Så blev Läckberg mångmiljonär

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Camilla Läckbergs böcker har sålts i över 50 länder och har översatts till 35 språk. Totalt har hon sålt över tolv miljoner exemplar och efter Sverige är Danmark hennes största marknad.
Foto: Lisa Mattisson
Mamma Gunnel Läckberg är inte förvånad över dotterns framgångar: "Det som har hänt är fortfarande så otroligt och svårt att förstå. Jag är självklart väldigt stolt och egentligen inte så förvånad, Camilla är enormt målmedveten, envis och tävlingsinriktad."
Foto: Dragan Mitrovic
Camilla tillsammans med sin mamma.
Foto: Stefan Söderström
Camilla i Central Park i New York. "jag är medveten om att jag skriver lättsam deckarunderhållning, vilket jag gör jävligt bra. Men jag ligger ju inte vaken kvällen innan och väntar på att Nobelkommittén ska ringa precis."
Foto: Axel Öberg

Camilla Läckberg, 39, satt vid skrivbordet och räknade ner dagarna till pensionen. Tio år senare plockar hon ut 16 miljoner i utdelning från det egna bolaget. "Nu vill jag tokslå i USA", säger hon. För Söndag berättar vännerna och mamma Gunnel, 74, om tiden före succén.

Gunnel Läckberg har en tydlig bild på näthinnan från sommaren 2002. Dottern Camilla gick med förhoppningsfulla steg fram till postlådan i Gamla Enskede i Stockholm med manuset i handen.

- Det var den 14:e augusti och jag var i Stockholm och hjälpte henne med barnpassning. Jag minns det så tydligt. Sedan tog det bara några dagar innan de ringde från förlaget. Då grät vi båda två. Men jag var betänksam. Vem ska läsa de där böckerna?

Ingen av dem kunde då ana att Camilla Läckberg tio år senare skulle sälja över tolv miljoner böcker i 50 länder. Och vara Sveriges bäst betalda författare.

Började skriva redan som barn

Men historien om en av Sveriges största deckarsuccéer börjar långt tidigare.

Redan som fyraåring skrev Camilla Läckberg sin första skräckskildring i barndomshemmet i Fjällbacka: "Tomten", där tomtemor slog ihjäl tomtefar.

- Vissa blev intresserade av hästar och jag av seriemördare, jag var ju ett lite udda barn. Och jag är glad att mina föräldrar inte släpade i väg mig till en terapeut för att försöka ta bort det. Min pappa lånade mig Agatha Christie-böcker i stället. Jag var storkund på biblioteket, berättar hon.

Gunnel Läckberg höll "Tomten" inlåst i ett bankfack under många år.

- Camilla var ett mycket snällt barn och gillade att läsa mycket. Som sexåring ville hon aldrig gå på fritids utan satt i skolsalen med en bok i stället. Men hon ritade hemska berättelser med mycket blod i. Nu har hon fått tillbaka "Tomten", den kan vara roligt för henne att ha, säger hon.

Johanna Hurtig som gick i samma klass i grundskolan och gymnasiet beskriver Camilla som "klassens ljus".

- Man hittade henne ofta med en bok i handen. Hon var ambitiös, vältalig och väldigt duktig i skolan. Men också glad och sprallig.

Helena Royson gick också i samma gymnasieklass.

- Oavsett vad vi gjorde i skolan så var Camilla i täten och den som drev andra framåt. Vi var en ganska liten klass, och hon var kul och en omtyckt person i gruppen.

Men i tredje ring på ekonomisk linje, när uppsatsen ännu en gång hade handlat om mord, blod och olyckor blev Läckberg uppkallad till svenskläraren.

- Han var orolig och undrade över min situation hemma och hur jag mådde. Jag hade verkligen fullt sjå att få honom att förstå att allt var lugnt och harmoniskt. Det var lite humor, säger Läckberg och skrattar.

Camilla Läckberg uppfattade sig själv som präktig under skoltiden. Men vännerna beskriver henne också som "busig".

- Jag tycker att hon kan vara spontan och positivt galen och det gäller faktiskt på alla områden, säger Helena Royson.

Studerade ekonomi

Med högsta avgångsbetyget var framtiden på Handelshögskolan utstakad. Författardrömmarna fanns redan då. Läckberg började studera ekonomi. Snart satt hon vid sitt skrivbord som produktchef på Fortum, gjorde resultaträkningar och vantrivdes.

- Jag var en mullig, tantig civilekonom. En fyrkantig kub i ett runt hål, helt fel. Jag presterade alltid, men hade panik.

På söndagskvällarna hade hon ont i magen.

- Jag hade en sån här räknesnurra vid mitt skrivbord som visade hur länge jag behövde arbeta innan jag kunde gå i pension.

När Camilla fick en skrivarkurs i present av den dåvarande maken och sin mamma började hon skriva på "Isprinsessan".

- Jag skrev på kvällar och helger, skippade fika, bio och umgås med vänner. Samtidigt arbetade jag heltid. Men jag pendlade mycket i självförtroendet, kände ibland att allt var skit som ingen skulle vilja läsa.

"Isprinsessan" trycktes i 3 000 exemplar.

- När den kom ut i mars hade de en samling på servicehuset i Fjällbacka där vi sålde 168 böcker. Jag tänkte bara: Oj, hur många ska vi behöva behålla och ta med oss hem igen? säger Gunnel Läckberg.

Dotterns snabba succé kunde hon aldrig drömma om.

- Det som har hänt är fortfarande så otroligt och svårt att förstå. Jag är självklart väldigt stolt och egentligen inte så förvånad, Camilla är enormt målmedveten, envis och tävlingsinriktad.

Inte heller vännerna förvånades av framgångarna.

- Nej. Men det är lite svårt ibland att förstå hur stor hon blivit. Jag ser henne fortfarande som den hon var i skolan, säger Johanna Hurtig.

2006, när romanen "Olycksfågeln" passerade 100 000 sålda exemplar, insåg Läckberg själv att hon höll på att slå igenom på riktigt.

- Det var svindlande och absurt. Samtidigt var jag mitt i bebisgeggan. Hela första bebisåret var pest, med bundenheten och ständiga sömnbristen. Det var som att stå med ena foten i en frysbox och den andra på en glödhet platta, väldigt dubbelt.

Bäst betalda författaren i Sverige

Nu, åtta Fjällbacka-böcker, två kokböcker och tre barnböcker senare, toppar Camilla Läckberg lönelistan för författare i Sverige, följd av Henning Mankell som tjänade häften så mycket. Förra året var hennes bästa någonsin. För sju år sedan plockade hon ut 400 000 kronor, förra året hade det ökat till 16 miljoner.

I snitt gör hon två intervjuer med utländska tidningar om dagen, och enligt hennes agent kunde hon ha gjort femton till.

Men trots att hon skulle ha råd att köpa sig ett slott har hon valt att bo kvar i villan i Gamla Enskede i södra Stockholm.

- Det är bisarra summor även för mig. Men jag har aldrig förstått varför man ska flytta bara för att man kan. Jag trivs bra och har många vänner här som känner mig för den jag är.

Camilla Läckberg är tacksam för det tjejgäng som hon har runt sig och som hjälper henne att "hålla ihop bilden av vem hon var förr och nu".

- Jag är oerhört stolt över dem. De garvar ju när de ser vissa bilder i tidningar på mig. Jag tycker om att bjuda, men ibland blir de oroliga att de måste bjuda tillbaka. Det kan vara svårt att förklara att jag kan ge pengar, men de kan ge av sin tid. Båda väger lika tungt i min värld. Jag äter hellre en fiskgryta hemma hos dem. Och det är en ström åt båda håll, för då kanske de passar katten när jag reser bort.

Mamma Gunnel vittnar om att Camilla är väldigt generös.

- Jag skulle aldrig be henne om något, men Camilla är väldigt snäll och har köpt en lägenhet åt mig. Och så får jag följa med ut på mycket roligt, får resa och gå på vip-kvällar, på bio och så där.

Pengarna har Camilla valt att investera i hus, många miljoner har lagts på lantstället utanför Norrtälje.

- Konst är jag en idiot på och skeptisk till aktier. Jag har inte den tid som krävs, sen är det för mycket fluff. Hus är enklare.

När Camilla ser tillbaka på de senaste tio åren känner hon sig tryggare i sig själv och har hittat sin plats i livet.

- Jag tycker inte att allt har blivit rätt. Men jag ångrar absolut ingenting, även misslyckanden leder framåt. Och skilsmässorna är en del av livet, ibland går det, ibland går det inte. Man gör alltid sitt bästa.

Under årens lopp har hon fått utstå en hel del kritik för sin folklighet och böckerna.

- Det var känsligare förr. Det har blivit lite absurt ibland, som en etablerad sanning att Läckberg skriver dåligt. Att jag är skräplitteratur. Men det har börjat vända lite nu. Det är inte lika populärt att slänga sig med hur dålig jag är.

Utomlands får hon ett helt annat bemötande.

- För mig blir det lite schizofrent. Där får jag fina recensioner, hyllas och får litteraturpriser.

Vill slå i USA

Nästa år fyller Läckberg 40 år. Hon får ofta frågan om vad hon ska göra nu, när alla hennes drömmar blivit uppfyllda.

- Det är ju höjden av lyxproblem. Men min enorma rockstjärnedröm uppfylldes när jag var 27 år och har sedan uppfyllts en miljon gånger. Det har lämnat ett tomrum efter sig. Framför allt vill jag tokslå med böckerna i USA nu. Hamna på New York Times bestsellerlista. Då ska jag tatuera in den någonstans.

- Jag får bara hoppas att det är korta namn på listan den dagen, säger hon.

Men sen blir hon allvarlig igen.

- Det är jätteviktigt att fortsätta ha drömmar och mål i livet, aldrig stå stilla. Det är ju ett mål i sig att prestera. När jag lägger mig på kvällen vill jag känna att jag uppfyllt något. Att mata hundra duvor i parken skulle inte räcka då.

FAKTA

CAMILLA LÄCKBERG

Ålder: 39. "Jag älskar att fylla 40, love it!"

Gör: Författare.Skriver på "Lejontämjaren" nionde boken i Fjällbacka-serien. Har skickat in flera låtar till kommande Melodifestivalen med musikern Pelle Nylén.

Bor: Gamla Enskede i södra Stockholm.

Familj: Barnen Wille, 11, Meja, 9, Charlie 4. Och en skogskatt. Mamma Gunnel, syskonen Zoltan, Lena och Rita. Pappa Jens dog 1993.

FAKTA

Så säljer böckerna

Läckbergs böcker säljs i över 50 länder och har översatts till 35 språk. Totalt har hon sålt över tolv miljoner exemplar och efter Sverige är Danmark hennes största marknad.

Debutromanen "Isprinsessan" är den som sålt bäst hittills, i över 2,5 miljoner exemplar.


Köper hus

2011 köpte Camilla Läckberg skärgårdshuset på Humlö utanför Norrtälje. Huset ser hon som en investering för barnen i framtiden.

Läckberg har sedan år 2000 bott i tre olika hus på 500 meters radie i Gamla Enskede. Här bor hon nu i en villa på 145 kvadratmeter som hon köpte 2009.


Tog ut 16 miljoner förra året

Läckbergs bolag, Camlac, startade 2005. På sju år har företaget omsatt 160 miljoner kronor. Kurvan har stigit kraftigt år efter år och förra året blev det bästa någonsin, med 38,7 miljoner.

Själv kunde hon då plocka ut 16 miljoner kronor. Totalt har hon kunnat ta ut cirka 30 miljoner under de senaste fem åren.

Läckberg är sedan 2010 också del­ägare i det svenska företaget Sahara Silversmycken. Läckberg placerar helst sina pengar i fastigheter.


Helena Royson:

"Oavsett vad vi gjorde i skolan så var Camilla i täten och den som drev andra framåt. Vi var en ganska liten klass och hon var kul och en omtyckt person i gruppen. "

Johanna Hurtig:

"Man hittade henne ofta med en bok i handen. Hon var ambitiös, vältalig och väldigt duktig i skolan. Men också glad och sprallig."

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.