Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så blev livet för Abba efter succén

Abba-medlemmen Björn Ulvaeus talade vid öppningen av den nya utställningen på ”Abba the museum”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Björn Ulvaeus. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Foto: ANDERS WESTIN/WESTIN PROMOTION/T / TT NYHETSBYR?N ANDERS WESTIN/WESTIN PROMOTION

Abba the museum öppnar en helt ny permanent utställning. 

Där berättas historien om vad som hände med medlemmarna efter splittringen 1982 - ända fram till i dag.

– Sedan Abba-museet öppnade är det frågan som ställts överlägset flest gånger: ”Vad hände efteråt?”, säger Björn Ulvaeus.

I år fyller Abba the museum i Stockholm fem år och det firas genom att öppna en helt ny del i utställningen.

Artisten och låtskrivaren Björn Ulvaeus öppnade den nya utställningen med orden:

– Ända sedan Abba-museet öppnade är det frågan som ställts överlägset flest gånger: ”Vad hände efteråt?”, säger han.

Till en början tyckte Björn Ulvaeus att museet endast skulle fokusera på Abbas aktiva år mellan 1972-1982.

– Men folk på museet gav inte upp. De tjatade och sa: ”Ni borde berätta hela historien”. Jag var emot det först, men sedan tänkte jag om, säger han. 

 

LÄS MER: Abbas återförening - har spelat in två nya låtar 

 

Den nya utställningsdelen kommer, precis som hela museet, att ge besökarna en interaktiv upplevelse. Tanken är att det ska känns som att gå i Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad och Björn Ulvaeus fotspår.

Visningen inleds med en film producerad av Jonas Åkerlund, med material från alla fyra medlemmars egna projekt efter 1982 fram till i dag. 

– Vi skildrar musikalerna, soloalbumen och filmerna på ett digitalt och analogt manér. I sann Abba the museum-anda skapar vi fantasifulla miljöer och berättar historien med spännande interaktivitet, säger Ingmarie Halling, Creative Director/Curator, i ett pressmeddelande.

Händelserika karriärer efter Abba

Samtliga medlemmar har haft uppmärksammade solokarriärer efter Abba. 

Björn Ulvaeus och Benny Andersson har fortsatt sitt samarbete ända fram till i dag. 2016 firade de 50 år som låtskrivare tillsammans med en stor fest för vänner och kolleger på Berns i Stockholm.

Tillsammans ligger Andersson och Ulvaeus bakom succéer som musikalerna ”Chess”, ”Kristina från Duvemåla” och ”Mamma Mia”. De har även skrivit låtar till andra artister, däribland Josefin Nilsson och Gemini.

Bland duons samarbeten kan också nämnas Benny Anderssons orkester (BAO), där Andersson är musikalisk ledare och Ulvaeus har skrivit många av låttexterna.

Anni-Frid Lyngstad har gett ut tre soloalbum efter Abba. På 80-talet hade hon hits med bland annat ”I know there's something going on” och duetten med Ratata, ”Så länge vi har varann”. Tillsammans med Clabbe af Geijerstam var Lyngstad programledare för tv-showen ”Lite Grand” i örat 1981.

Även Agnetha Fältskog har givit ut flera soloskivor. På 80-talet hade hon stora framgångar med sina tre album, under 2000-talet har hon utkommit med ytterligare två soloalbum. Fältskog medverkade även i komedifilmen ”Raskenstam”.

Den nya Abba-utställningen öppnar för allmänheten 8 maj.

 

LÄS MER: Björn Ulvaeus avslöjar Abbas konsertplaner