju se honom deffad i rollen Carl Hamilton och i "Hämnden" visade han ju en ödmjuk sida som de kanske uppskattar, vi får hoppas det.

Ronny Svensson lyfterfram "Vuxna människor", "Alla älskar Alice" och "Hämnden" som några av de filmer där Persbrandt varit i sitt främsta esse.

 - Han kan vara väldigt klichéartad när han ska göra roller som till exempel Gunvald Larsson, då är det bara att gå in och trycka på en knapp. Och sen kan han vara helt annorlunda i andra roller.

 - Han har ju sin storhetstid nu. Det har tagit några år, men det behövdes nog för honom. Ju äldre han blivit och ju mer han stillat sig, desto mer har han sökt sig till de roller som är lite annorlunda och inte så endimensionella. Han verkar ha fått en instinkt för vad som är bra, säger Ronny Svensson.

FAKTA


Framgångs­sagan Persbrandt


Namn: Mikael Åke Persbrandt.
Ålder: 48 år.
Aktuell med: Huvudrollen i tre nya filmer om Jan Guillous romanfigur Carl Hamilton, samt en roll i Peter Jacksons "The Hobbit".
Teateruppsättningar i ett urval: "En handelsresandes död" 1996, "Lång dags färd mot natt" 1998, "Vildanden" 2000, "Fröken Julie" 2005, "I väntan på Godot" 2009.
Filmer i ett urval: 26 Beckfilmer mellan 1997 och 2010, "Vuxna människor" 1999, "Alla älskar Alice" 2002, "Dag och natt" 2004, "Bang Bang Orangutang" 2005, "Underbar och älskad av alla", 2007, "Maria Larssons eviga ögonblick" 2008, "Hämnden" 2010".
Utmärkelser: Guldbagge 2006 för bästa manliga huvudroll i "Maria Larssons ögonblick" som han även fått två utländska festivalpriser för. Ingemar Bergman-priset 2005, Guldbaggenominerad 2000, 2003, 2006. Han är nu även Guldbagge­nominerad för sin roll i "Stockholm Östra".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.